Saturday, March 7, 2009

Romantisk hage..

Jeg har en forkjærlighet til gammeldagse, romantiske hager.
Har siden jeg var omtrent 9 år, og så "Den vita stenen" på barne-tv, drømt om stor, gammelt hus, grusganger, stakittgjerde og en spennende hage.
Hele den sommeren gikk jeg i hjemmesydd, rosa kjole, konstant uten sko, og med en hvit sten i lomma. (-forresten, hvor er den kjolen, mamma???)

(Bildet er lånt fra Chic Anitique)
Jeg har etter 35 år, omsider fått mitt store, gamle hus, med stor hage. Spennende er den dessverre ikke enda, og stakittgjerde eksisterer bare i drømmene våre.


(Bildet er lånt fra Helen Fredholms hjemmeside)
Jeg skrev våre, fordi jeg har faktisk en utrolig romantisk samboer som også ønsker seg hvit stakitt, men jeg er temmelig sikker på at han derimot ikke ønsker å male det....

Rosa kjole har han ikke sett meg i enda, heller, men jeg har hørt han mumle noe om en hvit, -eller...??
I min romantiske hage hadde det vært deilig med ett badekar, men av praktiske årsaker blir det bare utedusj på oss. Badekar har en egen evne til å ikke bli så innmari apetitlig på kort tid... Her snakker jeg av erfaring siden vårt eget badekar sto ute i hele fjor sommer!(Bildet er lånt fra en eller annen dansk bruktbutikk på nettet)

I hagen min vokser det selvsagt en mengder av gammeldagse roser med duft, men også flere sorter stauder. Sølvfarget bladverk er vakkert!
Forslag til stauder er:
Riddersporer
Lammeøre (Stachys byzantina)
Klematis
Forglemmegeisøster (Brunnera)
Storkenebb (Geranium)
Pioner
Revebjeller (Digitalis)
Malurt (Artemisia)
Kongslys (Verbascum)
Iris

Jeg holdt på å glemme liljer!
(Ja, det er bildet av liljene mine, som jeg har laget headingen min av!)

Ellers fyller jeg min romantiske hage av Pelargonium, og da har jeg kun hvite og rosa. Mårbacka og andre fylte er favorittene! Her er planteskapet mitt, som enda ikke er hengt opp i Paradiset..

Tilbehør er viktig, og jeg kan ikke få nok av støpejern og sink i hagen. Møblene mine er alle hvitmalte. Her er noen bilder fra Paradiset, mens de andre her er fra Sandbakken, min gamle hage.

Når det kommer til stein, har jeg konsekvent valgt naturstein i hagen. Sementstein er billigere, men jeg har unngått det hittil. Det var nok dårlig med produsenter av sementstein på 1920-tallet....!

Paviljongen min står igjen i Trøndelag. Den ble solgt sammen med huset, men er dypt savnet. Den var så flott i 2007 da klokkeranke (Cobaea scadens) klatret oppover den ene siden.

Nede i kjelleren vokser det nå 3 frøplanter av den samme hvite klokkeranken, i håp om at jeg finner en maken pavljong denne våren.
Ellers anbefaler jeg bruken av eføy i krukker, petunia, særlig den fylte, men også margritter og en søt sak som heter Dichondra 'Silver Falls'
Det siste bildet er også hentet fra Helen Fredholms hage, der mer inspirasjon kan hentes.

A little summary in English:
I've been in love with the romantic garden-style since I was around 9 years old, and watched "Den vita stenen" on TV. I wanted a big, old house, with picket fences and a lage wonderful garden. Last summer I bought the house, but still I don't have any picket fence, and I'm working on the garden.
I like white funitures, zink and old iron, together with plants with silvery foliage, and pastel flowers. The "staude-liste" is only a suggestion of romantic perennials,all hardy, for the Norwegian clima.
All the photos with no little text beneath is from my old garden (the house I sold last year) also the links from the perennial-list is from my garden.

I morgen venter det enda en hagedag for undertenede.
God søndag!

20 comments:

 1. Den rosa kjolen din ligger nok i en kasse oppe på garasjeloftet, den er garantert ikke kasta:)

  Ja tenk den som hadde hatt en romantisk hage,gitt! Det kan ihvertfall jeg bare drømme om, men du får det sannsynligvis til.

  Har småsovet meg gjennom kvelden,så nå får jeg vel finne senga snart. Nattaklem.

  ReplyDelete
 2. Hello Nina,

  oh, what for wunderful flowerful Pictures ;o)

  Are this Flowers for Springtime in the Garden? It looks Fabolous...so romantic. I need really much Inspiration for our Garden, because it lokks like a .... But i always remeber you're Garden House ;o) I can't forget it....
  Heartly Hugs Tine

  ReplyDelete
 3. så utrolig idylliske bilder..

  ReplyDelete
 4. Denne hagen hadde ikke gjort noe å ha.. :-) Kjempeflott! Fin blogg du har, første gang jeg er innom her! Ha en fin søndag! Klem-Mia

  ReplyDelete
 5. Hello Nina,

  i even forget the English Translation too...I wrote the Text in German, read it and go up...and than i think..." Oh, I really forgot the Translation again..." ;o)

  So, you understand 50% german but I understand O% swedish....

  Heartly Hugs Tine

  ReplyDelete
 6. Skjønt innlegg med skjønne bilder! Jeg suger til meg alle tipsene dine. En god del av plantene du nevner har jeg allerede i hagen eller på lista mi.

  Men en ting: Jeg har skjønt at man i en romantisk hage skal ha planter med store sølvfargede blader og at man skal ha Hosta, men jeg ser ikke at det er romantisk. Kan du belyse saken for meg kanskje? ;-) Hva er det som gjør svære gummiaktige blader romantiske?

  ReplyDelete
 7. ohhhhhhhhhhh,

  norwegian....I tought it was swedish....*lach*

  But it's correct, some words can I understand...or I hope so..and then I watch the pictures and try to think what you can write...

  ;o) Tine

  ReplyDelete
 8. ....og så må du ikke glemme Madicken Nina? Det var romatikk og nostalgi det. Men jeg husker også den svenske serien om den hvite stenen og hadde selv en hvit sten i lomma.
  Du har nøyaktig de samme drømmene som meg du, jeg drømmer om akkurat en slik hage jeg også selv om jeg sansynligvis aldri vil få det, men man kan jo drømme.
  Nå har forresten alle pellisene jeg fikk av deg kommet opp fra kjelleren og jeg gleder meg vilt til å se de begynne å blomstre, da sææærlig dronning Ingrid. Jeg har bestilt med sinkskilt som jeg skal ha i pellispottene jeg da, elsker sink (jeg også) og jeg bestilte det de hadde (30 stykker).
  Okidok, ha en strålende dag Nina (kvinnedagen i dag vettu).

  ReplyDelete
 9. ...og Så må jeg bare arrestere deg. Du vet godt forskjell på Geranium og Pelargonium, Nina :-)
  Mårbacka er en Pelargonium ;-)
  Forøvrig et flott blogginnlegg :-)

  ReplyDelete
 10. Nei, jeg kan ikke glemme Madicken, Lene!
  Jeg har sikkert fortalt om den gangen jeg hoppet ned fra ett høyt tre med paraply....??

  ;)

  ReplyDelete
 11. Ops!
  Sorry, Sigrid!
  Feilen er rettet opp!
  Var veldig trøtt i går, etter en lang dag ute i hagen.
  Har altså ikke tenkt å bli gammel-kjerring enda, og kaller Pelargonium for geranium! (eller "granium"!!)

  ;)

  ReplyDelete
 12. Gleder meg til dere finner den rosa kjolen.... Jeg husker også veldig godt "Den hvite stenen" - han gutten med hvitt hår var min aller første forelskelse. Tror kanskje jeg må finne ut om den finnes på DVD - tror jeg har sett noe om det :o) Jeg bor i blokk og kan se langt etter hage med hvitt gjerde rundt, men det er som sagt lov å drømme !

  ReplyDelete
 13. Morsomt med den hvite stenen. Den serien husker jeg også veldig godt. Og den hvite steinen jeg hadde i lomma, ligger nå i settekassa mi på hytta. Fant den da jeg puslet rundt i uthuset. Ligger mye rart etter min barndom der gitt.

  Gleder meg til hagelivet starter. her laver det ned med enda mer snø.

  Ha en fin søndag
  klem

  ReplyDelete
 14. Åhh, nå vil jeg ha sommer!!
  Blir jo skikkelig inspirert av bildene og historien din:))
  Jeg drømmer også om en romatisk hage, men har ikke helt kommet i gang med planene enda…

  ReplyDelete
 15. Ser for meg alt! Husker vi også gikk barbeint og var mye ute!!
  Nå Nina skal hagen min bi fin! Jeg skal jobbe utenfor i hele vår/sommer! Så du må komme for gi meg gode råd! Får gravemaskin neste uke!!
  Ha en fin dag!!

  ReplyDelete
 16. Så du trodde du klarte å fly du også med kun paraply?
  Jeg har en hvit pellisstikling jeg fikk av deg med navn ukjent. Jeg fikk også en artic star av deg. Kan det være den med navn ukjent? Dersom det blir noe av den kan jeg jo sende deg en tilbake?

  ReplyDelete
 17. å så nydelige bilder!!!
  Skulle virkelig ønske jeg var bedre med hageting.. er ikke så god på det!

  Men du ser jo ut som en ekspert!

  klem

  ps: Har du forslag til hva jeg kan plante langs tujahekken til naboen? De har en laang og svær tujahekk,og når vi sitter på terassen så ser vi rett inn i føttene på den, og det er lite pent! Også er det jo røtter overalt fra den...

  ReplyDelete
 18. Så koselig innlegg! Er helt sikker på at du klarer å lage den romantiske hagen som du drømmer om - har jo sett hvor flink du er til å få det til! :) Og utgangspunktet dere har nå er jo helt perfekt!
  Lykke til!

  ReplyDelete
 19. Du får nok til en gammeldags romantisk hage, kjenner jeg deg rett fra alt du har skrevet! Lykke til!

  ReplyDelete
 20. Åh jeg hadde også hagedrømmer når jeg var liten, men de kom fra den Hemmelige hagen, eller hva den het...

  Etter innlegget ditt lengter jeg enda mer etter vår og sommer...

  Har blitt litt inspirert av deg og har bestillt meg noen frø... så får vi se om jeg klarer å få noe til å vokse og gro :D

  Problemet mitt er at jeg er ivrigst på våren, men så blir jeg latere og latere utover sommern :/

  Ha en fin dag :D

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)