Friday, July 2, 2010

Nina på krigsstien!

Nina sitter å prøver å roe seg ned, men det koker innvendig.

Egentlig er det utrolig mange ting å være fornøyd over i dag, for ENDELIG har den første rosen og de første storblomstrede klematisene begynt å blomstre. Det har vært mitt livs kaldeste sommer hittil, og jeg er forferdelig lei av møkkavær og ullsokker.

En annen positiv ting er at det ser ut som jeg klarer å berge det gamle epletreet mitt, som her flyttes til fordel for garasjetomt og parkeringsplass.
Etter mye om og men, fikk vi omsider parkert det på ett passende sted, og jeg gleder meg til å få skikk på denne delen av eiendommen også. Det har nemlig stått 7-8 paller med skifer her, som skal samles i garasjetomta når denne er ferdig oppgruset.

Andreas gruer seg til jobben med å legge steinen opp på taket igjen, og ser seg ikke syn med å begynne med det i år, derfor er det greit å få en skikkelig lagerplass til de, så pallene ikke råtner eller samler sneger....

I Paradiset kryr det nemlig av de, dvs hovedsaklig på ferie-eiendommer og i utmark, men noen vil også inn....
(møkkede trapp pga mye grisearbeid ute)
Sneglene er også en av grunnene til at jeg er så forbannet i kveld.
Nesten hele nabolaget er aktiv i sneglemyrding her, og for få kvelder siden hadde vi felles Nemaslug-aksjon. Dette skal vi gjenta om noen uker, noe jeg ser på som svært positivt både for fellesskapet og for kampen.
To dager etter aksjonen fikk jeg en gravemaskin-eier til å jevne området nedenfor huset vårt med maskin.
Dette området er yngleplass nr 1 for sneglene, da området i mange år er brukt som dumpingplass for hageavfall for flere. Tidligere eier solgte eiendommen til Statens Vegvesen, fordi hun var så lei av at utmarken hennes ble brukt som fylling. Hun hadde ikke lyst til å klage siden hun ikke er fastboende her, og ønsket ikke å bli stemplet som ei sytskreppe når hun var her på ferie.
Området er nå regulert som friområde, men det egnet seg dårlig for det økende antallet av barn her til å leke der pga dumpingen. Siden vi (Andreas og jeg) har lov til å felle alt som vokser opp og skjermer for sjøutsikten vår der (tinglyst skøte fra 1932), tok jeg i fjor kontakt med Statens Vegvesen og sa fra at vi ville felle krattskogen, og ba om tillatelse til å fylle området med masse, for så å jevne det utover og så i plen.
Dette var selvsagt helt i orden, for de ønsket at det skulle se skikkelig ut der. (Da vi flyttet hit lå det til og med slengt ett gammelt hundehus der nede, samt en del annet søppel i tillegg til hageavfallet)
Dessverre rakk vi ikke å få dette til i fjor, fordi det var så stor etterspørsel etter gravemaskinene i familien min, derfor leide jeg en til å gjøre jobben nå. Og dette betaler JEG.
I går gikk jeg fornøyd for å skue jobben, og kontanterte at det ble ikke så værst, men jeg må selvsagt gå over for hånd å krafse bort stein og jevne til etterpå. Frydet meg stort over alle de hundrevis av brunsnegler som lå der begravet under flere tonn med masse, for han hadde tatt bort komposthaugene og begravd de dypt under jorden.
Jeg gledet meg til å få jevnet til, og fjernet resten av gress og bregner, samt lettere knerte resten av sneglene. Så i kveld ruslet jeg ned med saksen min igjen for å klippe de litt.
Men hvilket syn var det som møtte meg?
Joda, der lå det plutselig en diger haug med plenklipp, rett ved siden av området jeg hadde fått nesten ferdig!!!
Er det mulig, tenkte jeg!?
Er det virklig mulig?!!?
Først gikk jeg en runde ned til huset som hadde nyklippet plen, men huset har ikke fastboende, og det var tomt som vanlig. Så gikk jeg litt rundt og var nesten på gråten, så skuffet var jeg. Denne gravejobben koster meg nok flere tusen, og enda må jeg jobbe i timesvis for å få bort kratt og stein, og så kommer utgifter til plenfrø ++ for ikke å nevne all Ferramol og Nemaslug jeg har brukt her tidligere! (noe jeg nok ikke er ferdig med enda)
Jeg gikk ett stykke opp, men så snudde jeg, gikk ned og hentet bio-avfallsdunken til nabohuset og stappet alt gressklippet opp i denne. (det var ikke plass til riktig alt, men nesten)
Jeg hadde tenkt å legge det i en haug midt på plena, men da ville det jo fremdeles mate sneglene....
Etterpå skalv jeg av redsel for hva jeg hadde gjort, men staheten i meg, og troen på at jeg gjør en god ting med å forvandle dette området til en park, (det er jo det som er intensjonen) gjør at jeg enda ikke har gått ned å hentet gresset (for jeg kan jo bruke det til å dekke beddene mine med i min egen hage) Og jeg tenkte at vedkommende har jo ALDRI spurt om å få lov til å dumpe avfall der, ikke i dag heller etter at det tydeligvis hadde skjedd store forandringer der.
Kan forresten legge til at det siste jeg ba Andreas om før jeg dro på jobb i dag, var å ringe vegvesenet og be om at de satte opp ett DUMPING FORBUDT skilt der!
Hva syns dere jeg burde gjøre? (PS jeg vet ikke hvem som eier huset, og det er tydeligvis svært sjeldent folk der)
De som skjønner hvor viktig hagen er for meg, forstår også hvor mye det betyr å redusere ankomsten av flere brunsnegler hit. Jeg tror jeg kan sammenligne det med om de fotball-intresserte gjentatte ganger gjennom en kamp opplevde at en diger fugl kom og snappet ballen, for så å stikke av med den i en rasende fart. Eller utallige hakk i DVD platen for de film-intresserte.
I tillegg bruker jeg utrolig mange tusen på hagen min hvert år, og jeg har mange sjeldne godbiter som enten er dyrket frem fra importerte frø, eller tatt inn via dyre importer.
I bakgrunnen på bildet under, skimtes området jeg har fortalt om. Dette er også det jeg ser fra vinduene mine.... (bildet er tatt nede ved dammen.
Dammen, ja ble den første irritasjonen denne uka. Jeg hadde konstantert at vannet plutselig hadde blitt ekstremt grumsete, men trodde det skyltes mitt gjemopplivningsforsøk av villvinen min, som hadde solt seg på plena i noen dager (anbefales ikke....) Uten jord, vel og merke....
Men etter nærmere ettersyn så jeg plutselig at det lå diverse bladverk der også, som ikke hadde kommet dit av seg selv, og en brostein. Og der var enda en brostein, -og enda en.....
Hmmmm.....
Så på tirsdagskvelden måtte jeg bare brette opp ermene og vaske dam. Derfor er det litt lite vann på bildet over. Skal lage mer beplantning på kantene før jeg fyller opp mer.
Stakkars fisken!
Trenger ikke nødvendigvis å ha blomster for å få en fin hage! :)

Denne riddersporen sådde jeg i fjor. Se så spesiell farge, ser like skitten ut som fingrene mine, jo!
Ikke så mye som blomstrer for øyeblikket, men mye som står med store knopper etter de siste to dagenes varme.
Jeg har en liten følelse at jeg snart vil feige ut og hente opp gressklipp fra naboens biodunk, -for jeg skvatt som bare det nå, når en annen nabo trillet søppeldunken sin på plass etter morgenes tømming.....
Eller kanskje jeg skal ringe avisa.....
(da må jeg i allefall ta dunken først!)
Her er forresten den ferdig utgravde oppstillingsplassen (ikke pukket/gruset) som vi forhåpentligvis en gang kan bygge garasje på -om vi vinnre i lotto!
Det var uansett godt å tømme hodet, selv om man publiserer det for hele verden. Så gjenstår det å se om jeg får sove i natt.....
Skal prøve å drømme om min herlige doble syrin. Den lukter like deilig som den ser ut til å gjøre!
Hva syns du jeg bør gjøre?

26 comments:

 1. Forstår godt at du er forbanna!! Men er litt for trøtt til å komme med gode råd, får sove på det...

  ReplyDelete
 2. Hehe kjenner meg igjen litt her ja berta. Skjønner din irritasjon, la graset ligge så skjønner de nok hva hintet er tenker jeg. ;o))

  Natti

  ReplyDelete
 3. Hadde gjort det samme, de skjønner nok hintet (forhåpentligvis) hehe..

  Nydelige hagen din, klarer ikke se meg mett på den.
  Skulle så gjerne hatt det slik selv også :)

  Klem fra Jatte♥

  ReplyDelete
 4. Heisann!

  Jeg tror helt ærlig at jeg hadde gjort det samme som deg :-) La gresset ligge du!

  Men du; den doble syrinen din lurer jeg veldig på navnet på. Den ser nydelig ut!

  ReplyDelete
 5. Eg ville ikkje ha ringt avisa, ville berre latt alt graset ligge som no og gå vidare. Og så ville eg satt opp eit skilt. Har dokke planert og sådd i eit område som dokke ikkje eig? Det er jammen snilt, særleg når du har så mykje anna og gjere.

  ReplyDelete
 6. Godt å få blåst ut litt da. Om folk har vært vant til å kaste ting der, så har det nok blitt en vane... Jeg ville snakket med dem, og fortalt om planer og hvorfor det ikke fortsatt er ønsket å dumpe avfall der. Kanskje en lapp i postkassen om du ikke ser dem? Alle må vel være interessert i at det skal bli fint i området. For en flott innsats du gjør:) Og kampen mot sengler burde vært støttet av staten, he, he:) Jeg har en krig mot dem jeg og, men har foreløpig kun sett iberiaskogsneglen, men den spiser blomstene mine den og:(

  ReplyDelete
 7. Stå på du! Jeg hadde nok også blitt irritert og lei meg om folk hadde dumpet gressavfallet sitt på et nyplanert område. De må jo ha sett at det var gjort noe der. Litt sånn tankeløst frekkt.

  Hagen din er jo så flott, jeg skjønner godt at sneglene ikke er velkomne. Det er det ikke hos meg heller, gubben ha stygge planer om å legge kobberkabel langs hele tomta..

  ReplyDelete
 8. Skjønner at du er skuffet, men man kan dessverre ikke bestemme over andre enn sin egen tomt. Alle nabogrenser sliter med slikt og har forskjellig terskel for sol/skygge/vindskjerming/innsyn når det gjelder trær og hekk, og ugress, løv osv. Derimot høres dugnad mot sneiler i nabolaget ut som en god plan. Dermed har du allerede et godt utgangspunkt for felles forståelse og mulighet for å legge lapper i postkasser, eller sette opp oppslag på alle "stolper" i nabolaget. Her bør det ihverfall stå om; hvordan og hvorfor om sneglene og hva som skal skje positivt om den "nye plassen". Alle er ikke like interessert i å gjøre noe som helst, og de fleste er nok bare tankeløse og trenger en vekker. Tror det går ann å legge en kant med noe pulvergreier, rundt sin egen tomt så sneglene ikke vil over dette, eller om de dør av det. Du har masse kunnskap og energi. Heier på deg og syntes du skal fortsette. Alle kommer til å ha glede av det, og takke deg til slutt.

  ReplyDelete
 9. Jeg har ikke rukket å planere ferdig, og så i enda, men om de fortsetter å dumpe slik, vil jo hele gravejobben være forgjeves!
  Penger rett i dass!

  ReplyDelete
 10. Herreminn så utrolig frekt!! Sett opp et skilt i første omgang. Og så anmeld det hvis det fortsetter.

  ReplyDelete
 11. Hvis dette er i interesse for alle naboene ville jeg ha lagt et infoark i postkassene til alle husene i nærheten i tillegg til å la gresset ligge i dunken...Gud, så irriterende det nå være!

  ReplyDelete
 12. Jeg er enig med de fleste her angående gress, og oppsetting av skilt. Skjønner godt at det er frustrerende når en må slåss mot en fiende som disse brunsneglende er! Riktig så fortvilende:( Her jeg bor i Trondheim er det heldigvis ikke de store mengdene (ennå), men jeg gruer meg til et eventuelt inntog da jeg har både Hosta og Georginer som jeg har lest er en favoritt....

  Litt utenom saken, kan jeg få spørre på hvilken ordning du har på de plantene du har utte i dammen? Dette er første året jeg har holdt på med dam, og jeg har prøvd både med plantesekker og kurver... Jeg har brukt leirejord med grus på toppen slik at det ikke skal sive for mye ut i dammen. Likevel har vannet blitt veldig "hvitt" av leirejorda.. Jeg er så usikker på hva som er den beste måten å gjøre dette på, både for dammen og plantene. Hm. Beklager langt og masete spørsmål:)

  Og lykke til med kampen mot både snegler og unødvendig dumping av hageavfall! *Heier på deg*

  ReplyDelete
 13. SKJØNNER DEG GODT NINA!!
  - hadde gjort akkurat det samme selv:-)
  Skriv et innlegg i avisa også,
  - og legg ved et stort bilde av omr. det gjelder , så kanskje vedkommende syns det blir LITT flaut!
  Du har en nydelig hage - og slik vil du vel fortsatt ha den:-)
  Riktig god helg,og god sommer fra meg:-)

  ReplyDelete
 14. Jeg synes det var frekt nå de ser at det er noe som skjer på tomta! Jeg hadde nok lagt det fint i hagen til de som hadde lagt det der. Eller i dunken ;) Få de til å sette opp skilt, du legger masse penger å jobb i dette så det er det minste de kan gjøre som takk.

  Lykke til =)

  ReplyDelete
 15. Du Anonym...
  Har du lest innlegget mitt skikkelig??
  Eller kanskje du også kaster avfallet ditt på den nye lekeplassen i nabolaget?
  Pulver-greier, skriver du...
  Ja, det må vel være tryllestøv det da. Salt er nemlig ikke bra for miljøet, i tillegg til at det regner bort på no time her på Vestlandet.

  ReplyDelete
 16. Forstår frustrasjonen din godt!
  Nydelige bilder fra hagen din :)

  Ha en fin søndag!

  ReplyDelete
 17. ang skjerming av egen hage..det var en mann på tv som hadde laget strømgjerde rundt hagen sin..og sneglene ble grilla.

  De som kasta gresset gjorde det nok av gammel vane, men de må da ha vært litt blinde?

  Det greieste hade nok vært å snakke med dem...neste gang du ser dem:)

  ReplyDelete
 18. Skjønner godt at du er irritert, jeg hadde blitt dr**forbanna! Enkelte folk er bare SÅ utrolig frekke og tar seg til rette overalt.
  Tror anonym er litt på viddene her ja, det er så at man bare kan bestemme over sin egen tomt, men det er faktisk ikke greit å dumpe avfall rundt om i boligområder, eller i friområder for den sakens skyld.
  Få kommunene til å sette opp skilt og hvis du har krefter til det opplys om problemet hageavfall lager i forhold til sneglene dere prøver å bli kvitt.
  Tvi tvi!
  SH

  ReplyDelete
 19. Skjønner godt at du er irritert, jeg hadde blitt dr**forbanna! Enkelte folk er bare SÅ utrolig frekke og tar seg til rette overalt.
  Tror anonym er litt på viddene her ja, det er så at man bare kan bestemme over sin egen tomt, men det er faktisk ikke greit å dumpe avfall rundt om i boligområder, eller i friområder for den sakens skyld.
  Få kommunene til å sette opp skilt og hvis du har krefter til det opplys om problemet hageavfall lager i forhold til sneglene dere prøver å bli kvitt.
  Tvi tvi!
  SH

  ReplyDelete
 20. Hei Nina.
  Skjønner godt at du blir irritert når du legger så mye energi, tid og penger på prosjektet.
  Samtidig kan jeg skjønne "tankeløsheten" til naboene dine.
  De er vant til at de kan tømme gress og kompost her. Kanskje har dette vært tradisjon i lang tid.
  Så kommer plutselig du, en innflytter, og skal ha stopp på denne tradisjonen. Og du eier ikke engang tomta.
  Mener ikke å være frekk eller noe. Men prøv å se saken fra den andre siden også.

  ReplyDelete
 21. Hei! Helt enig med anonym oppom her... hvordan kunne denne personen vite hva slags planer du har,Nina? Riktignok så kunne vedkommende se at der var planert....men viss der ikke stod plakat om at det ikke skal tømmes mer hageavfall....ja så fortsetter man med det. Jeg må også stille spm med hvorfor du legger ned så mye jobb og penger på noe som ikke er ditt??? Hva med å kalle inn til dugnad og spleiselag? Få kommunen mer på banen? ( det siste er ikke akkurat så lett...men forsøket verdt) Nei, ro deg ned Nina, dette kunne vært handtert på en litt annen måte, og du hadde sluppet å hisse deg opp ! Energien din kan brukes så mye bedre! Ellers så må jeg beundre din energi og stå-på-vilje! Fortsatt god sommer! Sofia

  ReplyDelete
 22. Jeg kan legge til at det har kommet frem at det var ett barn som klipte plenen for denne naboen (som visst bor langt unna)
  Plengresset ligger nå i hagen min det, og vedkommende skal nok få beskjed om at det ikke skal gjøres flere ganger, ellers begynner jeg å dumpe mitt hageavfall på hans eiendom. Dere kan jo gjette hvem som har mest!!! ;)

  ReplyDelete
 23. Nei dette var ikke greit nei. Definitivt ikke. Mordersneglene er et problm som går ut over mere enn hageeiere.Bønder sliter også og det har ganske store ringvirkninger. La gresset ligge i dunken. Skriv et brev og putt i postkassen.Fortell hva som har blott gjort og hvorfor og be pent om at det ikke gjentar seg.Foreslå alternativ løsning på gressklipp problemet demmes. Feks at de kan gi deg det ;-) eller annet. Så tenker jeg at det går bra. Det er ikke greit at ferie hus folk tar seg slik til rette kontra fastboende når de forøsker å gjøre nabolaget sitt litt bedre.

  Stilig den Delphiniumen din=))

  ReplyDelete
 24. Hei Nina
  Har en utfordring hos meg hvis du vil ha :) Ha en flott dag videre, klem fra Mette

  ReplyDelete
 25. Du er vel ganske nyinnflyttet og det beste hadde kanskje vært å lufte ideene dine med naboene om hva du ønsker for friområdet og fått de med på det? En ting er hva du ønsker, men det er jo ikke sikkert at de ønsker det samme. Her har vi også problemer med dumping av hageavfall på friområdet, men kommunen er ikke interessert i å sette opp skilt om forbud ettersom det ikke er forbudt, men som de sier - fornuften burde råde.

  ReplyDelete
 26. gi ut lapper til alle og de som ikke har postkasse, kliste en stor lapp på døra til de... Tror nok de aller fleste rundt deg synes det er en kjempejobb du gjør og støtter deg fullt og helt.... De som la gresset der har vell sikkert gjort det i alle de år, DOG burde de jo se at det er startet med en jobb der og finne en ny plass og dumpe gresset sitt på.. Det er jo ikke dems sitt området heller!!! Lykke til videre og skal komme innom i løpet av sommern fra Tingvoll her :-)
  Hilsen Ann Helen

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)