Friday, February 25, 2011

Hageplanleggingen starter.....

Jeg rekker selvsagt ikke å blogge når det kommer palle på palle med nye varer som må pakkes ut og prises etter at ungene har kommet seg i seng om kvelden. Dette er jo bloggestunden min, og dessverre det første som må vike.
I går, derimot var det andre grunner til manglende blogginnlegg fra meg, for da var jeg på hagelagsmøte i Molde.
Hovedgrunnen til at jeg måtte avgårde tross altfor liten tid, var at det var Helen Fredholm som skulle holde foredrag. Helen eier en en av mine favoritthager, -og har en drøm av ett hus nede på Toten.
Det morsomme er vel at vi har kikket på hverandres hager i flere år uten å være klar over det.... ;)
Det er vel ikke rart at jeg har studert denne hagen:

Sitteplass under sørgepil i Helens hage.
Foto: Helen Fredholm.
Jeg har ikke rukket å ofre hagen mange tanker i år, men denne kvelden kjente jeg lidenskapen flamme opp og behovet for tenketid presser på.
Jeg er ganske fasinert av store trær, men føler at våre 1,6 mål ikke rommer de helt store greiene, fordi vi har så mange bygninger, en nabo vi ikke vil irritere, samt mange områder vi ikke ønsker skygge. Men jeg tror jeg bare er nødt å skaffe meg en sørgepil.....
Dessverre blir ikke trær store på 1-2-3, så det dummeste er å ikke plante de aller først.
Jeg har plantet noen da....
Vet ikke om alle har sett utgangspunktet vårt, men her er det bilder av hagen for 2,5 år siden!
(og det er akkurat den samme plassen, -se treet foran lyktestolpen er det samme som i bildet over)

Jeg vil at denne sitteplassen skal omrammes helt på tre av sidene av busker og roser, men jeg syns liksom at det tar litt lang tid da.....
Måtte låne ett bilde til fra Helen, for på dette bilder skimter en favorittreet mitt, Acer platanoides 'Drummondii' (brokbladet lønn). Det er ett tre jeg bare MÅ ha i hagen min, men hvor en skal plante ett tre som kan bli så stort uten å irritere noen, blir litt av en utfordring.

Det er forresten en snøballbusk som vokser ved siden av lønnen.

Fra døret til Helens lysthus. Snøballbusk og brokbladet lønn.

Min egen hage er tross alt bare på baby-stadiet enda, med sine 2,5 år, så det er mye som mangler ønsket høyde.
Det idiotiske er at jeg på 2,5 år har ombestemt meg med hva jeg ønsker å fylle forhagen (den foran huset) med....
Brukte ganske lang tid på planleggingen før jeg startet, men har blitt litt mett av rødbladede planter, og vil heller gå for hel-romantisk stil i hele dette feltet.
Det betyr MYE graving denne våren....
Utrolig god trim da! ;)
Er det flere som er like vinglete som jeg, eller??


Det er heldigvis mange bedd jeg er fornøyd med i hagen, og ikke ønsker annet enn å tynne ut.
Men det må vel være noen i Molde som ønsker flere planter, for komposten min er full nok fra før.
Helen holdt ett flott foredrag om klematis, men tilføyde også endel om andre ting, og jeg bet meg merke til en ting jeg må si meg meget enig i. Det er at ett blomsterbedd bør minst være 1,5 meter bredt. Ikke det at alle mine er like brede, men jeg har hovedsaklig store blomsterbedd som utvides litt etter hvert.
Plen er i grunnen ett kjedelig problem som må slås altfor ofte, og bare forandrer farge en gang i året: til brunt...
Jeg er også inspirert av disse "måneskinnshagene" der hvite blomster og sølvfarget bladverk dominerer.
Det blir spennende å se om 'Powis Castle' (buskmalurt) har overlevd denne grusomme vinteren, men da må jeg bare kjøpe meg nye. Smellfin!!
Det er ett supert klima for liljer i Paradiset. Det har også liljebillene funnet ut, men denne våren skal jeg prøve flere gode råd, bla ett middel jeg selvsagt nå ikke kommer på navnet på. (Typisk)
Det lille vinduet over er inn til min lille butikk nå.
Bildet under er tatt motsatt vei, og vist mange ganger tidligere, fordi jeg syns det er så fint.
Feilen når jeg knipser bilder generelt er at jeg har for liten tid til å rydde rundt meg, så det stikker frem ting som ikke burde synes.
Men sånn er det altså i virkeligheten. Her ligger det ledninger og stikkontakter og flyter, og svært ofte også en grå hageslange, litt leker og redskap.
Med dette håper jeg at jeg har påvirket flere til å få lyst å skape rom og miljø utenfor huset også, for tro det eller ei, så er det ikke så mye luking og vedlikehold for meg, som det er plen å slå for naboen.
Sesongen starter bare tidligere, og slutter senere. ;)

Vil til slutt sende en hilsen til Helen Fredholm og Molde Hagelag, og takke for en utrolig hyggelig kveld. Hyggelig å treffe gamle kjente, men også stifte bekjentskap med flere som faller i den samme kategorien som undertegnede. Også utrolig hyggelig å møte igjen læreren jeg hadde på VK1 Tegning, form og farge for noen år siden. (Host, host, nesten 20 år....)

Jeg blir også nødt å stikke en tur til Oslo på hagemessa i april, og Line Cathrin ble oppringet allerede da jeg satte Helen av på hotellet nede i byen.
Du blir med til Oslo!?!
;)
Så da blir det enda mer å glede seg til!

Tusen takk for boken, Helen! Vi kommer innom deg på messa!
18 comments:

 1. Hei Nina
  Koselig innlegg og så koselig at du har vært sammen med Helen Fredheim da! En KJEMPETRIVELIG jente og megadyktig! Vi møttes da vi begge var utstillere på Hagemessen i Lillestrøm i fjor=) Hun lånte noen hagemøbler til drivhuset fra oss; og det ble så lekkert at!
  Vi er utstillere igjen under Årets hagemesse; så da MÅ du komme innom oss for en prat!
  Alltid like koselig å treffe deg!
  Lykke til med hagen! Skal selv ta skritt 2 her i hagen; har jo en 200 år gammel eiendom som skal pleies til vi får besøk av fotograf og journalist her i sommer! Både mitt våningshus Hola og Anette og de sitt i Strandgaten skal på trykk i noen magasiner=) Mye arbeid; men du verden hvor gøy det er!=)
  Klem Tone

  ReplyDelete
 2. Så trivelig å lese hva du driver på med.Vi haddeen Sølvpil(der vi bodde før),den vokser veldig fort ,og blir stor.Slipper en del blader om høsten ,og naboen syntes den var for stor,men alikevel :-) Hilsen Frid

  ReplyDelete
 3. Vinglete? Aldri hørt om!

  (Men det holder bicepsen i fin form...)

  ReplyDelete
 4. Takk Nina, det var akkurat den gnisten jeg trengte. Nå er jeg også i hagemodus.
  Har også sansen for Helen. Hørte på henne på et hagegaltreff og har siden fulgt bloggen hennes. Så jeg forstår at det var inspirerende foredrag.
  Ønsker deg en god helg. Nå skal jeg åpne hagetidend (som jeg ikke har hatt tid til før nå) og kose meg med en lang kopp kaffe.

  ReplyDelete
 5. Hei hei
  Hagen din er utrolig fin! Sitter å ser på min store plen og aner ikke hvor jeg skal starte.... Har lyst å få laget meg en hage med blomster og busker bak huset men har ett lite problem...jeg har ikke peiling på hage he he
  Men skal nok få det til en dag :) Iallefall kjekt å følge med bloggen din og få masse tips ;)

  Ha en strålende helg !!

  RAndi

  ReplyDelete
 6. Kjempekoselig hage!! Ønsker min var SÅ frodig.
  Planer for min hage? JA
  Men mine planer fungerer ikke med det nordnorkse klimaet..dessverre, så jeg har vell mer eller mindre gitt opp dette. Blir noe i potter ute..

  Kos deg videre i helgen!

  Klem Anna

  ReplyDelete
 7. For noen flotte bilder! Kjenner at jeg lengter etter våren. Og dere har jo en lekker hage. Det er nok ikke bare du som ombestemmer deg underveis! Gjør det hele tiden jeg.
  Ha en fin helg!
  Klem Ingunn

  ReplyDelete
 8. Hei Nina!

  Så herlig at du er igang med hageplanleggingen igjen!! Jeg elsker å lese om hagen din- det gir meg mye inspirasjon og glede!!

  Jeg skal snart igang og planlegge min nye hage, har overtatt en velholdt, men kjedelig hage og har lyst å forandre på det meste. I år tenker jeg kanskje å bruke mest tid på å observere og planlegge, finne ut av lys/skyggeforhold, hvordan vi beveger oss rundt osv.

  kan du ikke tipse om når det evt blir mange avleggere å få fra din hage?? Jeg holder til litt utenfor Ålesund, men kommer gjerne en tur oppover både for å titte i hagen, handle i butikken og slå av en prat!!

  Gleder meg til mer hagestoff fra din kant! Vi 'snakkes'! :-)

  Klem, Eirin

  ReplyDelete
 9. Se der ja! Nå er du i hagemodus igjen. Helen er fantastisk flink til å inspirere. Kanskje vi sees på hagemessa da. Hagegal skal ha stand i år også :-)

  ReplyDelete
 10. hei Nina.
  så hyggelig et innlegg,å jeg må si du har en utrolig vakker hage ,
  å den til Helen var å nydelig,
  ble skikkelig inspirert nå, jeg elsker hager, var ikke en blomst her når vi kjøpte huset, men nå har vi fått til noe med god hjelp av en hage arkitekt,
  blir spennende å se hva som har klart denne vinteren.
  vi har 2 bed ved inngangen vår, der planta jeg 200 tulipaner i fjor, håper de kommer, måtte fjerne alt av roser, rodendon å annet pga stort angrep av rust,
  så spent i år, stor jobb å fjerne rester av rust,både i jorda å planter. håper det er vekk nå, var en klatrerose som kom med den inn i vår hagen, gartneri kunne godt å sagt at det slaget hadde den svakheten. så i år blir det å plante new damn som kan vokse rundt vår inngangs bue, eller har du et annet forslag,?
  ha en fin helg,
  klem fra sylvia

  ReplyDelete
 11. Hei Nina og takk for sist.
  Dette var et flott innlegg om hagen din, Helen sin hage og en fin reklame for Hagelaget. takk skal du ha! Jeg drog rett til Ålesund i går etter jobb, nettopp kommet hjem, så det er ikke blitt tid til noe blogging. Gleder meg til å se hagen din i sommer. Husk å melde deg på 1000 åpne hager i sommer, gi meg beskjed slik at du får reklamemateriell. Ha en fortsatt fin helg i Paradiset.

  ReplyDelete
 12. Ja selvsagt Nina.Må sjekke nyhetene.
  Er enig med deg med de rødbladede, jeg er småmett der jeg og.
  Jeg bør få ut hageskrivefingeren igjen snart. Skriver jo ingenting lenger. (kakk meg i huet med no hardt) Sølvpil står på ønskelista ki også, og jeg vet akkurat hvor den skal være. :)
  Hm ja på tide å skrive masse i hagebloggen igjen.
  Og du jeg har nye støvletter til jenteturen allerede. ;-DD

  ReplyDelete
 13. Eg ser at våren er på veg og eg planlegg for fullt. Ser Helen Fredheim skal forelese fleire stadar i Hordaland, ho er fantastisk! Må kanskje kjøpe boka. Uansett så har du ein flott hage sjølv om den er mindre enn du ønskjer. Min er heller ikkje så stor, men skal eg ha tid til å halde den vedlike er det vel likegreit. Kjekt med hageinnlegg :-)

  ReplyDelete
 14. Heisann...For en fantastisk flott hage du har!!!Fryder meg hver gang du skriver og viser bilder fra hagen din,for en inspirasjon!!!Anla hagen min for et par år siden,men har hver vår hundre nye ideer og forandringer jeg vil gyve løs på;)Vi"hagegale"blir vel aldri egentlig ferdige med hagene våres,men koser oss med forandringene underveis:)Har en laaang liste allerede på planter som skal kjøpes inn når våren melder seg...Akkurat nå snør det ute,i tillegg til at vi allerede har en halv meter liggende fra før,så det blir nok en sen vår på disse traktene...Klem Caroline

  ReplyDelete
 15. Du å du for en vakker og frodig hage! Du må jo være full av energi, med alt du får ork og tid til! Jeg er full av imponasje! :)

  ReplyDelete
 16. For noen FANTASTISKE hagebilder, både fra din hage, og Helen's hage!

  Dere har fått gjort UTROLIG mye på bare 2 1/2 år! Hagen deres ser kjempefin ut!

  Jeg har også vært ute i hagen vår i dag, og fått litt vår-inspirasjon. Gleder meg til våren, nå.

  Klem fra Bente

  ReplyDelete
 17. å nå gleder jeg meg VELDIG til sommeren :))
  Ha en super fin ny uke:))

  ReplyDelete
 18. LEKRE hagebilder, Nina. Drømmer virkelig om en hage som din, men vi har nesten ikke noe plass... :-) Og det kommer til å bli enda vakrere nåe ting får vokst mer, ja. Tålmodigheten lenge leve. :-)

  Ha en fin dag videre.
  Klem Jenny

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)