Tuesday, June 25, 2019

Hosta-hagen.

For et år side begynte jeg på et nytt prosjekt i hagen min.
Området bak dukkestua har tidligere vært kun plen, et epletre og tre blåbærbusker, i tillegg til beplanting rundt den digre steinen vi fant da vi grov ut garasje-tomta.

Jeg har alltid prioritert den delen av hagen som er nærmest huset, men nå er den jo temmelig OK, så spaden min trengte ny upløyet mark, -eller blanke hageark om en vil.
 Siden jeg er litt lei av å gå rundt å klippe av visne eller råtne blomster, ville jeg her prøve å plante mest bladplanter som tåler at himmelen åpner sine sluser i dagevis, slik den ofte gjør her på Vestlandet.
Jeg elsker jo Hosta, bregner og gress, så det er ikke akkurat et vanskelig valg å droppe endel blomster.
 De store runde bladene er Darmera peltata, skjoldsildre. Disse plantet jeg her i 2009, sammen med de største hostaene, og kardemommebusken. Resten kom på plass i fjor.
 Jeg har planer om et annet fokuspunkt enn naboens bobil, altså, -men det blir ikke i år.
I år har jeg holdt på med to digre, fargerike bedd på hver side av buen på den andre siden av gjerdet, men det er ikke så frodig enda, og noen busker står på vent i Vestfold. I tillegg har har jeg fjernet en 70 år gammel buksbom fra damhagen, og skal lage enda en dam og nye bedd der.
Motsatt vei, ser det sånn ut:
Under det gamle epletreet er det enda mange mini-planter, og siden de er så nye må mange av de ha lappen på til hukommelsen er med. Hostaene mine skal få permanente navnelapper, for å huske hundreogettellerannet forskjellige navn på de, klarer jeg ikke. De to på bildet her er 'Spilt Milk' og 'So Sweet', men jeg kjøpte 45 nye sorter i fjor, og av de tror jeg at jeg kan 4! 🙈
 De grønne, runde bladene rundt buksbomen er europa-hasselurt, -en av mine må-ha planter. Helt nydelig som kantplante, og frø-ugress som kommer flygende, klarer ikke å spire i den pga mangel på lys.
 Som kontrast til alle de grønne bladplantene har jeg valgt å dekorere med endel rust-dekor. Kulene er fra Paradiset Interiør, og bordet med bollen (som ikke kommer frem på dette bildet) er fra Syverud Gaard.
 Liljene mine er også fra Syverud Gaard.  Søker du på Nina der inne, kommer faktisk denne liljen opp 🙋
 Bak bregnene skal jeg plante barlind-hekk, men jeg tror jeg venter til etter ferien, da jeg er redd for tørke. Vi får se, -kjenner jeg meg selv rett kommer jeg sikkert til å kjøpe noen allerede i morgen....
Blomstene skal ikke dominere her, -men disse mørke irisene er så mørk at de blir litt anonyme. Bladverket er flott til Hosta da.
Men irisen under, ble TOTALT kræsj!
-Jeg trodde den skulle være hvit, -men siden den ikke har blomstret før i år, ble jeg litt paff. Det værste er jo at jeg faktisk ikke liker fargene. Vet ikke om jeg skal le eller grine... 😂
I morgen venter jeg plantepakke fra Sandefjord med flere Hosta (bytte-planter), og noen av de skal få flytte inn i denne delen av hagen. Har enda litt plass på siden der jeg skal plante hekk. Ellers må vel noen bo i potter til jeg får nydammen ferdig.
 Alltid gøy med nye prosjekter, -og bortsett fra tivoli-irisen og noen dumme Hosta som ikke vil vokse skikkelig, er jeg rimelig fornøyd så langt.








No comments:

Post a Comment

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)