Sunday, May 22, 2016

Å planlegge en hage.

Jeg har tidligere skrevet om, men ikke systematisk satt opp en liste slik som her.
Det første en skal spørre seg selv når en anlegger en hage er:
-Hva trenger jeg?
-Hva ønsker jeg meg??
-Hva liker jeg ikke med hage???

Det første vi hadde behov for da vi flyttet hit, -og hagen så slik ut, var en sitteplass:
Hagen juni 2008
Jeg syns det er greit at bord og stoler står støtt på ett plant underlag, og at en ikke trenger å flytte på de hver gang en skal klippe plena. Jeg ønsker også å sitte i hagen, -ikke på verandaen der det alltid blir for varmt, og en er for langt unna blomtrene.
Jeg ønsker også en sitteplass nært kjøkkenet (vi har kjøkkeninngang i tillegg til den vanlige) slik at det blir kort vei å bære mat og kopper. Kveldssol er også flott å ha, så det første jeg gjorde var å finne ut hvor i hagen solen skinte lengst.
Fordi kveldssol og kjøkkeninngang ikke kunne forenes, ble det selvsagt flere sittegrupper, -og det er greit å ha, da solen ikke står på samme sted på himmelen hele dagen.
Jeg valgte også ha sette en paviljong over denne sitteplassen, fordi vi bor på Vestlandet.
Hagen juni 2014
Jeg er selvsagt en person som ønsker mange ting i hagen, og jeg hadde nok kunnet fylle en dobbelt så stor hage, men det skal jo stelles og vedlikeholdes også, og jeg er alene om dette, da mannen min heller vasker bil enn å grave i jorda.
Jeg vil ha en romantisk hage som blomstrer lengst mulig, og allerede før jeg flyttet inn, fant jeg ut hvor snøen forsvant først, -for å plante de tidligste vårblomstene der.

Jeg ønsket meg også en dam, og tenkte at det ville vært fint å kunne sitte inne og titte på den når det var surt, eller regnet ute, derfor ble denne plassert foran glassverandaen.
Vanligvis skisser man opp en hage på papiret, men jeg har det av og til litt travelt, så jeg valgte direkte-tegning, og gikk opp på taket og så for meg plantegningene. Etterpå sprayet jeg skissen rett på plena med oransje merkespray.
Dammen, platten, stier, trær og steiner ble merket opp, -så gikk jeg opp igjen for å sjekke om jeg var fornøyd med inndelingen, og gjorde noen små endringer.

Jeg har dessverre ikke bilde av dette, -for det tenkte jeg ikke på, men på ett gammelt bilde av hagen min vinterstid, ser en tydelig planen min.
Eneste jeg ikke har gjort enda er å sette opp stakittgjerde, lage singelgang eller tråkkheller der det er plen-sti i bakgrunnen av hagen, samt legge skifer på plattingen. I tillegg mangler det MYE stein.
Hagen februar 2012
I dette innlegget kan en se litt av fremgangsmåten vi har brukt, og hvor nøye jeg har vært på grunnarbeidet. Etter 8 år kan jeg fremdeles spyle jordrester ned i singelgangen min, uten at det begynner å gro ugress i den. 40cm med pukk og grus er genialt!
Her kan du se starten på hagen min.

Jeg hadde selvsagt også en laaaang liste over planter jeg ville ha i hagen, -og siden jeg nå flyttet til min andre hage, hadde jeg selvsagt litt med meg på flyttelasset.
Dette er bakgården min i 2008, -som da var singel og hellelagt med skifer. Alle plantene står i kasser, poser og bøtter.....
Dårlig mobilbilde fra en antikk tlf i 2008
I tillegg ønsket jeg en hage med volum, -å ha blomster over alt, og så over meg!
 Flere buer ble innkjøpt i årene som kom, og over 50 klematiser har det blitt, samt noen klatreroser.
 Denne buen har jeg kjøpt i egen butikk, men turte ikke å selge de da kvaliteten på malingen var elendig, og flasset av etter en sesong. Veldig morsomt å skrape og male den på nytt. (NEI!) Jeg har en til liggende i naustet, men vet ikke hvor jeg skal ha den.
Sommeren 2015

For meg er det også viktig å ha en fin hage på vinterstid, så eviggrønne busker ble plantet i de fleste bedd, -men forkjærligheten til stauder går jo over alle støvleskaft, så staudene formelig kvæler de grønne, og jeg angrer bittert hver høst at jeg ikke tar bort deler av staudene. Prøver å forbedre meg hvert år, men de er mest som en typisk slankekur. Det holder i en ukes tid, -så er det glemt!

Idéen med badekar i hagen kom noen år senere, og den luneste kroken der ettermiddagssola steiker, er innredet til å kunne ta ett skjermet bad under blå himmel og blomsterflor.
Det er ikke så mye som skal til... ;)
Ene grunnen til at det ble badekar er at dette var litt stygt, så vi kjøpte nytt, og etter å ha kjøpt inn ørten opplåsbare basseng til ungene, og flere gule ufo-flekker på plena, tapper jeg heller i badekaret. Er ikke det bra nok, får de gå ned og bade i sjøen!
Sommeren 2015
I tillegg har vi laget en egen hage rundt dukkestua, -som også var med på flyttelasset. Der har også Jr sandkasse og huske i ett gammelt epletre. Ballspill er forbudt i min hage, men vi har laget en stor plen der det tidligere var fylling, rett foran huset vårt, så der får de bare herje.

Vårt siste prosjekt er bakgården, men den kommer nok i eget innlegg når den en gang blir ferdig.
 Disse bildene er fra 2015, og ingenting er ferdig, -man bare vinkler kamera rett! ;)
Flere bilder fra hagestua ser du her!
Så til ting jeg ikke liker! 
Jeg syns dette er en viktig ting å ha med, -da vi misliker forskjellige ting, og når en planlegger en hage, er det viktig å ta hensyn til dette.

Jeg liker ikke for mye innsyn, ikke å klippe plen, Liker ikke tujahekk og ikke gule blomster, og er for lat til å ha flaggstang.
Kort oppsummert.

En MÅ ikke ha en tuja-hekk for å hindre innsyn, men om en har en ekstremt ufordragelig nabo, kan det jo være kjekt med en grønn mur som blir fort 3 meter høy. Jeg har bare hyggelige naboer, men syns det er greit å kunne sitte i hagen uten at alle som går forbi ser hvem vi har på besøk. Plattingen nederst i hagen er derfor beplantet med forskjellige busker mot veien. Mot hovedveien og ny-naboen har jeg plantet en søtmispel-hekk.
Jeg liker heller ikke å klippe plen, men har løst dette med å lage ett digert blomsterbedd med dam og platt midt på den gamle plenen i stedenfor langs vegger som mange andre. I dukkestuehagen har vi plenklipper som går av seg selv, og resten klipper jeg og jentene på deling, mens mennene tar plena på friområdet. Eiendommen vår er på 1,6 mål, og i tillegg kommer fellesområdet som vi har laget.
Gule blomster skulle en tro var enkelt å unngå, men de har en lei tendens til å poppe opp i plena i tide og utide, selv om jeg panisk prøver å unngå at løvetanna på friområdet sprer seg hit. Frø flyr jo langt i vinden, så  jeg slipper aldri helt unna.
Bilde fra 2014 med friområdet i bakgrunnen, og en forferdelig jungel i forgrunnen. Har tynnet ut MYE etter dette! 
Plattingen 2015 da sommeren var så dårlig at tremøblene aldri kom opp fra naustet.
Andre tanker i forbindelse med hagen.
Når en anlegger ett nytt bedd med nye, små stauder, er det lurt å plante sommerblomster mellom de, for å fylle ut litt iallefall den første sesongen. En får innmari mange planter av ett par poser med frø.
Bruk gjerne mye stein i hagen. Disse fungerer som varmekammer og forbedrer mikroklimaet i beddene. I tillegg er det fint å ha noe å tråkke på, -slik at du ikke ender om med flat-trampede liljer som i ett av mine bedd nå. De riktige steinene er dekorative, og skaper blikkfang når staudene er visnet ned og det er vinter.

Huset vårt er fra 1932 så naturstein som skifer og granitt er foretrukket fremfor betongstein. Noe dyrere er det, men jeg velger da heller å spise knekkebrød og Grandiosa i flere uker. ;)

Fisk i liten dam= MYE jobb, og tap i form av måkemat derfor har vi nå kun frosk og lekebåt. Mulig vi skulle ha prøvd på nytt nå når vannliljene har blitt såpass store, men jeg vet ikke om jeg orker. Vips blir dammen grønnere enn plena til naboen!

Min hage har ett flott mikroklima da den ligger under en bergvegg, og nordavinden eksisterer kun på TV. Klimasonen her går derfor opp til H2, noe som gjør at det aller meste blir mye større enn jeg hadde forventet. Dette er også grunne til at jeg må dele planter svært ofte.  Endel av plantene jeg har oppførerer seg som vårkåte kaniner og sprer frøplanter over alt. Dette skjedde overhode ikke på samme måte i min forrige hage som hadde sone H4-5, så ting som er crazy her, kan oppføre seg kongelig hos deg.

Anbefalte hage innlegg fra meg
Dette fra 2012 syns jeg er litt spennende.
Oppskrift på planting av klematis har jeg linket til før, men her er den igjen!
Filmer fra hagen min 2012  og en her!
Mer: Filmer fra hagen min her!

Kom gjerne med ønsker om hva jeg skal skrive mer om! :)








8 comments:

  1. Kjempefin hage
    Lurer på om du har er plaget med brunsnegler i din hage?
    Hvet du hvilken stauder brunsneglene ikke liker?
    Jeg er plaget med veldig mye snegler her jeg bor men kunne tenkt meg å lage staudebedd i hagen, nå har jeg nesten ingen blomster pga sneglene som ødelegger alt jeg planter, selv om jeg prøver å plukke dem opp.
    Men det føles som å vanne i sahara.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Jeg har nok klippet nærmere en milliard snegler i denne hagen i løpet av disse åtte årene. -jeg klipper også på friområdet, da de har en lei tendens til å krype over hit nattestid, fordi det er så mye snacks som lokker her. Nemaslug er bra, men jeg har troen på Sluxx. Får vel registrere hagen som næringsvirksomhet og ta sprøytesertifikat!
      Jeg anbefaler i allefall: Ikke plukk, men klipp og la de ligge som åte til dagen etter. Da vil du lett fange resten av familien, fordi de foretrekker sine frender fremfor planter. Slik har jeg holdt på i flere år, og de har ikke ødelagt noe for meg på langt tid. En plante i året har blitt fillete, kanskje, men ikke noe mer.

      Delete
  2. Så flott og informativt å lese! Ønsker deg en deilig hagesesong!

    ReplyDelete
  3. For en flott hage!! Veldig imponerende!
    Jeg ønsker å få til en flott hage på kortest mulig tid - er så utålmodig! Jeg har et stort bed som jeg anla i fjor sommer, med alt fra roser, rododendron, hortensia og helårsgrønne planter. Plantene er ikke så store enda men målet er at de liksom skal gro inni hverandre slik som på et av dine bilder over her. Jeg må luke mye siden det kommer en del gresstuster. Vil du anbefale å anlegge noen grønne bunndekkere eller bare vente tålmodig og luke til planene etterhvert er store nok?

    ReplyDelete
  4. Så flott med en slik guiding fra tom tomt til oasen du har laget! Inspirerende, takk :)

    ReplyDelete
  5. Kjempefint og informativt innlegg! Du har en helt nydelig hage:-)

    ReplyDelete
  6. Fint å se hvordan du har bygget opp hagen fra "ingenting" og til det frodige og romantiske paradiset du har nå! Hilsen Moona i Hagen på Haugen

    ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)