Saturday, April 20, 2019

I gang med nytt prosjekt!

Fri, fredag og hittil årets flotteste dag. 
22 grader i skyggen i ettermiddag, og et snev av solbrenthet varmer skuldrene mine, som trolig fikk totalt sjokk i dag. 

 Vi har gjødslet og vannet hagen, -og Leon har att årets første dukkert i sjøen.
Hjelpsom har han også vært, og her vasker han trappa.
De fleste kompisene er på påsketur, men jeg vil selvsagt ikke reise fra hagen, og i dag var det absolutt finest hjemme. Snap fra påskefjellet får meg til å grøsse, da jeg hater snø mer enn hår i maten. 
 Selv om hagen er tidlig grønn i år, har ikke alt kommet opp enda. Mine flotte hostaer stikker så vidt nesen frem, -derfor så mye brun jord. Jeg mening er at jord skal ikke synes i bedd, -da har du ikke gjort en god nok jobb 😜
Jeg liker heller ikke små, eller smale bedd. 
Lange, smale tarmer inntil husvegg og lignende, er like spennende som å se på en fotballkamp der begge lagene har lik drakt og samme hårfarge. 

Volum må til i et bugnende bedd!
-Her er det alt annet enn bugnende, men volum begynner det å bli. (Når det en gang blir ferdig, blir det enda større!)
 Beddene på hver side av buen vi satte opp i fjor, skal bli ca 4,5 meter lange. Her skal det plantes stauder og busker, og domineres av to korneller.
Dessverre er jorden her fryktelig steinete, så jeg måtte faktisk låne såld med foreldrene mine. Etter å ha plukket utallige trillebårlass med småstein på baksiden av gjerdet, hadde jeg fått nok.
Jeg har tidligere vist hvor dybt jeg graver når jeg lager nye bedd ved å plassere stikkspaden min i gropen. Så kom jeg til å tenke på at det er ikke sikkert alle vet hvor lang en stikkspade er, -men ALLE de som ikke har snøring på spader og plantedybder vet GARANTERT hvor høy en 1,5-liters Pepsi Max-flaske er!!! 
Jeg har nemlig sett litt forskjellig rundt omkring. Noen graver 10 cm ned, fordi det er det planten er i potten du kjøper.  -Det blir faktisk omtrent som at du skal bruke skoene du fikk da du var ett år resten av livet.... 
 Skal du ha store, frodige planter, må du gi de muligheten til å vokse. God og dyp jord er første bud. (Jeg snakker selvsagt ikke om steinbeddsplanter her, -men planer som er minst 40cm høye. Alt annet forsvinner i dette beddet)

Her er Leon i full gang med å sålde jorden som skal tilbake i hullet.
-Fortsettelse på denne delen av hagen kommer! (Holdt på til det ble mørkt i kveld, men da blir bildene så dårlige)
 I tillegg til gjødsling, vanning og beddgraving, har jeg vært og plukket stein til mer sti, så i morgen satser jeg på å få gravd opp minst en meter til. Det er så fantastisk fin jord i hagen foran huset mitt, og denne trenger jeg i det nye beddet. Vil du se hvordan jeg lager steinsti, klikk HER!

Jeg lager alltid blomsterbeddene litt høyere enn plen eller sti, pga drenering. Når en tar bort torv og stein, forsvinner jo flere cm med volum. Ofte fyller jeg på med sekkejord, men jorden under plenen i foran huset er den mest fantastiske jorden en kan tenke seg, så denne er å foretrekke, gjerne sammen med litt næringsrik kompost.

Her er prosjektet jeg jobbet med for et år siden, -og alt står like fint etter vinteren.
-Jeg kan ikke gjenta det ofte nok: GODT GRUNNARBEID!!
(Her er innlegget om dette!)

2 comments:

  1. Reise vekk fra hagen nå ?!? Nei, det skulle tatt seg ut! Drømmepåske, med fri og greier :)
    Smale bed er no' tøys. Nå får jeg ikke lov å utvide mine mer, for da blir det ingen plen igjen :D

    ReplyDelete
  2. Fin hage enig i at grunnarbeid er viktig og stell. Men må ikke nødvendigvis være stort da.

    ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)