Wednesday, April 9, 2008

Klematis...-Hageåret 2008 har begynt

Bildet over viser Clematis 'Dawn' en av mine storblomstrede favoritter. Bildet er fra Nettet, men alle de andre bildene i innlegget er hentet fra Hagegals klematis-album

Hageåret 2008 begynte i går.
Det vil si at undertegnede i tredde for første gang i år, sin stygge orange veivesenbukse og begynte å jobbe.
I dag har jeg vært en tur innom det lokale gartneriet, Wormdal og forhørt meg litt om hva de har fått inn, og hva som kommer in i løpet av sesongen. Man må jo legge planer!

Tidligere spurte jeg Marita om det var noe hun ønsket seg til hagen (dama har da bursdag i juli, så det må da være fint med blomster/planter!)
-Blå Klematis, svarte hun.

Siden det er jeg som er den hagegale av oss, tenkte jeg at jeg kunne lage en friste-tråd til henne og de andre hageintresserte der ute!
Klematis er jo så utrolig mye mer enn blå klematis....

Clematis 'Sødertälje' fra hagen til ett medlem av Hagegal (beklager, det sto ikke navn under bildet!)
Denne klematisen får de inn på gartneriet der jeg jobber til våren! :)
Ved å plante klatreplanter, særlig blomstrende klatrere skaper du høyde og rom i hagen.
Klematis er en veldig spennende plante som oppfører seg forskjellig ut ifra hvilken gruppe de hører til. Noen fryser ned til jorden hver vinter, mens andre blostrer på fjorårsskudd om våren.
Finn Rosholm har en fin side om Klematis, der du kan lese om de forskjellige gruppene og artene. Her.
Klematis 'Etoile Violette' fra min hage.
Klatrer i selvlaget espalier av greiner.
Klematis kan også forlenge blomstringen på tidligblomstrende busker.
-Denne blostrer helt til frosten kommer:
Klematis 'Ville De Lyon' som klatrer i Duftskjærsminen min. Denne flytter jeg fra.... (sukk!)

Når jeg planter klematis graver jeg ett så stort hull jeg orker (har blåleire i trønder-hagen!) 60 cm dypt, 50 bredt. Fyller hullet med god jord iblandet kukompost og banaskall. I tillegg har jeg erfart at å legge ned ett vanningsrør til roten viser seg å være gull verdt om en ikke ha regn hele sommeren. Klematisen drikker jo med røttene, ikke rothalsen! ;)
Plant også klematisen dypt slik at den står ca 15 cm dypere enn i potten fra gartneriet!

Klematis er flotte sammen med klatreroser!
Her er rose Coral Dawn og Clematis 'Mrs.Cholmondeley' (foto: CammillaR)
Flott sammenplanting av 'Jackmanii' og 'Blue Angel' (foto: Hild, Inderøy)
Clematis montana var. 'Rubens' (Unni sitt bilde)

Bergklematis, eller Clematis montana som den heter krever klimasone 2-3, og finnes derfor ikke i min trønder-hage hvor klimasonen er ca 4 (klimasonene varierer jo fra sted til sted i hagen=>microklima, mer lunt enn andre steder)

I Molde skal det gå helt greit å ha denne, og jeg ønsker å plante den ved bergveggen bak huset, eller for å bekle den lille stygge garasjen vi skal bruke til hageredskap.

To sorter klematis som klatrer i en gammel rogn i hagen min. Dekorativt! Ikke alle tre-sorter egner seg som klatrestativ, bare de som har dyptgående rotsystem. Bjørk for eksempel, egner seg ikke!


Dekorativt å plante klematis ved røtter eller døde trær.... (Solveigs bilde, Ålesund)

18 comments:

 1. masse fine blomster!! har faktisk IKKE fått m meg at d hete Paradiset, ;o) trudde d bare va d du kalte d... men der va du heldig ja ;o)

  klem

  ReplyDelete
 2. Hei! Skulle hatt litt av dine hage evner jeg Nina!! Kommer du og tar min tomt?
  Ha en fin kveld!

  ReplyDelete
 3. Nydelige bilder av klematis!!
  Har noen forskjellige...tre av de i urner. Tror egentlig ikke det er så gunstig for de men da kan jeg nyte de på terrassen.
  Blir litt skrantete på sensommeren men da har nå jeg nytt blomsterprakten!!
  Ha en fin kveld

  ReplyDelete
 4. Dette var Friste tråd med stor F!
  Håpfulle meg kjøpte tre klematiser i 2006, to kom tilbake i fjor, ble vel 30 cm høy den ene og kom med en blomst, den andre muligens en meter lang pistrete greie med 5 blomster...jiiippi;-P
  Lurer på hvor det ble av den tredje??
  Får heller nyte bildene dine tror jeg:0)

  Psst! Gjettekonkurranse på siden min;0))

  ReplyDelete
 5. Blue angel den vil i ha monge tå.

  ReplyDelete
 6. ehmm..det var det ja, kunne jo ikke klippe de ned, hadde jo noen blomster på seg da jeg kjøpte de*rødme*

  Og om jeg gravde de dypt nok..er ikke så mye jord å grave de ned i, alt er bare stein/fyllmasse et stykke ned i bakken!

  Så jeg har vel bommet på begge der;-P

  Skjønner godt hva du mener, det er MYE jobb å pusse opp, men det vet du alt om, og det klarer dere lett..hallo, bare se på all stein dere har bært, jeg gir opp på forhånd der.
  Og en er ekstra ivrig det første året i nytt gammelt hus,litt verre 5 året en holder på;-P

  Klemz!

  ReplyDelete
 7. Elsker klematis, de tåler faktisk litt vær og vind også, ikke så mye om våren kanskje, men det som er gøy er at de tar seg igjen etter litt bank...skal studere navn og bilder nøye, skal kjøpe inn litt flere!

  PS
  Har du noen anelse om hvor raskt en klatre hortensia vokser?

  ReplyDelete
 8. Wow, for noen flotte bilder!!
  Det er bare å begynne å spise bananer skjønner jeg for å samle opp til klematisplanting! takk for gode tips!!
  Tror jeg må ha Klematis i potte , for steinbedet mitt er altfor grunnt. Samme hvor mye jord vi fyller på , forsvinner det etter første regnskur....
  Ha en flott trøndelagsdag!!

  ReplyDelete
 9. Nå lengter jeg veldig etter hagetid, og fikk virkelig lyst til å sette igang. Men jeg må nok smøre meg med litt tålmodighet for i dag er det 0 grader og litt snø i lufta, så ikke mye som minner om vår her. Ha en fin dag:o)

  ReplyDelete
 10. Dette var et flott innlegg du!!! For nå fikk jeg akutt lyst å flytte sørover, der det er sommer mesteparten av året!:) Jeg liker jo sommeren aller best, så jeg skjønner egentlig ikke hva jeg gjør i Tromsø....
  Dine blomsterbilder i dag var skjønne, og jeg håper denne såingen min blir litt i nærheten av noe på dine bilder;)
  ha en finfin vårdag!
  Klem fra chatrine:)

  ReplyDelete
 11. Hei nina og takk for koselig visitt hos meg! Jeg blir helt stum når jeg ser alle disse hagebildene,,,det er så utrolig flott med klematis, så heldige du som har hage! Jeg har en stor steinbelagt bakgård,,der kunne jeg godt tenke meg å få gjort noe spennende, men det er ikke så mye sol der da, bare formiddagsol. Jaja,,jeg kan jo drømme meg bort i alt jeg har lyst å gjøre! Du ser ut til å være en superkreativ dame, med masse energi og ideer, og lager de nydligste ting! Sukk, så mye andre får tid til...Vi snakkes igjen! ((: klem

  ReplyDelete
 12. Skjønt å se så nydelige klematis. Har noen som jeg verner med (nesten) livet som innsats.Har konstatert at en er død, desverre fikk den hard medfart da altandøren ble satt inn. En stige ble dens bane. Så det bærer av sted til h.senter for å skaffe ny. Håper barnene snart blir prikkefri.Men OJ så mange fine ting du har fått sydd, lekkert.
  Klem

  ReplyDelete
 13. Flotte Klematis. Det finnes jo utrolig mange fine varianter også. Du må ha grønne fingre!

  ReplyDelete
 14. Så nydelige planter! Jeg har forsøkt tre ganger å plante klematis, de er jo så fantastiske hvis de får de rette betingelsene. Men dessverre, jeg har ikke fått dem til. Kan hende jeg har gitt plantene prestasjonsangst, har nemlig satt dem foran et veldig stort klatrenett : )Prøver igjen i år!
  Regner med at du graver opp og tar med deg på flyttelasset?
  Hilsen Marianne

  ReplyDelete
 15. Nydelige bilder! Jeg er spent på om min har klart seg. jeg husker ikke hva den heter, men fargen var blåklokkeblå og den var vakker. Jeg gleder meg til det virkelig starter for fullt i hagen. Det er merkelig at de små knuppene som er nå skal bli store peoner, løytnadshjerte og liljer i hopetall. Gleder meg... Hanne

  ReplyDelete
 16. Ja, det er herlig at hageåret er i gang! Jeg har bare en klematis foreløpig.. og det er en jacmanii. Det var jo en god ide å la to vokse sammen.. skikkelig fint. Har du en ide til en som er litt hardfør som jeg kan kombinere med min?
  Jeg kjørte forresten forbi huset ditt i dag, var på en jobb i Meldal. Ser skikkelig koselig ut oppi lia der! :) Når blir det lagt ut for salg?
  Veldig fine bilder fra hagen din du viste tidligere her også.. så fint med de bedene rundt huset. Hvor kjøper du de steinne som du kanter bedene med?
  God helg! :)

  ReplyDelete
 17. Vilket härligt inlägg om Klematis! De är så vackra och det är svårt att säga vilken som är favoriten, jag har flera som jag önskar mig.
  Ha det gott!

  ReplyDelete
 18. oi oi oi så vakkert!!!!
  klematis har jeg aldri fått til jeg.. de bare dør! Men når sant skal sies har jeg aldri gravd så store hull som deg heller da ;) Kanskje jeg skal prøve det.
  Var iallefall masse inspirasjon der ja :)

  Tusen takk for koselig hilsen på bloggen! Ja det er no eherk med sykdom! Håper vi er ferdige for en stund altså! Dere også stakkars!

  Ja mannen min er veldig flink til å ta sin del! Så det er bra! Hvis ikke hadde han fått høre det.. he he.. :)
  Klem

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)