Sunday, February 13, 2022

Hagen i mai

Mai måned er en fantastisk hagemåned her på Nesjestranda. Det er så vanvittig mye som skjer, og utrolig mye vakkert å se på. 
Sansene er jo utsultet etter over et halvt år med vinterdvale, og selv om jeg driver mye hagearbeid vinterstid, så blir det aldri det samme. 
Min hage var i utgangspunktet temmelig flat. Så flat at den blir kjedelig i mine øyne, derfor har jeg laget noen opphøyde bedd litt sånn hist og her. Det er jo så mange nydelige pute-voksende stauder som er penest om de får henge litt utover. Dessuten smelter også snøen tidligere der det er god drenering, solvendt og gjerne litt stein. Det ser jeg godt i hagen nå i dag. 
Her ligger det 25cm snø flere steder nå, mens der solen får med "tak" er det snøfritt. (Bildene er fra mai 20221, og nå er det februar 2022)

Det er også nå på vinteren jeg planlegger hvilke forandringer jeg skal gjøre om våren, så fort jorden er bar.
Vi har enda ikke hatt tele å år, men snøen og fuktigheten skaper problemer nå, men så fort jeg får muligheten er det på med arbeidsklærne og ut å grave.  Ja, så fremt Covid ikke gjør meg helt maroder da. Jeg forventer at det slår inn i natt, men håper at mine 3 vaksiner gjør jobben litt enklere. 

Mitt evige dilemma i hagen er balansen om å ha en noenlunde lettstelt hage, med ikke for mye plen, men heller ikke så mange bedd at det blir et ork å rydde de. 
Plenklippet er gull verdt som dekke i beddene, og i kjøkkenhagen, så jeg kan ikke ta bort alt. Ellers får jeg tigge av naboene, -det har jeg ofte gjort! 
Det er forresten utrolig mange planter som krever mindre jobbing enn plena, -bare til opplysning! 
I beddet under epletreet vokser det mye forskjellig, -og ja veldig tett da jeg planter tett, og heller flytter på de når de har vokst seg til. Men det er forunderlig lite stell her. Jeg klipper buksbomkulene, og fjerner blomsterstilkene på Tellima'en før de frøsår seg, og hver høst tar jeg bort de visne Hosta-bladene. Det tar for øvrig max to minutt. Bregner, lyng, hasseurt, Pieris, Bergenia og Heucherella er jo likedan hele året. 
Det som tar lengst tid er vel å klippe bort irisen midt i beddet. Det er en vakker, hvitblomstret Iris sibirica som begynner nå å bli så stor at den må under kniven (deles)

Grusgangene mine krever kun bortblåsing av vissent løv. Ingenting spirer i disse, og det er DEILIG. Mye arbeid å lage for hånd, men angrer ikke et sekund (brukte maskin på de første vi laget) mens denne har jeg laget selv for hånd. 
Har du ikke sett hvordan jeg laget "Versailles-beddet" med sirkelen kan du klikke HER! 😘

Jeg har en forkjærlighet til store urner i hagen. 
Trenger ikke nødvendigvis å plante noe i de, -men syns de er et flott blikkfang. Denne krukka er ikke ny, men jeg kjøpte en ny som jeg satte der denne sto opprinnelig, så nå får den stå her i enden av stien jeg ordnet i fjor. Stien er på motsatt side, og når bladene på Darmera'n kommer opp, ser en ikke krukka lenger fra denne siden.     
Gleder meg til å se hvordan stien ser ut i år, -for det meste er finere andre året, -når plantene får vokst seg til rundt. 
Her er et bilde fra april, før Hosta'ene kommer med sine spirer. 
Skal fortsette med steinlegginga denne våren, så jeg satser på å en oppdatering her. 
Men dette skal handle om mai måned, og da er det tulipanene som regjerer. 
Disse liljetulipanene er bare helt nydelige, -og de tåler litt mer regn enn mange andre sorter. 
Jeg er ikke så glad i mix og fargeblandinger, men har 3 ulike farger av disse på ulike plasser i hagen. 
(De er bestilt hos Camilla på Syverud Gaard)
Den rosa sorten heter Ballade, og den vokser i beddet bak dukkestua HER. 
Plena mot veien skulle egentlig til pers, men vi arvet en hytte, og jeg ødela foten min denne sommeren, så det har blitt utsatt. 
Jeg stresser ikke med det, for jeg må ha noe skaperglede om noen år også. 😆

Hovedfokuset i år er denne delen av hagen. Det var her jeg begynte for 15 år siden, og noen endringer liker jeg å gjøre hver år. Jeg koser meg når plena krymper og beddene vokser så jeg får plass til flere planter. 

Klart noe må bort også, når man finner noe nytt og spennende en bare MÅ ha! 😅 Men jeg skal dele og potte litt overskudd denne våren også, slik at jeg har litt å tilby mine hagebesøkende. 

En jeg er veldig glad i er denne himalayafotblad'en. Blomstene er nydelig, men de står bare få dager, så en bør nesten hente en stol for å nyte synet av de så lenge det varer. Men det er bladene jeg er mest fascinert av, og grunnen til at jeg har de. Lover å finne bilde av planten fra juli senere. 
Få dager senere: 

Jeg har også en Magnolia 'Black Beauty' som blomstrer bare mer og mer for hver år. Jeg fikk beskjed om at denne ikke ville trives hos meg, men jeg tror jeg snart kan bevise at det gjør den. 😊Nei, nå skinner solen og det er 8 grader, så når skal jeg ta med Coviden min og gå ut i hagen en tur! 
-Måke bort litt snø og se etter vårtegn! 


2 comments:

  1. Så herlig å få nydelige glimt av våren fra hagen din. Der er det bare så fantastisk og viser tydelig gleden du har ved å skape. Takk for hagevandringa og god bedring. Hilse fra Liv

    ReplyDelete
  2. Cele mai bune ganduri si o mare bucurie sa ti fie in continuare gradina!
    Mia

    ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)