Wednesday, January 7, 2009

Ut med jul, inn med jord!!!

Vi fikk tilbake spiseplassen på kjøkkenet, da sofaen flyttet på stua, og deilig var det. Det var nemlig litt trangt i den andre enden av kjøkkenet, der kjøleskapet deler veggplassen med 4 innerdører.
Halve kjøkkenet vårt er på en måte en gang, for det har dører til spiskammers, kjeller, hall og bislag (-utgang, med også dør til det kommende vaskerommet.)
Faktisk ganske praktisk, siden kjøkkenet er husets "hjerte", men selvsagt tar det bort endel veggplass som kunne ha vært brukt til benk og skap. Heldigvis har vi spiskammerset med god plass. :)

Uansett, var det jeg skulle skrive i dag, at beskjedent pyntet jul i kjøkkenet ryddes nå bort. Rødt er ikke en farge jeg orker for mye av innendørs.

Hylle over vasken er enda ikke kommet opp, og grunnen er at oppusserne har juleferie fortsatt! ;)
Dessuten har Andreas rotet bort lappen med målene på! (og jeg gidder ikke ta nye *knis*)

I går fikk jeg sendt avgårde frø-bestillinger til både Plants Of Distinction og Chiltern Seeds, så jeg er ganske tilfreds.
Fornøyd over at jeg fant både bronsefenikkel, Ullsalvie (Salvia argentea), og Echium russicum som jeg hadde i min forrige hage, (det er linket til mine bilder på Hagegal) og Penstemon digitalis 'Husker Red' som ikke overlevde en hel sommer i fruktkasse med dårlig tilsyn og jevnlige angrep av brunsnegle.
Planer før helga er å kjøpe inn vermiculitte og perlite, samt jord, slik at jeg kan få begynt å gjøre klart planterommet i helga. Må opp med plantelysene, samt ordne med benk foran vinduet.
Må si jeg gleder meg stort over å kunne så frø igjen, etter to år med frø-tørke. Hadde ikke tid eller mulighet i fjor, med hus-salget og flyttingen, for det var ikke mulig å følge opp små frøplanter med de aktivitetene vi hadde da.
Klem fra den hagegale.

16 comments:

 1. Jeg har fulgt bloggen din siden i sommer, men med dagens innlegg om frøsåing og slikt, ble den enda mer interessant. Når begynner du å så... og hvilke kriterier bør være til stede for at man kan kalle noe et planterom? Jeg har et rom oppå garasjen vår, hvor det ikke er mange varmegradene (dog noen). Der har jeg satt pelagoniene på to benker foran vinduet. Der kan jeg vel også sette frøene jeg sår i år? Noe annet jeg burde sørge for der?

  Nå begynner du forresten å så?

  ReplyDelete
 2. Tusen takk for fyldig og godt svar i bloggen min! Jeg tenker jeg kommer til å ha flere spm til deg ;-).

  I fjor sådde jeg i februar, men jeg hadde inntrykk av at det var litt tidlig i forhold til hva som stod på frøposene. Derfor registrerer jeg med undring at både du og flere andre av bloggerne på Hagegale snakker om å så alt nå.

  Lurer på om jeg må ha på lys i garasjen om jeg skal sette ut frø der ja.

  ReplyDelete
 3. Det hørtes jo imponerende ut. Men du... en matbod er jo veldig mørk og der trengs det selvsagt ekstra belysning, men tror du ikke det duger å sette frøene under vinduet på garasjeloftet jeg beskrev, uten så veldig mye ekstra belysning?

  Hvor ofte vanner du forresten frøene dine?

  ReplyDelete
 4. blir spennende å se haven din til sommeren:)

  ReplyDelete
 5. Hei! Lenge siden! Gratulere med baby i magen! Så kos! Håper formen din bedrer seg hurtig! Pyton å gå sånn i uform! Blir så fint hos dere! Lyst og lekkert! Kos deg masse og god bedring! Klem!

  ReplyDelete
 6. Jeg bruker alltid kunstig belysning til mine frøplanter, iallefall frem til det er dagslys i ca 10 timer i døgnet.
  Timeren på min belysning er satt på 14 timer, noe jeg syns er passende for de små.
  PS boksene med frø står ofte på badegulvet frem til de spirer, alt etter om de trenger varme. (særlig sommerblomster liker dette)

  ReplyDelete
 7. Hei hei - snuser innom bloggen din en tur...
  For et fantastisk hus... Kjøkkenet var bar så koselig, og likte så godt taket og veggene i stuen :) Vakkert...
  Vi har nettopp kjøpt oss hus også, men pga.finanskrisetider, har det ikke blitt noe oppussing enda, og det klør veldig i fingrene etterhvert. Men enn så lenge samler jeg masse inspirasjon fra vakre blogger der ute da, og hadde blitt veldig glad hvis du etterhver ville dele litt hagestell tips når frøene ankommer :)

  ReplyDelete
 8. Hei Nina!
  Vuggen er lys, lys grønn.
  Vi har akkurat fått den inn, så jeg har desv ikke beddre bilde av den.
  Men om du er intr. kan jeg prøve å ta et til å sende deg på e-mail....?!
  Klem

  ReplyDelete
 9. Du har tusen jern i ilden bestandig du Nina:)) Bestilt frø allerede ho shø:)))
  Du skal være glad du har flyttet fra snøen og blankisen. Den dagen jeg er pensjonist skal jeg ta med meg pikk pakke mitt og flytt til Hellas:)) Du har sånn oppvaskumme som jeg ønsket meg, men den passet ikke så jeg har kjøpt en som felles nedi benken.
  Ha en fin dag Nina;))

  ReplyDelete
 10. Hva mener du med frøboksene? Er det bokser med usådde frø, eller er det minidrivhus?

  ReplyDelete
 11. Nooria: frøbokser selvsagt plastesker med jord og frø...
  Jeg bruker ikke minidrivhus, fordi jeg sår i større bokser og prikler de etter de har spirt. (når det andre settet med blader er kommet)
  Eskene du kjøper jordbær i, eller boksene til cherry-tomater er perfekte og gratis!

  ReplyDelete
 12. Du er som alltid et hestehode forann, mens andre ikke har rukket å tenke på hva de slal ha til middag i morra har du allerede planlagt hva som skal i hagen til våren.Jeg har så smått begynt å kaste ut julen jeg også , rødt er ikke helt min greie heller.Ellesr så venter jeg spent på resultatet av ultralyd .

  ReplyDelete
 13. Jeg vet faktisk hva jeg skal ha til middag i morgen(!) men det er bare fordi det er tilbud på biff på Kiwi(99,-) og jeg har bare SINNSYKT lyst på kjøtt for tiden!!!
  -ellers vet jeg aldri hva jeg skal ha til middag før 10 på 4, når jeg står i butikken! ;)

  Hagen, derimot er mye viktigere enn mat!! ;)

  ReplyDelete
 14. Så flott det ble på kjøkkenet, Nina. Jeg fatter ikke hvor du henter energien fra. Går det bra med deg, ellers???

  Og listverket er nydelig.. (har ikke lagt merke til det før)

  Prøver å holde meg oppdatert på hagetema hos deg. Hagen her har ikke vært ivaretatt på en årrekke.. måtte grave opp det eneste man kunne kalle et blomsterbed. Vi fikk nemlig store problem med maur. Totalt 9 tuer ble gravet frem på 10 meter.. holdt på å bli gal!!

  Har to digre rododendron som sårt trenger stell. Skulle skjære de helt ned når de var avblomstret men i kaoset her glemte jeg det. De er så fulle av knopper at jeg ikke har hjerte til å gjøre det før en ny blomstring er over.

  Kan jeg forresten flytte de??

  Har brukt hele sommeren til å kartlegge hva eiendommen består av (8 mål).. det er ingen logikk i det som er plantet her. Ser ut som alt er på lykke og fromme. Bartre og prydbusker er klint opp i hverandre. Har også et plommetre men det ble oppspist av makk i sommer.;o((

  Eiendommen har egentlig stort potensiale, men det nytter ikke å rase frem..det skal stelles også:o))

  Kan du ikke be den nye eieren sende deg litt fra den gamle hagen?? Det må da være nok å ta av??

  Fikk med meg at du skulle lære å kjøre graver`n bedre.. du mener minigraver?? eller dundrer du rundt i en stor??

  Nå må jeg innom Nooria og få med meg tipsene ditt..

  Hei hå, kos deg..

  ReplyDelete
 15. hærlig kjøkken!!

  ReplyDelete
 16. After reading the information, I may have different views, but I do think this is good BLOG!
  runescape powerleveling

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)