Thursday, January 8, 2009

Blir du bitt av basillen??

I disse frø-bestillingstider, lager jeg ett innlegg som harmonerer med innsiden av hodet mitt akkurat nå.
Har sendt bestilling til Plant Worls Seeds i kveld, og jeg har en vag hukommelse om at det KUN var staudefrø..... (himmel, for en tulling! Hvor skal jeg ha de?? Jeg har jo hugget opp "barnehagen" min!!)
På bildet fra dambeddene i min forrige hage, skimter jeg en av plantene jeg har mistet/flyttet fra, nemlig Penstemon digitalis 'Husker Red' (hvite, små blomster på høye, rødbrune aks, på venstre side av bildet)
I hagen(e) mine er det tre stiler som dominerer.
Den ene er fargene dominert av mørk burgunder, sterk rosa og sølv. Kontrastene er store, og mye av bladverket er i brunrøde toner.
Bildet under er ett godt eksempel på hvordan det blir når jeg setter i gang med frie tøyler.
Rødbladet Heuchera er omringet av forskjellig malurt (vokser som ugress) Knautica macedonica, Krypjonsokkoll: Ajuga reptans 'Rainbow', lammeøre, Centranthus ruber og småhjerter.
Enda ett bilde fra samme bedd, med de sølvgrå lammeørene (Stachys byzantina) ettårig prydtobakk (Nicotiana) rød lupin og rødbladet groblad (Plantago major 'Rubriflora') -som jeg fjerner frøstandene på når de er modne, viss ikke blir det en million nye planter...
På litt avstand ser det slik ut:
Av det jeg kan se, er to av plantene kjøpt, resten selvsådd eller byttet til meg på Hagegal ol.
Ved enden av beddet, mot bekken, vokser det en Cimicifuga racemosa, stormarikåpe (Alchemilla mollis) fra Line Cathrin, småhjerter (Dicentra formosa) fra mamma, flekktvetann (Laminum maculatum) også fra Line Cathrin, og en malurt (Artemisia 'husker ikke, men tror det var potinca?') fra en hagegal.
Min andre favorittstil er Cottage garden, eller den romantiske stilen. Her er beddet under rognen i min gamle hage, der pastellfargede blomster som revebjeller og storkenebb fikk frøså se vilt.Ett bilde fra det siste beddet jeg laget, sommeren 07, bare ett år før jeg solgte:

Forglemmegeisøster (Brunnera macrophylla 'Looking Glass') og ett stripet gress jeg ikke husker navnet på i farten (det er ikke den typen som sprer seg vilt og hemningsløst) Selvsådde revebjeller og mini-stemor fra gartneriet der jeg jobbet. (håper jeg har fått med meg frø av denne blandt medbrakte planter)
Kontrasten i bladverket er voldsomt, men jeg elsker det!
'Looking Glass' er delbar til våren, sammen med brødrene 'Jack Frost' og vanlig 'Variegata'.
De jeg ønsker å anskaffe, er 'Mr Morse' 'Langtrees', 'Silver Wings', 'Hadspen Cream' og 'Dawson's White'. Bytte eller kjøpe, disse plantene er enestående!
.
Håper flere får sansen for disse vakre staudene, og at noen som leser dette, kan hjelpe meg å anskaffe de. (vet at Bjørnar på planteliste.net har 'Mr Morse og Akoen på hagegal har 'Dawson's White', men ikke om den er delbar...? Og Line Cathrin, har du 'Hadspen Cream'??)
.
Hilsen en som (enda) har penger på kontoen! ;))
Gled dere til våren!!
.
PS min tredje stil kommer senere... (det er skyggebedd i hvitt og grønt)

14 comments:

 1. Ja jeg har Hadspen cream. Men sorry nå kan jeg ikke dele av noe. Jeg har dobbelt så stor have enn tidligere. Og trenger hver bidige lille rot jeg har. Den er forøvrig veldig liten fremdeles uansett.

  ReplyDelete
 2. Den er grei!
  Trodde din var like stor som min 'Looking Glass', for jeg innbilte meg at de var anskaffet samtidig...

  Bjørnar har, vet jeg.

  Ellers så skal jeg en tur til Anne-Lise Solli til våren, for hun har bla. Heuchera Obsidian på listen sin.

  Vi har endel spennende på jobb også, noe fin Hosta bla, og en Pulmonaria jeg ikke vet navnet på (men sjefen har det, altså)

  Mine Hosta er kjempedigre nå, og jeg gleder meg til å lage flere skyggebedd. Akkurat nå har jeg en Hosta-åker under snøen! ;)

  ReplyDelete
 3. Må si jeg kjenner at det kribler litt i hagefingrene når jeg er inne hos deg ja...
  Vi flyttet hit i fjor vår og stappet bare ned noen stauder fra gamlehagen (+ noen nye, selvsagt). Men i løpet av ettervinteren skal den lille hageflekken vår planlegges ordentlig for maksimal utnyttelse, hehe.
  Må bare spørre deg: Jeg fikk en pakke med Krøll-liljer (Martagon) akkurat da det var for seint å sette de i fjor, vet du om det er mulig å sette de tidlig for driving inne, for så å plante de ut?

  ReplyDelete
 4. Japp, jeg kjenner basillen begynner å bite! :D

  ReplyDelete
 5. Så flink du er som har starta på hageplanlegginga. Likar godt sånne "ville" bed som du har, er noko gammadags og romantisk over dei.

  ReplyDelete
 6. Min kom i en import den svære importen for tre fire år siden. Men dneh ar liksom ikke villet seg. Jeg har flyttet på den flere ganger for å se om den ville vokse.I fjor begynte den omsider å legge på seg.Ikke mye men litt. Nå bor den i en krukke i kjelleren. ;-)
  Obsidian har jeg. Smellvakker sak ja.

  ReplyDelete
 7. Gulp... skjønner at her har jeg mye å lære.. og ta fatt på.

  Så nydelige sammensetninger.. æ blir helt matt!!!

  Nå bor jeg jo i et land der alt man putter i jorda vekser. Rene drivhuset pga fukten her.. det gjelder dessverre også ugresset.

  Kjøpte en Hosta (kan ikke navnet)på planteskolen og satte den i en diger krukke fordi vi gravde opp bedet. Så for meg at den skulle bli kraftig og stor men, det eneste som skjedde var at blomsterstengelene ble kjempelang.
  Da den var avblomstret satte jeg den i bedet. Håper jeg får gleden av at den kommer opp igjen.

  Nei, her er det bare å brette opp armene og planlegge og lese. Tror jeg printer ut bildene dine. Er så heldig å ha planteskolen 1km herfra. Kjempekoselig folk også.. går ann å komme med dumme spørsmål der:o))

  Klem fra en grønnskolling i Danmark

  ReplyDelete
 8. Jeg må bare si at du har et gen jeg antakelig mangler: det er så gjennomført hos deg. Enten det gjelder innredning eller samplanting.
  Misunn, misunn.... ;)

  ReplyDelete
 9. Dette var fryd for øynene :-)Alle tre bedene er "midt i hjertet" av min smak med farger og bladfasonger. (+ lime, fiolilla og noen ville påfunn...)

  Brunnera er en favoritt, men har nok bare Looking Glass(foreløpig). Hadspen Cream hadde jeg bestilt i fjor, men var utsolgt. En Heuchera- favoritt er Licorice, som jeg har, og Frosted Violet som jeg håper tilflyter meg til våren!

  ReplyDelete
 10. Hei. Hvordan får du det til? Sammensetningen av planter er så fin. Er du innmeldt i hagelaget i Molde? Du ville ha vært en kjemperessurs der. Må bare få si at jeg er kjempeimponert over deg, både når det gjelder det du får til både inne og ute. Ha ei riktig fin helg og ta vare på deg selv.

  Hilsen Wenke

  ReplyDelete
 11. Tusen takk!

  Er ikke medlem av noe hagelag, nei. Vet ikke om jeg passer inn, for jeg har ett inntrykk av at jeg har feil hårfarge og mangler kjøpakrøller... (har prøv, sjø! -men ikke her)

  ReplyDelete
 12. Hehe, må le av kommentaren din over her. det stemmer nok ganske bra, men ungdommen kommer bare vent og se. Du får gå forran som et godt eksempel :)

  Menmen, du er foresten smittsom, for måtte jo selvfølgelig bestille noen frø jeg også :)

  Vi snakkes.

  Klæm.

  Ps hils Andreas og jentene.

  ReplyDelete
 13. Du er så flink Nina!!!!!!! Kjenner jeg blir grønn av misunnelse! Skulle ønske jeg hadde dine evner!

  Gleder meg til å se hvordan hagen i paradiset blir :)

  ReplyDelete
 14. It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
  nike shoes

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)