Sunday, June 13, 2010

Hagen i Paradiset en søndagskveld i juni....

Etter en lang arbeidsdag i bakgården, og ungene i seng ruslet jeg en tur i hagen med kameraet. Dette er kl halv elleve på kvelden, og det er lett og se at midtsommer nærmer seg.

Er på langt nær fornøyd med hagen i år etter lang vinter og dårlig vår, men noe pent er det å se på da. Akeleiene og endel av storkenebbene blomstrer nå.

Lille Leon som har sittet og sett på mamma og pappa jobbe ute i over en time i dag uten å bli lei, syns det var kjempetopp å ha en herjerunde med forelderen før leggetid. Ikke så lett å få han til å stå for at jeg skal knipse bilde av han, når pappa roper "Skal pappa komme å ta deg?" Og Leon hviner og krabber i vill fart bortover gulvet.
Gå uten støtte gjør han ikke enda, men å stå selv har han gjort i ett par uker nå. (Bildet er litt skrytebilde, men også en hilsen til familien som bor langt unna)

Det er ikke første gangen jeg har undervurdert voksten på plantene i dette klimaet. Hostaene mine som jeg tok med meg fra Trøndelags-hagen har vokst ut av plassen sin på knapt to sesonger....
Disse er greie å dele, men det skal da gjøres mye tidligere i sensongen!
Men jeg må nok til med litt plantemishandling uansett, for dette går ikke an.
Geranium phaeum 'Album', eller hvit brunstorkenebb på norsk (som høres innmari teit ut) er nydelig nå. Jeg liker denne innmari godt, men man bør så absolutt huske på å klippe bort frøstendene før de sprer seg, ellers får en hundrevis av babyer neste år.....Se hvor fint det er med hvitkantede hosta-blader sammen med hvite blomster! (Og nesten hvitt hus... Hehe...)

Det lille røde huset som skimtes i bakgrunnen skal bli min nye butikk.

Min første rosa trepion vil blomste for første gang nå. Den andre jeg har står også med knopp, men bare en den da.
Apropos rosa, så anbefaler jeg å avlegge Fru Rosas blogg ett besøk. Hun er fra nabokommunen min, har 4 barn inkl. tvillinger, og interiørgal som jeg, i tillegg skriver hun utrolig morsomt. Nå har hun en give-away på gang med en super premie! :)

Vet ikke om det er mulig å se det på bildet, men denne pionen (som stammer fra min mormors hage) er over en meter høy nå! Den har fått mye mat i år, og neste år skal den deles opp slik at mamma og andre i familien som ønsker det, skal få en bit. Både mormor og hagen hennes er borte nå, men endel av staudene tok jeg biter av den tiden huset sto tomt, og hagen grodde igjen. Plantene har derfor vært en tur innom Trøndelag før de kom tilbake til Romsdalen.
Det gule huset til ferie-naboen har en lei tendens til å dukke opp på mine hagebilder, så jeg har bestemt meg for å plante hekk mot det slik at vi får litt mer avskjerming begge veier. Greit nok å ikke bli beglodd av naboen når en er på ferie også. Vi er jo så vant til at ingen er der, så når det først er noen i hagen, blir det bare helt automatisk at en titter bort, enten vi vil eller ikke....
Men jeg skulle skrive som kommentar at jeg er ganske fornøyd med kombinasjonene av blomster og bladverk i dette beddet. Men tett er det her også....

Jeg må grave opp alle staudene i åkeren min, for vi skal grave ut garasjetomt der. I fjor sådde jeg akeleie-frø som jeg fikk av min gode venninne Lone i Orkdalen, og nå blomstrer det ett tyvetalls forskjellige der. Jeg skal selvsagt ikke ha alle, så om noen vil ha, er det bare å komme å hente, men vært snar ellers havner de på fyllinga.
Disse røde, fylte Barlowene er veldig fine, og noen av de skal jeg selvsagt beholde, men ikke alle.
Til neste år lurer jeg på om jeg skal dele opp biter av Hosta og selge, for jeg begynner liksom å få litt mange. De fleste av staudene mine gir jeg bort, men ikke Hosta. De er for verdifulle til det, i allefall så lenge de har navnene sine intakt.
Her er forresten Hosta-listen min, om det skulle være av interesse!
I morgen har jeg planer om å få litt skikk på hagen.
I dag har jeg siktet jorden i 3 av bingene mine i kjøkkenhagen, og gravd frem en mengde av fin fet jord bak uthuset. Mange tiår med nedfall av løv og nøtter fra hassel-trærne bak der har laget en kjempefin, svart jord som jeg blandet med den vi fant under gulvet i uthuset. Området der vi skal ha platting og hagestue, etterhvert er også utgravd, men bilder kommer ikke i kveld.
Så krysser jeg fingrene, og ønsker meg fint hagevær i morgen! :)
(Har selvsagt åpent i butikken hele mandagen, og venter en palle med nye varer bla. rosa musliboller denne uka!)

15 comments:

 1. Det er så koselig å følge med i alle dine travle dager, og jammen har bedene dine vokst seg frodige fort.
  Ha en strålende sommer i paradis, Nina.

  Hilsen fra Lene - hønemor-

  ReplyDelete
 2. Hei Nina! Hadde jeg bare bodd litt nærmere skulle jeg mere en gjerne tatt i mot avleggere, si fra vist du har noen hardføre som du kan sende. Er int i hardføre hosta,har en type selv. Helt grønne blader å lilla blomster mener jeg. Du har nydelige bedd, liker når det er tett i tett :)
  Nei nå må jeg på jobb, ps er give away hos meg vist du vil bli med =)

  Ha en fin dag.

  ReplyDelete
 3. Det er alltid like koselig å bli med på en oppdatering i hagen din.

  Vel, jeg liker de med butikk og hjem også jeg da ;-)

  Har ikke grønne fingre selv, så jeg blir så imponert over hva du får til.

  Stor mandagsklem fra Lykkeliten

  ReplyDelete
 4. Åh så fint innlegg Nina.
  Du er virkelig flink med hage, og planter. Ble virkelig inspirert.

  Klem fra meg.

  ReplyDelete
 5. Jeg blir så glad og inspirert hver gang du viser frem bilder av bedene rundt i hagen din :-). Du har masse vakre planter, akkurat sånne som jeg liker.

  I fjor så jeg et bildet av din forglemmegeisøster som hadde en småbladet plante ved siden av som jeg likte så godt nettopp ved siden av. Jeg har nå plantet min første forglemmeieisøster, og jeg ønsker den andre og, men jeg finner ikke igjen svaret fra deg. Husker du hvilken plante det var?

  Nå skal jeg sjekke bloggen til frøken Rosa :-). Takk for tips!

  ReplyDelete
 6. Masse fint ifra hagen din her ja!
  Beundrer effektiviteten din!!! Skjønner ikke hvordan du rekker alt jeg, du er flink!!! ;)

  ReplyDelete
 7. Hei hei..

  Men kan du ikke bare slenge alt du ikke skal ha i en eske å sende det til meg da???? Jeg har jo faktisk INGEN ting her...hehe... Men det skal nok bli bedre ja. ;o))

  Ha en super uke berta.

  Klem Simone :o)

  ReplyDelete
 8. Nydelige oversiktsbilder Nina, du har ein flotte hage. Og alle dei Hostaene dine ... drømme... Hostaer med brokete blader er flotte. Og hostalista di var no berre imponerande :)

  ReplyDelete
 9. Hei Nina ;o)
  ÅÅÅ så misunnelig jeg er på hagen din -her jeg går å venter på at min "hage"(dvs rekkehusflekk) skal ferdigstilles...
  Får kose meg med flotte bilder av din imens..
  Men det jeg lurte på er hva gjør du for at Hostaene dine holder seg så fint utover sommeren ? I min tidligere hage hadde jeg en del sorter- men utpå juli så ble de så ødelagt av små hvite snegler-
  Jeg strødde på sneglegift og styra på- men til liten nytte.. Nå bor nå jeg i trøndelag så det regner jo HELE TIDEN ;o) men det gjorde det vel på Orkanger også..??
  Ha en blomsterende dag videre!!
  Marita/ Trondheim

  ReplyDelete
 10. Nydelig, du koser deg der tenker jeg.
  Ha en flott uke.
  Klem Kristin

  ReplyDelete
 11. Hei Nina
  Skulle gjerne ha tatt imot,.- men er det ikke mye brunsnegler i ditt område? har du noen i hagen din? HVa gjør du for å bli kvitt de?
  J

  ReplyDelete
 12. Your blog more interesting and beautiful.
  Visit: www.coisinhasdamarcelaparablog.blogspot.com.
  ALL FREE. They are backgrounds, banners, buttons, Templates ... and more.

  PS: New buttons for BLOGLOVIN!

  ReplyDelete
 13. Nydelig hage. For ikke å snakke om den hjerteknuseren da! Hege

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)