Monday, April 25, 2011

Hagen blir hva du gjør den til.....

 For meg blir det bare viktigere og viktigere å skape ett helhetsinntrykk med både hus og hage.
Inne har det lenge vært viktig at 20-tallsstilen regjerer så langt det går, men nå kjenner jeg også det smitte over på hagen.
Så nøye at ikke nye roser og staudesorter ikke får innpass, er jeg slettes ikke, men form og farger må harmonere.....
 Mitt beste tips for å unngå ugress er å bruke ugressfri jord, ikke sluntre med grunnarbeidet og plante tett. I tillegg prøver jeg å elinimere nærliggende kilder for frøugress, og sprøyter vegkantene rundt her, samt naboens hage... (!)
For de som foretrekker å være inne å vaske gulv fremfor å luke i hagen, anbefaler jeg kakaoflis eller skiferflis til å dekke beddene.
Kakaoflis er vel ikke så egnet for de med hund, siden disse firbente eter alt de kommer over, og kakaoflis ikke er bra. Skiferflis er nytt på markedet, og er visst innmari trendy nå. Har ingen erfaring med sistnevnte, heller ikke hund, så jeg velger kakao for da trenger en ikke duk.
Noen vil kanskje syns jeg ikke er dyrekjær, -og det er jeg ikke heller.
Har ikke tid til å klappe og klø på en hårdott når en har 4 unger, og en mann på nesten to meter.

Ett alternativ til en vedlikeholdsfri hage, er å legge kunstgress på det hele. Litt plastikkblomster hist og her, så blir den fullkommen.
Selv har jeg en vedlikeholdsfri hund.
Den er av tøy og driter ikke i hagen.
(Tok dere hintet, latsabber???)
Jeg liker å plante forskjellige blomster sammen, slik at beddene blir som en diger blomsterbukett....

Pioner er helt klart ett must, -og den hvite blomsten sammen med den er noe vi hagegale kaller Polemonium.
På norsk heter den både fjellfokk og jakobsstige, -og jeg vet ikke hva....
Den blomstrer i allefall lenge og er veldig fin. Har noen flere frøplanter av denne hvite igjen som du kan få om du kommer innom.

 Lækkert!
Rosen over er 'Eden Rose', min favoritt. Den tofargede rosa saken er en høstfloks, og den andre rosa greia er en fløyelstjæreblomst, eller en Lycnis coronaria om du har tenkt å google på den. Den har jeg noen få frøplanter igjen av nå, men flere av den hvite utgaven av den til høsten. (Den er toårig, slik som revebjella)
PS er det noen som har frøplanter av den lyserosa som jeg hadde for 4 år siden i Trønderhagen???

En snill malurt (som ikke sprer seg med rotutløpere) flekktvetann og forglemmegeisøster. Tunga stuper kråke hver gang jeg uttaler det ordet, så da er det like godt å lære seg google-ordet med en gang: Det er Brunnera, og akkurat denne er den vanlige 'Variegata'.
Ta en titt på linken som kommer opp når du googler på bilder av denne her!
 Her er ett bilde av Brunnera 'Jack Frost' og dammen min.
Huset i bakgrunnen er speilbilde av huset vårt....
De sier at det alltid skal være vann i en romantisk hage....
Selv syns jeg vannliljer og mange andre vannplanter er veldig fasinerende, og bare MÅ ha de. I år blir det sikkert ikke fisk i dammen, for jeg rekker ikke å fore de. (Har nok med de 4 ungene, vet du! ;) )
Veldig morsomt å plante rundt en dam.
SÅ mange flotte bladplanter å velge mellom!
Mange av disse plantene liker seg godt i skyggen, særlig Hosta -med de hvitbrokede bladene.
Du kan også bruke Astilber og parasollblad (Astilboides tabularis) som er de store runde bladene midt på bildet under. Mye kan gå å ha i skyggen, men det blir alltid mindre blomstring der, derfor anbefaler jeg å lage bedd med bregner og vakre bladplanter.
Her er ett gammelt innlegg om skyggebeddet jeg hadde i gamle-hagen. Dette ble sanert da vi flyttet, og det eneste som sto igjen var klatrehortensiaen og de to rododendronene.

Den hvite blomsten til venstre i bildet er en hvit phaeum, som jeg har mystiske frøplanter av. De kan ha krysset seg med denne. Blir spennende å se.
Akeleien på bildet over heter 'Green Apples', og er også veldig vakker. Sikkert frøplanter rundt denne også, for jeg pleier å fostre opp noen.

Sånn så hagen min ut i juni i fjor, men nå er det blitt endel forandringer, og mere kommer....
Steinene du skimter nede til venstre er nå lagt i betong mellom vei, sti og blomsterbedd.
 Betong er ikke noe jeg anbefaler å bruke for mye av i en gammeldags hage, men å støpe fast naturstein på en diskret måte er lov i mine øyne.
 Selv bruker jeg kun granitt og skifer, men vi har bestemt at oppkjørsel og gårdsplass må legges med Herregårdsstein (betongstein).
Brostein er for dyrt, tidkrevende og litt for ujevnt å kjøre fisefine biler, og trøtraktor på.

Har fått flere spørsmål om hvor jeg har skaffet storgatesteinene mine, og de er kjøpt av familiens firma: Samuelsen Maskin i Malmefjorden.
Du får vel ca 5 betongsteiner til samme prisen som en granittstein da, så billige er de ikke, men det er de peneste på markedet! (Her er ett bilde fra min forrige hage, der den lille platten under benken er lagt av brostein/smågatestein.)
'Maidens Blush' og en snill malurt.
 En kan plante klematis ved foten av gamle trær med dupe røtter, men det krever litt ekstra vanning og gjødsling. Jeg anbefaler også å grave ned ett vanningsrør som sikrer at fuktigeten kommer ned til roten.

Klematis og klatreroser er noe du MÅ ha i en romantisk hage.
Ja, om du ikke går for kunstgress og plastblomst-varianten da!
Denne klematisen velter seg faktisk ut av trillebåren min, så det var ikke så romantisk på avstand ;)
 Kosmos blomstrer jo hele sommeren (det er en sommerblomster for dere som ikke vet det) og er kjempefin i sammenplantinger med roser og høye stauder. Jeg har sådd flere typer i år, men vet at de frøsår seg selv i hagen min også.
Ulempen da er jo at de kommer så sent, derfor må en forkultivere de inne.
 Vurderte å male den ene benken min i en pastellfarge i år, men jeg har bestemt meg for å gå for hvitt.
Har en lyseblå krakk og en liten reol i samme farge som jeg heller vil ha som fargeklatter.
 Det er viktig å ha flere sitteplasser i hagen, slik at venninnene mine kan sitte å sole seg og drikke kaffelatte mens jeg roter i jorda..... ;)
Skjønner ikke hvorfor jeg ikke kan finne meg en venninne som er like hagegal som jeg er her nede....
Må liksom ringe til Trøndelag 5 ganger pr uke (minst) og utlevere siste nytt på hagefronten.
Blir sikkert dyrt i lengden, men en fordel med eget firma da ;)
Jeg må innrømme at jeg blir litt dårlig av å se disse bildene av de høye staudene som for øyeblikket er omtrent 20 cm høye nå.... Sukk...
Revebjeller fra Lene fra Lillehammer.....
(Vi har veldig lik smak når det gjelder hus & hage, og det er derfor utrolig morsomt å få pakke fra henne!)
Geranium eller storkenebb som den også kalles, har utrolig mange fine sorter som passer til min hage. Denne heter 'Elke' og er ikke mer enn ett år på bildet. (Bladene er fra en julerose og en brokbladet kornell)
Og liljer....
Mange liljer....
De trives visst så godt tross alle spådommmene fra naboene om at liljebillene ville ta knekken på de, men jeg må faktisk dele de snart, for de tar overhånd ;)
(Liljene altså, ikke billene!)
Så til neste år kan jeg faktisk selge liljer også! :)) 

Så om du sukker og tenker: jeg har også lyst til å ha det slik, men orker ikke å luke, -så kan du trøste deg med at jeg hadde ALDRI orket å mate og børste en hund flere ganger i uka. Ikke har jeg tid til å gå tur heller, så jeg hadde nok heller foret den med kakaoflis og gravd den ned i komposten etterpå.....

Ha en flott hageuke!

30 comments:

 1. Hvilken entusiasme og kunnskap du sitter inne med:)jeg har aldeles ikke grønne fingre men lysten og evnen til og ville lære er det ingenting galt med..Jeg kan jo hente masse tips og navn på blomster her..Genialt..Og du har virkelig hage og være stolt av..Du ruler!:))Tusen takk..Klem kathrin

  ReplyDelete
 2. Åjadå, hagen og kunnskapen din er til inspirasjon. Er heilt einig når det gjeld hund ;-). Men innser at ikkje alt lar seg kopiere, ettersom vi bur på 430 moh, er det ikkje alt som trivst. Har eit håp om ein grusgang eller to i år, og jobbar med eit urtebed som skal utvidast. Blir nok ikkje arbeidsledig nei. Veldig lurt med kaffelatte-benk(ar)!!

  ReplyDelete
 3. Nydelig som vanlig!!! Gleder meg til vi kan begynne med vår nye hage etter at vi har fått flyttet inn. Kommer til å spørre deg om tips da ja :) Du er flink :)

  ReplyDelete
 4. jeg har ingen kunnskap, bare vilje til å ha fin hage (innimellom trampolina, sandkassa og fotball målet)
  Har funnet ut at avgrensninger er lurt - bed her og der som kan utvides, eller nedlegges ..... Finner mye inspirasjon hos deg, selv om hagen min aldri vil bli så flott som din

  ReplyDelete
 5. Nydelig hage, Nina, og nydelige liljer! Har du navnet på dem også? Har opplevd at liljene mine ble spist opp av biller, men får jo lyst å prøve igjen når jeg ser dine. Jeg hadde to sorter, men bare den ene ble oppspist, så nå øyner jeg et håp om at billene ikke liker denne sorten.
  Jeg må visst bare besøke deg snart... du imponerer stadig...

  ReplyDelete
 6. Entusiasme og kunnskap har du ja. Men får du noen gang tid til å nyte hagen, eller blir det med å stresse seg gjennom dagene med ugrassfjerningn, staudedeling/flytting. Jeg synes personlig det er fint med hage,men alt med måte, slik å det ikke tar pusten fra en.....

  ReplyDelete
 7. Tror jeg har frø av de lysrosa lychnisene. Sådde bare rosa, må ha litt farge i alt det grå...

  ReplyDelete
 8. For en nydelig hage du har! Jeg ønsker meg noe lignende, men har ikke så mange bed enda. Skal prøve med kakaoflis i år, håper hagens verste fiende BRUNSNEGLEN, ikke liker den type flis. Takker for alle tips:) Et must med mange sitteplasser i hagen, jeg har mange:)) Ønsker deg en fin dag:)

  ReplyDelete
 9. Helt fantastiske bilder. Og der ble jeg inspirert igjen.... Får ta med kameraet ut i hagen og komme innover en tur... For her er det vel det man kan kalle ett blankt lerret:) Masse muligheter om man bare vet hva man skal gjøre med den.
  Hilsen Turi

  ReplyDelete
 10. Fantastisk. Rett og slett.
  Klem Jenny

  ReplyDelete
 11. Litt lei av hundemøkk, eller? ;)

  Og så glemte du å skrive at det ikke blir mye ugress i tette beplantninger - bare i bed med 1 staude pr m2...

  ReplyDelete
 12. Sukk! Du har så rett så rett, hagen blir hav du gjør den til.

  Jeg sotter her og sikler over bildene fra din hage før jeg setter meg på terrasen med en god bok og tenker: neste år kanskje?

  Jeg er definitivt ikke hagegal, og buede strengt tatt bare hatt en balkong med noen frodige kasser.
  Vel, nå har jeg 1,5 mål tomt med mye plen, stor oppkjørsel og flere gode sitteplasser. Det får holde med de bedene og frukttrærne jeg har, men hvis jeg vinner i lotto før jeg blir pensjonist skal jeg jammen meg hyre en gartner ;-)

  Kos deg masse i hagen din.
  Jeg er takknemlig for å få se bilder og koser meg ofte i bloggen din.

  Klem Lykkeliten

  ReplyDelete
 13. Utrolig nyyydelig..rett og slett.

  Klem Hege

  ReplyDelete
 14. Fytti grisen for en fin hage! Det ser ut som det ligger mye arbeid bak for å få den så fin.
  Syns e så ei grein av hvit hortensia, er den så stort som ett tre?
  Lekkert :-)
  Brit Eva

  ReplyDelete
 15. Elsker peoner, men har ikke i plantet det i hagen min - enda.
  Mange planer for den lille grønne flekken, men så liten tid. sommer sesongen blir for kort her nord. Du har en flott hage, morsomt å se hva du kombinerer i bedene dine.
  Rita under polarsirkelen

  ReplyDelete
 16. Mine fingre er ikke på langt nær så grønne som dine. Derfor vil jeg spørre om litt hjelp.
  Kan du ta turen innom bloggen min, og titte litt på nyeste innlegget?
  Har funnet en blomst i hagen min, som jeg ikke finner ut av hva heter.

  Ha en deilig dag!

  ReplyDelete
 17. Flott!
  Jeg har heller ikke hund eller ønske om å få en, og deler også din entusiasme for hage!!
  Er amatør i forhold, men men lærer så lenge men holder på, og syns det er gøy!
  Ha en fin tirsdag!
  Jeg skal ut og grave :)
  Klem

  ReplyDelete
 18. Å, Nina! Du e berre så flink!!! For ein FANTASTISK flott hage. Og så utruleg kjekt at du vil dela av din kunnskap med oss! Eg blir kjempeinspirert :D Så vakkert når du har hatt fokus på å harmonera stil og fargar, det visest virkelig at alt er gjennomtenkt. Likar spesielt godt ampelen du hadde hengt opp i eit tre. Nydelig :-) :-) Gledar meg til fleire hageinnlegg frå deg framover! PS: du skriv utrulig godt. Eg ler, smilar og sukkar av beundring om kvarandre. :-)

  ReplyDelete
 19. Nydelig :))
  Men sitter her å humrer litt for meg selv....her i huset finnes nemlig to hunder, tre barn/ungdommer og en ikke alt for lang mann. Hundene er faktisk til mye glede selv om man må plukke møkk ;)
  Men det er jo så godt vi er forskjellige...skulle bare ønske jeg var like entusiastisk som deg. Har tid til det og derfor ingen unskyldning...bare føler at det er et hav av ting jeg kan så alt for lite om og ikke hvet helt hva jeg skal starte med.
  Men får i allefall inspirasjon her hos deg :))
  Fin hagesommer til deg :)
  Du er kjempe dyktig :)

  ReplyDelete
 20. Du har bare så mye fint i hagen din...å så mange fine bilder av div blomster og planter. Sitter og skriver opp navn på div blomster du har, å skal prøve meg på dem også!!

  ReplyDelete
 21. Oj,her var det mye flott!
  Så mye fint dere ha gjort!
  Flott med inspirasjon!
  Klem fra Beate

  ReplyDelete
 22. Takk for flotte tips. Jeg lærer gjerne av deg. og legger deg til som følger. Hilsen en som ønsker seg grønne fingre.

  ReplyDelete
 23. Så nydelig.. elsker den litt frodige stilen, og "uryddige" hvis du skjønner. Ikke så striglede bed.. Håper på å få til noe lignende i en del av hagen, så får trampoline og fotball være i en annen del av hagen, må bare bygge ferdig først :)
  Har ei venninne som opplever hagearbeid som rekreasjon og energigivende, kanskje du føler litt på samme måte :)) Kos deg videre i hagen.
  Helena

  ReplyDelete
 24. Mmmm...lekkert! Ingen tvil om at du har grønne fingre, og sans for både eksteriør og interiør :)
  Ser så utrolig velstelt og koselig ut hos deg!

  ReplyDelete
 25. Utrolig nydelig hage. Så mange fine planter i vidunderlig komposisjon. Jeg har selv startet pent med et lite bed og lurer nå på om jeg skal velge kakaoflis eller skiferflis (har ikke hørt om det før). Og så er jeg på jakt etter en slik smijernsbue som jeg så i hagen din.

  ReplyDelete
 26. Hei! Bøyer meg i støvet for din hageentusiasme, og hvem får vel ikke lyst på en slik hage! Jeg har ihvertfall funnet mye inspirasjon og glede i dette innlegget! Og så ler jeg meg skakk over dine tanker rundt disse firbeinte som jeg for ikke lenge siden var ute i hagen min og fjernet avføringen etter (og siden jeg ikke har hund så kom det noen "gullkorn" fra min munn i det øyeblikket). Lykke til videre med hagearbeidet :)

  ReplyDelete
 27. Flotte bilder Nina og selvsagt helt etter min smak. Og dersom du er interessert, kunne vi godt ha byttet litt i år også vi. Nå har jeg ikke sådd så mye men jeg har jo en del jeg kan dele opp nå dersom det hadde vært interessant. Tror sånn ca jeg vet hva du liker.
  Bare rot ut, jeg trenger ihvertfall masse nytt nå føler jeg.
  Ha en flott uke!

  ReplyDelete
 28. Flott hage du he Nina..
  Kunna tenkt me å leid de inn som hagekonsulent når vi ska planlegge hagen vår:)

  ReplyDelete
 29. Du har en helt utrolig evne til å inspirere med bloggen din. Vanvittig masse kunnskap om planter og blomster, og en nydelig hage. Men det blir jo litt sukking her i gården, for utfordringen min er at jeg har "hage" (ett mål tomt i kupert terreng) på vår nyinnkjøpte lille hytte og der får jeg jo ikke vannet så ofte som jeg burde. Jeg synes faktisk det er kjekt å luke, rake løv og rydde i kvist og kvast. Problemet er hvor en skal starte på ei forsømt naturtomt, slik at jeg tilslutt får en liten urtehage og noen enkle bed eller definerte steder med stauder. Ønsker hverken vann/fontene eller noen striglet hage, men litt farge rundt meg og også noen planter til matauk. Har nå plantet bærbusker, rabarbra og et plommetre og lar blåbærlyngen fortsatt spire. Det er grunnarbeidet, med graving med spade og ikke gravemaskin som er utfordringen. Jeg tar gjerne imot noen tips fra deg :):)

  ReplyDelete
 30. Så nydelige hagebilder : ) Jeg eier ikke de evnene og min far er helt fortvilt over det ; ) Han er fantstisk flink, og hagen var helt nydelig når de bodde her : ) Skulle så gjerne hatt lysten på å lage en slik oase...men den tid kommer kanskje når ungene vokser litt til ; )
  Klem Tove

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)