Thursday, September 30, 2010

Høsthage....

Jeg har hatt en real pause fra alt som heter hageliv den siste tiden, for været har vært begredelig. Men siden fredag har solen skint hver dag, fra en så blå himmel at den nesten ser kunstig ut. Dessverre har jobben med min lille bedrift tatt opp alt av tid, så jeg kom meg ikke ut før i går.
Syringhortensian min bærer litt preg av alt regnet som har vært, og har dessverre endel brune blomster. En hel del har også brukket pga vekten av vannet som samler seg i blomstene.

Når man planlegger en hage, er det viktig å tenke på at den skal være fin i alle de 4 årstidene, -om vinteren ikke var sånn som sist der vi hadde over en meter snø, og alt var bare hvitt....
Vil derfor legge ut noen bilder om hva som er fint i slutten på september.

Høstsedum er ikke å komme bort fra. Holder frosten seg borte, står denne fint langt utover i oktober-november. Tåler temmelig mye kulde før den tipper over.
Bladverket som stikker frem under, er en sypress.....
Solhatt (Echinacea) er en kjent høstblomstrende staude, og kommer nå i mange forskjellige varianter og farger. Om jeg ikke husker feil heter denne 'Lime Coconut' og er litt mer sjeldent enn den rosa 'Magnus' eller 'White Swan'.

Stor hjortetrøst (Eupatorium purpureum) kan bli opptil 2,4 meter høy, og er ett av blikkfangene i hagen akkurat nå.
Jeg har også den litt mindre E. cannabinum som egentlig har enda flottere blomster.

Mye av staudene er avblomstret, men bladverket er fremdeles vakkert. Dette er en malurt som heter Artemisia schmidtiana 'nana' sammen med flekktvetann og broket forglemmegeisøster (som da har så laaaaaaangt navn at det er mye bedre å bruke det botaniske :Brunnera)

Dette er 'Jack Frost' -også en Brunnera. En staude jeg anbefaler på det sterkeste, som trenger lite stell, og er flott fra tidlig vår til sent på høsten. Jeg har flere forskjellige brunneraer, og skal formere de for salg fremover, siden mange av sortene er import-planter og sjelden å finne i handelen.
Brunneaen på bildet under er en frøformert sak av 'Jack Frost'  eller 'Looking Glass' som jeg har funnet mellom disse plantene i beddet mitt. Det dukker stadig opp nye frøplanter av disse, og det er skikkelig morsomt.
Den blå hagehortensiaen overvintrer i beddene, og blomstrer derfor sent, men lyser godt opp disse høstdagene.
Rød parykkbusk og prydgress Carex comans 'Bronse Form'
Høstormedruen (Actaea simplex ’Atropurpurea’) er sen med blomstringen i år. Dette kommer nok av den sene våren vi hadde. I fjo sto alle plantene mine i full blomst på denne tiden, og det var utrolig flott.
Sommerfugler kryr det av i hagen på disse fineværsdagene. En av grunnen er selvsagt sommerfuglbuskene (Bruddljea) mine. Her er den hvite utgaven (kan ikke huske navnesorten her, dessverre) og på dette bildet er det ikke mindre enn 18 sommerfugler her:
Det er ikke alt som er like vakkert nå, så sent på året, særlig siden jeg har vært sparsom på sommerblomstene i år (ikke tid til å så selv slik jeg pleier) Men høsten har alikevel som sjarm, og prydgresset er dekorativt nå.
Ungene mine tror det er sommer med en gang solen kommer frem, og drar ut en masse greier de glemmer av når kvelden kommer. Her har Charlotte og Leon piknik på plenen foran glassverandaen.
Morsomt å kjøre Leon i dukkevogna, men han begynner å bli litt for stor.....
Han klager ikke da, for han er vant til søstrenes ville påfunn. Dessuten elsker han å være ute.
Det jeg driver med i hagen nå er å sette blomsterløk.
Nå er det slikt at det ikke er bare å stappe løken ned i jorda hos meg, for her står plantene litt vel tett, og en må rydde plass først.
Og så må man mate....
For å sikre god blomstring er det lurt å gi løkene litt niste til våren. Beinmel er langtidsvirkende næring, og virker i 6 måneder. (Kjøpes på Felleskjøpet eller hos gartner)
Jeg gjør det det oftest på denne måten:
Graver ett hull drysser i en spiseskje benmel og setter løken i grupper med ca 10 cm's avstand. Lag gjerne større grupper enn dette, for det er penere. Legger du noen av løkene på siden eller opp-ned, forlenger du blomstringsperioden betraktelig. 
Løk plantes ned tre ganger så dypt som lengden på løken er, men det vet de fleste.
Noen bilder er bedre enn andre, men med ett øye i kamera, og ett på lille Leon, så blir det litt slik.....
Dammen ser mest ut som en liten sølepytt nå, så overgrodd er den.
Når det gjelder overvintring av planter, og når disse skal inn, kan det være lurt å ha alarm på tempraturmåleren. Dette er ikke mitt sterkeste område, så jeg opplever både litt svinn, og hysteriske anfall med il-redding av krukker senkveldes i morgenkåpe. Mine naboer har underholdning så det holder.....


13 comments:

 1. For en praktfull hage du har!!
  Og for noen skjønne barn!
  Takk for gode tips når det gjelder blomsterløk, de skal jeg huske på:)
  Legger meg til som følger jeg:)

  ReplyDelete
 2. Så utrolig flott hage du har! Nydelige bilder du viser :)
  Ha en fin dag videre,
  Hilsen fra Bekka

  ReplyDelete
 3. Fine høstbilder Nina :) Du er flink med hage og blomster du ;)

  Klem

  ReplyDelete
 4. Nydelig hage som gir masse inspirasjon!
  Ha en fortsatt super høst:-)

  ReplyDelete
 5. Hei Nina
  Så herlig innlegg og så mye vakkert…. Jeg falt veldig for Høstsedum og Bruddljea – også nydelig det bilde du viser Artemisia schmidtiana 'nana' sammen med flekktvetann og broket forglemmegeisøster ♥ og selvsagt lille Leon.. herlige bilder :) Ja, jeg har mye å lære om blomster ser jeg, men suger til meg all informasjon – ikke alt som sitter da ;) hehe… og NYDELIG den nye quilten du har lagt i bloggstolen din ♥ gleder meg masse til jeg får den i posten :)) Ønsker deg en fortsatt fin dag, stor klem fra Mette

  ReplyDelete
 6. Lekkert berta. Håper min hage blir like fin engang, men har mine tvil. hehe.

  Da skal jeg ta hælja. I dag skal jeg gjøre klart for Franskbesøk. Skal bli hyggelig. ;o))

  Ha en superduperknallers hælj!!!

  Klemmers :o)

  ReplyDelete
 7. Så fine bilder fra høsthagen din, og de skjønne barna dine!
  Ha en fin torsdag :)

  ReplyDelete
 8. Jeg elsker hagen din!!!

  ReplyDelete
 9. Nydelig hage og nydelige barn.

  God torsdag!

  Klem fra Line

  ReplyDelete
 10. Hey!
  Takk for fine tips.Skal ta disse med meg for jeg jobber for fullt i hagen. Får masse tips fra deg som jeg stjeler.. Og som sagt før,- det jeg liker best med bloggen din er kommentarer/forklaringer og bilder fra hagen.Da leser jeg med stor iver... Lykke til med trekning,- er spent på hvem du velger.. J

  ReplyDelete
 11. Lekker hage du har,syrinhortensiaen er bare nyydelig. Og for noen søtinger som leker på plena da.
  :))Mette.

  ReplyDelete
 12. Heisann.
  Mange flotte kombinasjoner du har der. Og den hortensian din, den imponerer med. Nok et bevis på klima forskjeller!

  Å du Leon er vel ikke for stor til dukkevogna, når Ola får plass og forts blir kjørt i vår må vel Leon få sitte på en stund til.

  Klæm klæm og gratulerer med dagen som har vert.

  ReplyDelete
 13. Så nydelig og frodig hage du har. Virker gjennomtenkt og med fine kombinasjoner. Inspirerende bilder.

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)