Tuesday, June 9, 2009

Å begynne på en ny hage!

Dette er hva jeg ser fra benken min foran huset. Her har jeg hvilt i dag, og tenkt på hagen jeg skal begynne å anlegge i morgen.
Jeg skal nemlig lage en helt ny hage på den andre siden av veien.....
Veien er bare oppkjørselen vår, men det er i realiteten ingenting der nå, bare en dukkestue.
Andreas og stefaren min satte den på plass i kveld, så nå er det min tur til å brette opp ermene.
Dukkestuen skal få egen hage, som først og fremst er beregnet på barn.

Når en anlegger en ny hage, må en først og fremst tenke på hva en skal bruke den til, og hva trenger den å inneholde.
Jeg vil ha:
-en hage egnet for lek: stier, sitteplass, steder og gjemme seg på.
-noe spiselig, og gode dufter.
-ett sted og grave, og egentlig noe å klatre i (men her blir det nok barnebarn som får klatre, siden det ikke finnes store trær her, og jeg nekter å sette opp klatrestativ!
Derfor blir det markjordbær, hageblåbær, epletre, sandkasse og en masse busker, helleganger og en benk i miniformat. Kjøkkenhage-greier tar vi i en egen binge i mammas (kommende) kjøkkenhage, ellers blir det nok mer rot enn spisbart der.

Så var det stilen.
Dukkestua er bygget på 50-tallet en gang, men fikk seg en liten renovering i 2006/o7, men skal få nytt skifertak nå, samt div. annet nytt. Trekkerør for strøm er også gravd ned, så nå blir det lys både ute og inne.
Her er det litt bilder fra den innvendig, der mamma har utfoldet seg på sin måte. Også klipp fra den gangen den ble vist i avisa.

For meg er det viktig av stil og farger skal passe sammen.

Helhetintrykket for hagen i Paradiset skal være som klippet ut fra 1920-tallet. Huset er bygget i nyklassisisme som var in akkurat da, og stakittgjerde, syriner, pioner og roser passer perfekt inn i denne stilen.
Dukkestua er ikke fullt så gammel, derfor må vi gjøre en liten vri for å få den til å se litt eldre ut, og selvsagt er det mye en kan gjøre med planter og sånn.
Jeg vil ha flere klatreplanter opp etter veggene/søylene. Roser og klematis.
Av eviggrønt vil jeg bruke kun det som var vanlig på 20-tallet, og utelukker derfor bruken av tuja og krypbuskfuru som hører 1970-tallet til. (Ja, er klar over den trenden med kjempetuja, men den har gått inn i historieboken...) så her blir det buksbom og evt noe barlind el.
Stier og plattinger skal utelukket være av naturstein, for sementstein ble vanlig mye senere. Jeg vil bruke bare skifer og gatestein, (brostein og storgatestein) evt. noe naturstein.

Staudene jeg vil bruke er skogskjegg, høstfloks, riddersporer, storhjelm (ja, jeg vet den er utrolig giftig, men jeg har overlevd med den i hagen!) forglemmegeisøster, astilber, hasselurt, hosta, akeleier, liljer, løytnantshjerter, storkenebb, iris, aurikler, og som nevnt, pioner. Altså ikke noe sensasjonelt og kjempespennende, bare solide, trofaste og gammeldagse.
Jeg har kjøpt en flott syrin, samt noen fylte skjærsminer i tillegg til rosene, men vil også ha en brokbladet hyll, slik jeg allerede har plantet flere av i hagen. Epletreet har jeg fått fra min tidligere arbeidsgiver på Wormdal Planteskole.

Fargene skal være svale, og kjørlige, i svak lilla til lyseblått og hvitt. Mulig også litt dus rosa som en kontrast. Om du klikker på dukkestue-linken, så ser du at fargene går igjen i interiøret. Risør heter blåfargen der inne.
Jeg har en grov skisse over hvordan jeg ønsker å ha det, mens den endelige tegningen bare finnes i hodet mitt. Saken er at jeg ser den svært godt....
Det er derfor jeg syns jeg er litt rar, og kaller det hele "Min gale verden!"

Uansett, så syns jeg at det er utrolig flott at jeg får så mange flotte tilbakemeldinger på galskapen min, når jeg endelig får den ut av hodet, og ned i hagen eller i huset.
Alt jeg/vi lager blir til på denne måten, og lykkelig er jeg over at min kjære liker idèene mine, og lytter tålmodig til planer og utgreielser. (jeg pleier å spare han for det værste plante-pjattet, altså!)
Tusen takk for alle de flotte kommentarene de siste ukene. Det hjelper STORT på motivasjonen, når en tilbringer så mye tid alene.
(Og hva formen angår, med mage og bekken, så har den blitt adskillig bedre enn hva den var, så lenge jeg fulger mine regler om ikke-bæring, og ikke sitte rett opp og ned. Å spa går bra! )

Det var nok for denne gang! (-fortsettelse følger!)
Klem fra Nina.

21 comments:

 1. Herlig dukkestue - og hagen du planlegger blir det gøy å følge med på. Mye hardt arbeid har du foran deg - og masse glede.

  ReplyDelete
 2. Puh, du er da som en durasellkanin, Nina!!! :-)))

  Skal innleie deg som konsulent om du vil npr vi skal gå løs på 1913hagen vår:-)

  Klem, Matianne

  ReplyDelete
 3. Dette var spennande, mange fine planter du skal sette i jorda. Kor stort område er det snakk om at denne nye hageflekken er? Høyrtes så overfullt ut når eg såg på bileta, men hagen er kanskje større enn berre arealet rundt hytta? Kjempefin dukkestue forresten, du gjer det veldig fint rundt deg :-)

  ReplyDelete
 4. Det blir sikkert vakkert (så lenge du ikke spiser plantene)
  Gravide - jeg sier ikke mer....

  ReplyDelete
 5. Du verden for et pågangsmot du har! Og jeg lurer på hvordan du får tid til alt dette? 3 barn og enda en snart....Du er bare så flink!!!! Jeg er ofte inn på bloggen din for å nyte bilder og det du skriver. Lykke til med hagen rundt dukkestua....Den blir nok knallfin!
  Mvh Rosa

  ReplyDelete
 6. Hva er du egentlig laget av, Nina? Jeg blir anpusten bare av å lese alt du holder på med. Hagen din kommer til å bli et syn for øyet og enda mer for sjela. Men du er klar over at du sikkert aldri kan dra på lengre ferier om sommeren? :-)

  Hanne

  ReplyDelete
 7. Så fin dukkestua var! Der tenker jeg jentene gleder seg til å leke. Hagen blir nok også nydelig. Det er mye inspirasjon å finne her hos deg! :) Ha en fin dag!

  ReplyDelete
 8. Synes ikke du er gal :) Bare utrolig flink.Veldig moro å følge med på bloggen.Så drømmer jeg meg bort litt da, vet du.Kanskje litt misunnelig, men på en "god" måte.Hilsen Cath

  ReplyDelete
 9. For en nydelig dukkestue og for en hage du får.. !!!
  Du er bare såå flink og driftig og jeg bøyer meg i støvet for deg :)
  Fantastisk flott du får det...

  Klem,Kari

  ReplyDelete
 10. Nå har jeg linket deg her var det fint, kikket på kjøkkenet ditt, vakkert! Ikke mer å si om den saken. Å hvilken hage du holder på å lage, imponert, det blir vakkert, tungt arbeid og mange treningsøkter. Trenger ikke helsestudio du nei! Flott blogg du har, her må jeg komme å se mer! klæm

  ReplyDelete
 11. Så flott lekestue, heldig barn som får leke der!!!!
  Hagen høres kjempe fin ut - gleder meg til å hvordan det blir!!!
  Er imponert over at du ikke tenker på alt arbeidet som ligger foran deg, du ser over toppen og fokuserer på resultatetd! I LIKE!!!

  Ha en strålende dag! Vennlig hilsen lunalu

  ReplyDelete
 12. Ja så var dukkestua kommet på plass...og det er bare resten igjen:) Ikke slit deg ut,alt trenger ikke å være ferdig med en gang...tenk hvor du kommer til å kjede deg neste år hvis du ikke har noe å gjøre i hagen!

  Klem fra meg!

  ReplyDelete
 13. signerer innleggene! Du er utrolig dyktig Nina! (og det kommer fra ei som ikke har hage i det hele tatt for tiden, ikke ei krukke med blomster engang...)

  Håper jeg får sett hagen når jeg kommer hjemover på ferie. Er litt usikkert når jeg har ferie enda, men det blir i løpet av juli.

  ReplyDelete
 14. Det høres helt nydelig ut! Gleder meg til å følge deg i arbeidet med den nye hagen!

  ReplyDelete
 15. Inspirerende utredning ;-). Jeg følger dine hageplaner og -jobbing med stor interesse.

  ReplyDelete
 16. Så flott hagen deres blir:))
  Skulle ønske jeg hadde fått til det du får til:)

  Ha en fin uke:)

  ReplyDelete
 17. Så flott det blir! Det var en nydelig liten dukkestue, som jeg er sikker på kommer til å bli mye brukt og bringe masse glede og gode minner fra barndommen for barna!

  ReplyDelete
 18. Du er bare helt utrolig - hvor tar du all energien fra?
  Jeg har sagt det før, men sier det igjen - hagen din kommer til å bli et syn når den blir ferdig.

  ReplyDelete
 19. Fått masse nyttige tips her hos deg. Jeg får egen hage neste år da hytten vår står ferdig, gleder meg sånn til å lage hage jeg også! Utrolig vakkert du får det overalt, og som du jobber og står på!

  ReplyDelete
 20. Hei!
  Tusen takk for hyggelig hilsen i bloggen min. Du at planten var en geum Boresii og jeg tenkte: åh....??? Måtte bare sjekke i boka mi, og der lå lappen - jammen hadde du rett!!! Prakthumleblomst var jo mye lettere å huske, så tusen takk for den opplysningen!!! - og for at den har fått et nytt latinsk navn - greit å få med seg alt! - og greit med bok, for jeg er ikke så flink til å huske navn!!!!
  Snart helg! God uke videre!!!
  Hilsen Lunalu

  ReplyDelete
 21. Takk for besøket. Som svar må eg seie at det er andre gong eg har det kjøkkenet og :-) Men forrige gong hadde eg svarte benkeplater og fliser samt svarte handtak. Fint det og, men ikkje heilt meg. Skuffer er eg einig med deg er det beste. Eg har satt skuffer der eg kan, men hjørna må eg nok ha skap til. Vitrineskap vel eg å ha der som viser ut mot stova. Gleder meg til fleire bileter av hagen din.

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)