Monday, January 16, 2017

Leons nye rom

 Jeg har omsider pusset opp rommet til sønnen vår, ett år etter at han har tatt over rommet til storesøstrene.
Dette rommet fungerer også som en stue for "ungdommen" for Leon er svært glad i å få besøk av søstrene slik at de kan spille sammen eller se på Prebs og Dennis.
Jeg formelig river meg i håret når jeg ser folk gjøre lettvinte løsninger med henhold til oppussing. 
Jeg har overhode ingen ønsker om å gjøre dette to ganger i året, og hater slurv. I tillegg kjenner jeg at jeg får grå hår av synlige spikerhull i listverk, samt malings-søl på stikkontakter og brytere (som er bare SÅ lett å ta av!!) 

For å få det beste resultatet må du høre på en fagmann, -ikke legg spørsmålet ut på Facebook der du får hundre ulike og slettes ikke alle er like gode. Mine tips kommer direkte fra min venninne som jobber for Coop Bygg Mix i Molde, og har drevet med dette i snart 25 år. (vet det høres rart ut når det ser ut som hun er 29, men -hun begynte tidlig!)

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt meg ett litt annet preg på rommet til vår eneste sønn, men min kjære kom med ønske om en fototapet, og ymtet frempå om biler. Siden han slettes ikke er noen tapetserer, og heller ikke typen til å bestille tapet på Nettet, så jeg mitt snitt i å heller putte bilene i glass og ramme, og heller smøre New York utover veggen. 
Den byen er litt spesiell for oss, etter vår tur dit i 2015, og den har også inspirert meg til å døpe disse metall-møblene til min møbel-import, Manhattan

Siden den rosa vinyl-tapeten som var her måtte gå i søpla, etterlot den ett lag papir som ikke er lett å få bort. En skulle kanskje tro bare kunne males over, fordi den kjentes fin og glatt ut, MEN som jeg har sett hos "lettvinte løsninger" så er det en risiko å gjøre dette!  For der du uheldigvis har misset noen centimeter med lim den gangen du la tapeten, får du verdens festlige bobler på veggen. Dette er noe jeg overhode ikke vil ha, hverken på mine malte flater, eller på fototapeten. Derfor la jeg vegg-fornyer. 
Oppussing for de som ikke her peiling, -men dette trenger du altså! (samt vater og en ren klut eller svamp til vasking av overflødig lim + bøtte med vann) Legg merke til glasset: Vann må man ha!
-Husk at når du begynner å tapetsere, -begynner du ALLTID ved en dør, -aldri i hjørne så fremt du ikke bare skal legge på den ene veggen! (om du ikke skjønner hvorfor, må du google eller spør en fagmann. Hjørner skal alltid overlappes med 2-3cm!! -så kuttes og legges ny inntil hjørne, -i vater! (syns dette er vanskelig å forklare)

Når du kommer rundt og skal skjøte der du startet, gjør du slik:
Det er ikke så lett å gjøre dette med en hånd, men jeg har bare to og den andre holder mobilen!
PS du trenger ikke å skjære rett, -kan også skjære bølgemønster, -hovedsaken er at du skjærer gjennom to lag tapet, og disse vil passe sammen som Lego.
Når en har mønster-tapet vil ikke rapportene stemme 100% der de møtes, -derfor er det lurt å starte med en dør!

Ett annet tips fra meg som aldri bruker maseringstape fordi jeg syns det ikke blir pent nok, -husk å mal listverket FØR veggen! Det er mye enklere å male pent inntil listen på veggen, enn motsatt.
-Her kan du bare søle i vei, for så å være mer forsiktig når en maler veggen. Legger man penselen sidelengs og presser den nesten flat når en maler veggen, trenger man ikke maskeringstape.
 Om du tror at huset ditt er 100% rett i alle hjørner, tror du sikkert også på julenissen. Husk alltid å vatre opp den første høyden etter hvert hjørne. Har du ikke sånn fancy vater som meg, måler du bare tapet-bredden ut fra veggen, vatrer opp og tegner ett strek der. Skjær så bort overflødig tapet i hjørnet der det ikke stemmer. (Jeg har allerede gjort det på bildet her)
Vatrer du ikke opp, men legger tapeten inntil hjørne, kan du være uheldig å finne ut at mønsterrapporten din skrår oppover eller nedover, bortover veggen! (Ja, jeg har sett det også!)
 Fototapeten var faktisk innmari lett å legge, og jeg gjorde dette på ca en time. (Alene, -mannen har tapet og male-allergi!)  -Derimot satte jeg han til listing av taket, noe han klarte med glans (-etter å ha måttet se en youtube-video om hvordan liste skråtak i hjørne!)
Flere bilder kommer senere. Vi venter også på ny seng til han, som skal passe denne gavlen.
PS Om du tror at veggene er  eller ujevn, er det lyset fra sånne vridde lyspærer i lysekrona som enda ikke er byttet ut, som kan til dette.  Jeg jobber på spreng for å finne noe tøft for å henge i taket, men finner ikke noe som min nesten to meter høye mann ikke vil skalle borti.  Mulig vi bare velger en spot-rekke, og heller satse på tøffere belysning langs veggene.
Hovedsaken er at lillebror ikke har rosa vegger lenger!! ;)


1 comment:

  1. Fy søren! Tror dette er det fineste gutterommet jeg har sett noen gang. Heldige gutten:)

    ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)