Sunday, October 30, 2011

Naive butikk-drømmer og luftslott!

Jeg og Ann Elin, eier og driver av Fru Rosas Landhandel har fått oss en ny hobby, -om man kan kalle det det.
Hver uke sender vi hverandre nye linker over nyetablerte interiørbutikker som dukker opp på Facebook.
Hver gang ler vi like oppgitt, og sier Vet de egentlig hva de begir seg ut på??

Det er så utrolig mange som går og drømmer om å starte opp sin egen butikk, men hvilken erfaring fra butikkdrift har de?
90% av de jeg vet om har knapt jobbet i en butikk, -og har heller ingen utdannelse innen dette. Det er den glødende interessen for interiør som er driver de, og ord som kompetanse og markedsundersøkelser er vel ikke de aller mest brukte.

Jeg lurer på hva de ønsker å oppnå, og hva de forventer?
Billige interiørartikler til sitt eget hjem, og mye kosejobbing som å velge ut varer, og sette tingene på plass i butikken??
Vel, sorry Mack, men sånn er det altså IKKE!!!
Minst 80% av tiden går med til følgende: Klage/reklamere på varer. -Svare på 1000 spørsmål fra alt fra kunder til idioter som ser at du har eget organisasjonsnummer hos Brønnøysund, og ønsker å selge deg ett eller annet crappy greier. -Betale regninger, etterlyse varer, og prøve å sortere, plassere og bli kvitt all den evinnelige emballasjen, og drive med reklame.
Og dette er de timene du IKKE har åpen butikk.......

Med hånden på hjertet så tror jeg ikke på å oppnå suksess om du ikke har en forretningsplan som virker, og god planlegging. I tillegg til god økonomi, og en snill bank. Når noen sier, -Æsj, det er jo bare å lage en blogge og opprette en Facebook-profil, kjenner jeg at det koker i meg. Jeg hadde  skrevet blogg på nettet i  nesten 5 år da jeg åpnet butikken min, og jeg hadde både oppspart kapital og fast inntekt utenom, -noe jeg har fremdeles.
Med intensjonen om å ha en deltidsjobb på si, først og fremst som en hobby, sitter jeg nå på toppen av ett fjell av pappesker og kjenner at det ikke ble helt som jeg hadde planlagt, men jeg tror fremdeles jeg har ett eller annet inni meg som sier at det er dette jeg er skapt for.
Jeg visste det fra før, men jeg elsker å selge, og bobler over av en lidenskapelig trang til å tilfredsstille kundene. Ikke for å tjene penger selv, men fordi jeg ser hvor glade de blir, og hvor de gleder seg til å pynte i hjemmene sine når de kommer hjem.

Å starte butikk når man har en haug med små unger som ikke klarer seg helt uten mamma, var derimot ikke så smart. Hadde jeg hatt en mann med stor yrkeskarrière, hadde det ikke gått. Heller ikke uten svigermor som støtt og stadig passer sitt eneste barnebarn, og jenter med far og familie som også tar i en del i helger og ferier.
Ett annet valg jeg er sjeleglad for at jeg aldri har tatt, er å starte med nettbutikk. En ting er at det koster   50 000 å bare starte en, men hallo, -når er det bestillingene strømmer på da? Jo, det er når folk har fri! I helger, ferier og høytider, strømmer de på, og det er jo da du helt VIL ha fri!
Dessuten er det norske markedet overlesset av interiørbaserte nettbutikker. Gjorde ett enkelt søk nå, og fikk opp en liste fra Klikk.no med 30 forskjellige nettbutikker. 25 av de har jeg aldri hørt om engang.....

Jeg har også selv blitt beskyldt for å ha en slags nettbutikk, i og med at jeg sender en hel del pakker til folk. Men saken er at om jeg ikke sender pakker, så blir det ikke overskudd nok til noe annet enn regninger. Helt nytt lokale står øverst på lista, men det har jeg faktisk ikke råd til nå, derfor må jeg heller utvide innover i kjelleren. Økonomi til å leie folk har jeg ikke, så derfor tar det ekstra lang tid når vi skal gjøre alt selv. Veldig fornøyelig å klare alt selv også da, så den biten er grei. Krever bare litt tålmodighet.

En annen ting jeg har tenkt på mange ganger er at det hadde i grunnen vært utrolig morsomt å vite hvor mange butikker i Norge som selger interiør? Greit nok at det er det landet i Europa som bruker mest penger på oppussing, men det er nok også en grunn til at jeg ser så mange som setter kroken på døra etterhvert. Og flere blir det,  iallefall når alle de store kjedene adopterer stilen til de små nisjebutikkene som vi er så glade i, og når alt av murerfirma, rørleggerforretninger, byggvarehus og frisørsalonger også selger interiør.  Dette tar bort livsgrunnlaget for de som prøver å drive med ren interiør som levebrød, og disse er nødt å supplere med klær, smykker og sko for å få det til å gå rundt.

Det er også stor forskjell å starte opp nå, i forskjell til for 2-4 år siden, da markedet var helt annerledes.  I dag er det mye større konkurranse, og det er mye enklere å bestille ting til en mye billigere penge fra utlandet via Internett. Jeg hadde ett solid grunnlag i form av en blogg med mange lesere, og har opplevd at folk kjører langt for å komme hit, både å se hagen og handle. Jeg har klarere ikke lenger å telle hvor mange det er som har lagt ferie og week-end turen sin til Molde for å besøke Paradiset. Kundene mine burde få rabatt på hotell i Molde, spør du meg! ;)
Om du tror folk gjør slikt fordi jeg har en så stor og spennende butikk, tar du feil. Det er vel hovedsaklig bloggen min som er grunnen til dette, -ikke at det er så spesielt med en liten nisjebutikk.

Jeg ser også at om en skal fortsette å drive butikk, må en hele tiden tenke nytt. For to år siden var det jeg nesten alene om å ha kopper og tilbehør fra Green Gate, mellom Ålesund og Kristiansund. Ett stort glassmagasin i Molde hadde noen få deler, men ellers var det vel ingen. I dag får du kjøpt Green Gate på Åndalsnes, på Eide, i Elnesvågen, på Midsund og jeg tror at de også har det på Aukra, og mulig i Eidsvågen. Før kom det kunder fra alle disse stedene innom butikken min, -nå er det mindre, eller totalt fraværende. Derfor må jeg finne på noe nytt.....
Jeg har mange planer, men flere tar det nok mange år å gjennomføre. Men langsiktige mål er vel ikke å forakte da. Nye lokaler er står iallefall øverst, og er det ingen her på Skåla som kan hjelpe meg med det, må jeg nok over fjorden til byen. Dette er vel det jeg ønsker minst, siden jeg er så opptatt med å støtte lokalmiljøet, og landsbygda. Nesjestranda og Skåla er ett fantastisk sted, og jeg håper at ting ordner seg slik at jeg får bli her.  Å ha butikk i egen bolighus er ikke noe som var tenkt i mer enn ett år, men nå sitter jeg her på andre året, for tiden strekker ikke til....

Det ble kanskje litt vel mye syt og klag her, men nå er hodet tømt og jeg kan fortsette med det jeg liker aller best, nemlig humør-blogging.
Om noen tror jeg har møtt veggen nå, og er sur, sliten og utslitt, må jeg nok skuffe dere. Veggen møtte jeg for snart to uker siden, og humøret er snart på topp igjen. Er så og si ajour med jobben, for første gang på flere måneder, og er frisk av forkjølelsen. Nei, jeg har det i grunnen helt topp, bare Jr blir bra av lungebetennelsen og jeg får leid vaskehjelp.... ;)

På tide å legge jobben på hylle: Det er jo søndag!

Nina 

23 comments:

 1. Du er så flink så.
  Stå på videre :)

  Klem fra Nina Kathrin

  ReplyDelete
 2. Hei og hå, Nina1 Bra beskrevet, jeg hadde samme planer som så amnge,s tarte interiør/klesbutikk/kafe...Etter å ha lest mattilsyn og firmaoppstartspapirer en hel natt, skjønte jeg at detb ville ha blitt min dyreste hobby ever:) Så da shopper jeg isteden med god samvittighet hos dere andre:) Klem

  ReplyDelete
 3. Det å besøke deg, kjøre den lange veien fra Sola, treffe deg og Andreas og lille Leon, se alt med egne øyne, det var en stor opplevelse for meg. Som jeg har nevnt før så var jeg sliten etter den lange turen, skulle planlagt bedre. Jeg fikk også treffe Ann Elin før vi reiste til Oslo. Dere to står mitt hjerte nærmest, og jeg vet at det er mange andre som føler det som jeg. Stå på, Nina, for du har i deg det som kreves.
  Mange klemmer fra Kirsten R.

  ReplyDelete
 4. hei på deg.
  så sant dette du skriver her, det er en stor jobb, å egentlig er det vel nok interiør butikker nå? vet du det siste året er det dukket opp 4 nye i vår lille by, men det de ikke vet er jo at eksisterende butikker har opparbeidet en fin og trofast kunde krets, for det blir jo nesten de samme levrandører de har,
  jeg hadde selv en maritim gavebutikk for noen år siden, å vet det er jobb men moro å,
  å en skal ha god helse, det hadde ikke jeg, å måtte gi meg.
  masse lykke til vidre, du fortjener å lykkes sånn du jobber å står på.

  klem fra sylvia

  ReplyDelete
 5. Godt du forteller om dette Nina. Det har blitt så alt for mange nettbutikker nå. Det kan da umulig gå bra for alle.Risikoen for å gå ad dundas må være rimelig stor for de som er nystarta nå. Skjønner ikke at de tørr jeg. Vi har sinnsykt mange butikker men de fleste fører det samme, det blir kjedelig. De butikkene som klarer å ha varer som ikke alle andre har er nok de se gjør det best i lengden tror jeg. Du har et konsept ikke bare en butikk og det gjør det hele så bra. :)

  ReplyDelete
 6. Jeg har alltid hatt lyst til å ha en egen liten butikk, men grunnen til at jeg ikke har det, er nettopp det du beskriver. Jeg er nok ikke skapt for å selge heller, men for å kjøpe;) Nå har både du og Fru Rosas Landhandel kvalitet på butikkene deres, så både jeg og de fleste vet nok hvilken jobb som ligger bak. Ja, kos deg denne søndagen, det er vel fortjent! Klem fra Eli:)

  ReplyDelete
 7. Fikk ikke hel sympati for deg jeg...du sverter alle andre og DU er best!!! Men en ting skal du ha...jeg kunne ha flyttet rett inn i din butikk å bodd der!!

  ReplyDelete
 8. Har nok tenkt det samme mang en gang ja...at det å starte opp noe som det florerer av fra før er et risikoprosjekt uten like.

  Jeg har også lurt på om folk gjør "den kjedelige jobben" før de starter opp, nemlig markedsundersøkelser osv. Men jeg kan jo ikke annet enn å ønske folk lykke til selv om jeg egentlig lurer på hvordan dette skal gå...

  Stå på Nina!

  Søndags klem.

  ReplyDelete
 9. Men sånn som du klager, hvorfor fortsetter du med det da??

  ReplyDelete
 10. Hei Nina.
  Du har en utrolig koselig butikk og det er alltid veldig hyggelig å besøke deg. Gir mine varmeste anbefalinger, så til de som ikke har besøkt butikken din... ikke nøl med å ta turen til Paradis, en hyggelig overraskelse venter.

  Hilsen fra Wenche

  ReplyDelete
 11. SÅ sant..har hatt en drøm jeg også,men den drømmen blir bare nettopp det,en drøm;) Ikke har jeg hverken penger eller overskudd til det,for det krever vel 150% å vel så det..Så stå på,du er iallefall et bevis på at noen få flinke overlever;)

  ReplyDelete
 12. Kjenner jeg blir litt irritert på alle de anonyme som kommer med negative kommentarer! Hvis de ikke liker det man skriver, hvorfor i helsike gidder de å lese bloggene da? Hev deg over det, Nina! Du vet, misunnelsen er sterkere enn kjønnsdrifta hos mange, desverre! Klem fra Eli!

  ReplyDelete
 13. Ser det er flere som syns du er litt negativ.. det syns vel jeg også..litt sånn innimellom :o)
  Men du har rett i at det selges interiør ALLE steder- Her i Tr.heim har bla nesten alle blomsterbutikker lagt seg på samme stilen- fuglehus og tepper og "shabby-shabby" i lange lange baner.. i tillegg til klær og sokker med sløyfer på- MEN la oss no for guds skyld få noe annet enn shabby!! Trenger ikke engler og gamle barnebilder på ALT !!Ferdig med det no sjø !
  Skulle ønske noen startet opp med å selge en litt annen stil- Noe som ikke alle hadde !! Det hadde vært lurt det :o) Hemmeligheten er kanskje ikke å kopiere- men tenke selv- Det er ikke alle som er like gode på det !
  Marita

  ReplyDelete
 14. syns du skal stå på :)
  Jeg driver også butikk i nord-norge, det går greit men er jammen ikke noe latmannsjobb for å si det mildt.

  Og de som kommer med surmaga svar her, og attpåtil ikke tør være annet enn anonym- hev deg over dem:)
  ha en super kveld
  klem fra Tone

  ReplyDelete
 15. Hei Nina,

  Jeg har alltid hatt sansen for bloggen din, men skjønner ikke helt hvor du vil med dagens innlegg. Det er markedet som styret hvor mange interiørbutikken som til enhver tid vil finnes, og i alle bransjer er det naive folk som vil prøve å tjene penger. Så hvorfor bruke energi på å irritere seg over dem?! Markedskreftene vil uansett ta livet av de dårligste...
  Og når det gjelder arbeidsmengde så bytter jeg med deg når som helst. Tror det er ganske mange som jobber mye i dag, også kveld foruten "vanlig arbeidsdag".
  Man blir ikke høyere av å kappe hodet av andre, og nå kommer de sikkert noen motinnlegg om at jeg er misunnlig...ja, jeg er misunnelig på både arbeidssted og arbeidsmengde :-)
  Helena

  ReplyDelete
 16. Dagens innlegg er vel mest rettet mot de som går rundt og sier at dette er SÅ enkelt, og lite jobb.
  Det er ganske mange ganger vi får høre nettopp dette, og vi syns det er så rart at folk ikke klarer å forstå den faktiske arbeidsmengden, og at den ikke befinner seg bak disken mellom 12 og 16.00....

  Og sur og irritert på andre som starter opp??
  Hvor står det hen???
  Syns de er naive jeg!
  Og det var jeg også, men tiden har forandret seg.....

  ReplyDelete
 17. Det er vel en grunn til at det finnes utdannelse for dette faget. (Butikkfag)
  Selv hadde jeg nok hatt godt av flere timer på skolebenken i henhold til øk/ad, men jeg syns det var sååå kjedelig! ;)
  -Det syns jeg enda!

  ReplyDelete
 18. Likte dette innlegget :)
  Men eg er ikkje enig i at det treng å koste 50.000 å starte nettbutikk. Min nettbutikkløsning er fra Mamut, koster 14.000 å kjøpe + en tusenlapp i året for support... Meiner og det koster mindre tid å la kundene legge inn all info på en gang, istedet for å måtte maile fram og tilbake. Pakkene sender eg på mandag, alltid fri i helgene ;)
  God søndagskveld! Hilsen Grete

  ReplyDelete
 19. Driver jo selv butikk og vet at det er mye arbeid,å være selvstendig næringsdrivende er ingen spøk uansett hva man driver med tror jeg.
  Når det er sagt så tror jeg også at det at "alle" selger interiør nå kommer til å bety kroken på døren for mange...når man attpåtil kan kjøpe sinkhus på REMA sier det jo litt.Bare å stå på videre;)

  ReplyDelete
 20. Wow! En liten påminner om alt arbeidet som ligger bak små nisjebutikker. Såå glad dere driver på, men dere er jammenmeg tøffe, flinke, arbeidsomme, lidenskapelige og utholdene.
  Stå på videre!!!
  klem

  ReplyDelete
 21. Det er så utruleg flott at du er opptatt av å ha butikk i lokalmiljøet. Er ein virkelig interessert, så køyrer ein gjerne ei stund for å kome til den rette butikken. Det er i dei særegne butikkane ein finn noko, ikkje i kjeder og på kjøpesenter.

  Håpar du ikkje mister motet.

  ReplyDelete
 22. Så vidt jeg vet er vel Fru rosas landhandel en relativt ny nettbutikk.....er ikke dette innlegget også rettet på henne da???? Det er da ikke noe verre at andre starter nettbutikk enn at ho gjør det...så da kan du jo riste litt på hodet av henne også??

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)