Saturday, September 11, 2010

Lyst på egen butikk??

Drømmer du om å starte egen butikk?

Da er du ikke alene.
Ca 35 personer har det siste året kontaktet meg via telefon eller mail med spørsmål om hvordan man starter, hvor mye man tjener osv.
Ingen har tatt kontakt med meg etter at bissnissen deres er blitt 3 måneder gammel.

Det er nemlig ikke akkurat slik du tror!!!

Først må du ofre 90% av fritiden din og jobbe over 12 timer om dag uten lønn.
Overskudd det første året, kan du nok bare glemme, så det er alfa-omega å ha en rik bestemor, eller en mann med fet inntekt. Jeg solgte huset mitt, jeg.

Ja, men du har jo ikke husleie, og butikk på størrelsen med en pølsebod!!
Ja, men jeg har ett varelager i kjelleren du ikke vil tro er mulig, og dessuten en stor del svinn i for av skader og knusing. Med 4 barn og 7 tommeltotter selv, er det bare helt utrolig hva som skjer. Og i tillegg driver jeg å tester hvor mye enkelte ting tåler av Vestlandsvær.....
Pølsebod, eller ikke pølsebod må en ha en regnskapsfører uansett (min har ikke fått lønn enda!!!)

Når du starter må du ha en konto som minst sier +150 000. Selv begynte jeg med 95 000, og det var akkurat nok til å fylle opp min enorme butikk på 6,3 kvm. Og når jeg ser på gamle bilder nå i ettertid, tenker jeg: Å, så tomt det var! (PS kassapperat og litt innredning var inkludert i min startpott.)

Om du ser hva innkjøpsprisen er på forskjellige varer, og tenker: HERREGUD SÅ BILLIG!
Så må du ikke glemme at toll, moms, frakt, pallegebyr, emballasjegebyr, transportforsikring og gebyr på 450 kr for at noen skal sende deg en regning på momsen, kommer i tillegg.
Listen over tillegg er til å bli kvalm av, og å bestille små kolli lønner seg sjeldent.

Av og til er du heldig å få varer bare 3 uker etter at du bestilte de.
Dette er derimot bare fra enkelte, mindre leverandører, alle andre tar fra 2 til 4 måneder....
Jeg har også fått noe 7 måneder etter at jeg bestilte de, og noen lamper jeg krysset av for på messa i januar har enda ikke kommet!

Så var det restvarene.....
Du trodde du ville få alt du hadde bestilt, men oppdager at de har sendt deg 1/3, og resten blir ettersendt senere en gang, og alle gebyrene blir selvsagt på det dobbelte, -om de da ikke kommer i 3 puljer (helt normalt)

Jeg må heller ikke glemme å nevne det som er ødelagt når du pakker det ut, eller ting som overhode ikke er slik du forventet. Og en MÅ huske å klage innen 5-7 dager, ellers er det bare å avskrive de på svinn. Selv har jeg ikke sjans til å pakke opp alt pga plassmangel, og taper nok endel på dette.

Å rekne priser er heller ikke så fornøyelig. Jeg gjør det over alt. Når jeg spiser, sitter på do, ja og i matpausen på min forrige jobb. Og disse justeringene for å få passende priser på varer, er heller ikke lett, men man venner seg til det.
Alt papirarbeider er også dødkjedelig, og jeg er overhode ikke ajour!

Klart det er mye spennede med å pakke opp varer, men det er mest de første 3 månedene. Senere blir det ganske kjedelig. I hvertfall når det er Green Gate kopp nr 250.....
Bakdelen en overhode ikke kommer bort fra er det jeg kaller pappeske-helvete. På en-to-tre kan man fylle opp en halv ballsal med emballasje om man ikke flatpakker etter hvert. Ofte står jeg langt utover natta og presser papp, eller mater brenneren min. Noen ganger kommer det også regn før vi rekker å kjøre å levere pappen, så den blir våt og kan ikke leveres. :(
Stor kjeller, eller enorm garasje er en fordel. Jeg har ikke garasje, og kjelleren er stappfull!

Når man bruker Internett som gratis reklame, slik jeg gjør må en rekne med minst 4 timer på PC'n hver dag. Det er aldri en dag at jeg svarer på mindre enn 20 mailer. I tillegg kommer spørsmål på telefon, sms og som kommentarer på blogg og Facebook. Men jeg har selv valgt dette, og må bare godta alle spørmålene. Det kjedelige er når folk ikke gidder å klikke på bildene for å lese teksten som står under det, eller se etter mail eller telefonnr mitt på siden, og spør om ting som allerede står der.
En annen dum ting er at jeg må ha åpent når det passer kundene, og det er ofte midt i vår vanlige middagstid, eller ganske sent utpå kvelden. Jeg syns jo det er greit å ha folk her til de merkeligste tider, så fremt det er etter at jeg våker (sånn i 12-tiden, -før dette suller jeg rundt i koma) Men mannen min liker mer privatliv, og ungene får ofte for lite oppmerksomhet mener de selv, så de maser av og til ekstremt mye når det er folk her.

Når jeg leser i gjennom dette om lurer på hva den største gleden er, må det være de positive tilbakemedlingene. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg hører "Å, du har så mye fint!", eller "Du har så god smak", (for jeg bestiller jo det jeg liker selv) og generelt fornøyde kunder.
I tillegg er jeg min egen herre, og kan ta inn akkurat det jeg har lyst til, og lett plukke ut ting til mitt eget hjem. Om jeg har tid til å nyte denne tingen, er en helt annen sak.

Så skulle du ha lyst til å starte egen butikk, be my guest!
Det finnes enklere måter i livet å tjene penger på, det er i allefall sikkert!
Og for meg er alternativet å ta på meg nattevakt på sykehjem, slik at jeg kan passe ungene selv på dagtid. Men av to onder: pakke papp eller vaske andres rumper, er det nok pappeske-helvete som trekker det lengste strået. Om grunnen er hyggelige mennesker med like stor lidenskap for interiør som jeg har, eller å få omgi seg med vakre ting, vet jeg ikke. Friere er det på sett og vis, i allefall.

Det var kveldens hjertesukk.

Hilsen Nina i Paradiset.

30 comments:

 1. Kjempeflott innlegg Nina! :)
  Virkelig mange ting å tenke over før man "hiver seg utti det"! Det skal altså være sikkert og visst..

  Går for tiden på skole og skal utdanne meg innen salgs faget og satser senere på å utdanne meg som interiørkonsulent. Men etter det kommer jo det vanskelige spørsmålet; åpne noe selv eller jobbe for andre?
  Det frister jo mest å åpne selv, men da må man tørre å satse og risikere og hvem vet, kanskje det er verdt det ? :)

  Uansett, kjempefint innlegg! Bra du forteller om de dårlige sidene med å ha sin egen butikk og ikke bare de gode sidene :)

  - Alexander :)

  ReplyDelete
 2. Go kveld Nina
  Jeg syns du er superflink!!! – kan bare tenke meg hvor mye tid dette tar, jeg tar av meg hatten for deg :) Ikke at jeg noen gang har startet noe for meg selv, men har tenkt tanken og spurt litt rundt omkring – og ut i fra det jeg har hørt så er det MYE… Skjønner veldig godt at du ikke har tid til å legge igjen kommentarer rundt omkring. Men det gjør ingen ting, så lenge du har tid til å blogge om ditt nydelige hus og hage :) – mye inspirasjon her …. Og ikke minst at vi er så heldige å få bestille hos deg, selv om du ikke har nettbutikk ♥ bare det må være litt av en jobb, ta i mot mail, telefoner, svare på facebook, sende regninger, pakke, og poste… og midt oppi alt dette har du en familie. Jeg har i alle fall IKKE tenkt å starte opp for meg selv, hehe… det har jeg ikke maktet, men all ære til deg Nina :) Syns du er kjempeflink ♥ Ta vare på deg selv og ha en flott kveld videre, stor klem fra Mette

  ReplyDelete
 3. Viktig innlegg!
  Jeg har aldri jobbet innen interiørbransjen, men har erfaring med eget firma. Og det er sant som det er sagt - det finnes MANGE enklere måter å tjene penger på. Og--- Det er UMULIG å få et nystartet firma til å gå rundt uten å oftre fritid og inntekt. Regn med å jobbe 8-16 timer daglig for 25-50% normal lønn - om man er heldig.
  Så man må virkelig ØNSKE det, og ha eventuell familie med på laget. Ellers er det umulig.
  Det er en fordel om man er i stand til å føre eget regnskap i starten iallfall for å spare pengre, men det er nok en ting som tar tid...

  Jeg må innrømme at jeg har lest en del hos deg og fundert på hvordan du får til dette - men due r flink. Og all respekt for det.

  ReplyDelete
 4. hei!
  har fulgt bloggen din og fb, og har mange ganger sittet å lurt på - hvem er denne flittige Nina og hvor iall verden får hun all den energien i fra ??- så utrolig flink, flott butikk, og kjempeblogg, så jeg må få si jeg virkelig beundrer ditt mot og ståpåvilje. selv har jeg tatt opp studieet om interiør og design, og har også fra 7 års alder vert en type "inredning" i min mors lille butikk - så ja en liten butikk selv er vel drømmen, der fokus er interiør, i tillegg til 23 timers kreativ hjerne og 2 unger +++. Men så var det nettop det ordet "men" hmmm ja ikkesant du skriver det her - papirer, nett , utpakking, bortpakking, rydding, priser osv osv, nei tilbake til start og sier bare " all ære til deg" =)
  Hilsninger fra H .

  ReplyDelete
 5. Ja det er lett å drøyme seg vekk i alt det vakre og tru at alt er så enkelt. Her i huset driv vi verdens minste enkeltmannsforetak med fritak for alle avgifter, men det er likevel kjempemasse jobb!

  Håper du tjener litt pengar etterkvart, får frigjort litt tid og kanskje får litt meir plass. Lykke til vidare, det er mange som trur på deg :-)

  ReplyDelete
 6. Flott innlegg Nina!
  Når jeg leste igjennom her, er jeg veeeeldig glad jeg aldri startet min egen hudpleiebedrift, som var en drøm for mange år siden...
  Jeg synes du gjør en fantastisk jobb. Å håper du finner på noen "triks" som gjør hverdagen til familien og deg selv litt bedre på sikt.
  Håper du får et større lager og litt mer privatliv ;-) Stå på jente, Your doing greate!!
  Søndagshilsen fra meg.

  ReplyDelete
 7. Huff...nå fikk jeg litt vondt av deg,du hørtes sliten ut!!! Og det kan jeg fullt ut forstå...å drive butikk er ikke bare bare når ikke alltid betingelsene er slik man ønsker.Jeg håper du får hentet litt energi,slappet av og kost deg med familien og er klar igjen når mandagen kommer - og så håper jeg du har vett til å spørre de du kan spørre om hjelp,- kanskje venner/faimilie kan være behjelpelige med noe ?
  Pass på å sette grenser - selv om man i en sånn situasjon "må" ta imot de kundene man får så skal du og dine også leve....hverken du,familien din butikkdriften eller kundene har godt av at du "brenner opp" !
  Jeg håper dette var et hjertesukk på en dårlig dag,og at du til tross for mange "kjepper i hjulene " har trivelige dager og vil fortsette.
  jeg ser ihvertfall på bildene dine at du tar inn utrolig mye fint til butikken din og har lenge planlagt en tur...det har dessverre kokt vekk i kål enda men I´ll be there:)) Så hodet opp og føttene ned,bit sammen tennene og stå på :)))
  Sender deg en varm klem :)))

  ReplyDelete
 8. hei på deg.
  det er såå sant dette du skriver her,
  jeg hadde en gavebutikk i byen for 9 år siden,å det er mye en må jobbe,å særlig om en blir syk,da en ikke har råd å ansette noen ,
  utrolig mye slit,tror en må ha disse basiller i blodet,være født som kremmer,å masse stå på humør,mye skjer å jobben føles noen ganger helt umenneskelig,særlig når varetelling kommer å de andre feirer mellom dagene i jul..
  men som du sier,en får masse positivt igjen,men en må være et menneske som er jobben.
  du klarer det flott,men ikke sikkert alle klarer det .
  ønsker deg en fantastisk dag,godt du tok dette opp,sikkert mange som lurer å tror det er et glans bilde,
  klem fra sylvia

  ReplyDelete
 9. Hei Nina, så flotte sydenbilder og morsomt med tyrkisk tannfe:-)

  Ja, her var det et bra innlegg igjen fra deg, jeg trodde det samme, skulle starte butikk i Rødstua her på gården,se rvere nybakst og prate med folk, noen geiter utenfor mens unog benytter meg av andres hobby, og med god samvittighet bruker litt penger på interiør og hjembakst,-)

  Ha en finfin dag, vi trenger slike som deg!;-) Klemgene i hvitelinkjoler/skjorte skulle nyte godt av mammaen sin i nærheten...Hehe, så jobbet jeg en dag for en venninne på et slikt sted og skjønte at dette ville bli min dyreste hobby ever... Så nå farter jeg heller rundt

  ReplyDelete
 10. Kjempeflott innlegg med en god sannhet til ettertanke!! Har vært i dette "game" og drevet for meg selv i 6 år til desember, og det er bare sååå utrolig mye jobbing fortsatt. Timene i butikken er bare en liten! del av alt som skal gjøres. Så kommer all den tiden jeg bruker foran maskinen hjemme om kveldene + alt av papirarbeidet i tillegg. Selv om jeg har regnskapsfører og sender alt fra meg. Men det koster igjen...
  Tenker litt i mitt lille hode på alle jeg leser om som skal/har startet for seg selv. Håper bare de har det som skal til for å ofre så mye tid på butikkdrift framfor familien... Hadde ikke min familie vært like gira som meg, så hadde det aldri gått.
  Nå har jeg "ligget" med feber i snart en uke, men har jeg hatt fri? Nei, for de ansatte har også vært litt syke og hvem må gå da? Jo det er nettopp en selv... Kjip men slik er det jo.
  Syns det var så flott at du tok opp at å drive butikk ikke er en dans på roser, det er nemlig ikke bare rosenrødt!!

  Syns du er bare så utrolig flink! Du er inspirerende.

  Klem
  Agnes

  ReplyDelete
 11. Puh, jammen er det deilig å ha en jobb hvor en kan lukke døra, og hodet, når en går hjem ;-)

  Synes du er tøff som er så åpenhjertig, og håper dette kan hindre mange naive damer i å stupe ut i noe de ikke aner rekkevidden av, for at det er en kjempejobb det er sikkert.
  En skal vite hva en gjør, og forberede seg skikkelig før emn starter egen bedrift!

  Nå går det jo bra for mange også, det gjelder bare å holde ut og passe på seg selv og familien oppe i det hele. DET er det ingen andre som gjør!

  Jeg elsker å beundre alle de vakre bildene fra butikken din, og unner deg virkelig suksess.
  Stå på!

  Klem Lykkeliten

  ReplyDelete
 12. HEISANN
  Flott innlegg.
  Har selv drevet interiørbutikk.
  Er heldigvis ferdig med det, og har nå en godt betalt jobb:)
  Kjnner meg igjen på alt du skriver, har selvfølgelig masse gode minner også.
  Stå på!!!

  ReplyDelete
 13. utrolig bra at du skriver om dette. jeg har selv en såkalt liten butikk og driver med interiørveildning.. jobber rompa av meg..men jeg har familien min bak meg.. og jeg må satse! jeg har ingen valg..det er ingen rødroser..
  klem line

  ReplyDelete
 14. Kjempefint å lese litt om hvordan andre har det! Jeg tror veldig mange starter egen butikk på feil grunnlag, nemlig for å få billige varer til sitt eget hjem... Det er nok noen som tenker seg om en ekstra gang etter å ha lest dette innlegget. Bra!

  Søndagsklem Kaja:)

  ReplyDelete
 15. Kjempeinnlegg Nina!
  Endelig synger en av oss ut!!
  Ha en nydelig søndag!

  ReplyDelete
 16. Oi! Det hørtes ut som litt av en jobb! Du er jammen flink som orker å drive butikk i tilegg til å pleie familielivet. Kan tenke meg den ferien i Tyrkia kom godt med...
  *klem Astrid*

  ReplyDelete
 17. Trur du er ein ekte grunder! Dette er heilt sant alt du seier. Går sjølv med planer om å starte eiga bedrift, med utgangspunkt i småbruket vi bur på. Har gått mange forberedande kurs, og er med i eit grundernettverk for kvinner, og har gjennom denne prosessen har eg gått fleire rundar med meg sjølv, der eg har tenkt på om eg vil ofre sommarferien, vil ofre helgar, netter og kveldar. Uansett kva ein satsar på, enten det er interiør, reiseliv eller noko anna, blir det mykje jobb. Blodbadet er vel ein fase alle i ei etablering må igjennom. Eg trur det er viktig å bruke litt tid på førebuing, snakke med andre, ta studieturar/besøk osv.
  Sit ein att med at drivkrafta for å skape noko sjølv fortsatt er størst, at ein ikkje er redd for å arbeide, at ein vil styre på til alle døgnets tider, og at ein ikkje tenker så hardt på pensjonen sin, ja då er det vel ingen veg utenom å satse ;-). Sjøvsagt må ein ha støtte i familien, ellers blir det tungt. Eit slikt innlegg som du har i dag, er absolutt å ta til etterretning. Eg har fulgt deg via blogg og facebook i denne fasen, og syns du er kjempeflink til å bruke desse medium, og du jobbar målbevisst med prosjekta dine. Imponerande kor langt de er komt med huset på berre to år, det seier litt om gjennomføringsevna dykkar. Helsing ei som sug til seg inspirasjon frå Paradiset, takk for det! (Det er faktik og viktig i ei etablering, -å finne personar som inspirerer, det gir energi ;-))

  ReplyDelete
 18. He, he signerer på det Nina!
  - drev eget firma og butikk i tilsammen syv år:-)
  Startet opp med MASSE idealisme og pågangsmot - er nå REALIST:-)
  Vet hva du har å slite med, men også hva som er gøy!
  Ønsker deg fortsatt lykke til - håper det er verdt slitet til slutt:-)
  Klem, Hege.

  ReplyDelete
 19. Ja, det er vel ikke noe tvil om at jeg vil heller jobbe for noen en å starte selv ;). Hørtes ut som en krevende (men givende) hverdag.
  Stå på videre!!

  Klem Madelén

  PS: Veldig ærlig og flott innlegg.

  ReplyDelete
 20. Flott innlegg, men kan fortelje deg at du blir minst like sliten om du skal vere nattevakt på sjukeheim og ikkje sove, men passe barna dine om dagen :))

  ReplyDelete
 21. Har jobbet som nattevakt og hatt tvillinger på under ett år når jeg kommer hjem. Holdt på slik i månedsvis, og taklet det fint.
  Det er jo ikke så mange netter i løpet av en uke da. 1-3 bare, så timeantallet blir mye mindre enn nå. Jobber jo til kl halv to hver kveld nå også! ;)

  ReplyDelete
 22. Akkja...
  Har ikke eid min egen butikk, men har vært med på å starte opp. Og kommer ikke til å gjenta bragden. Har utviklet kronisk papirallergi, pluss at jeg har fått lære på den harde måten at magefølelsen aldri skal vike for det som kan virke som fornuftig...

  All ære til deg!

  ReplyDelete
 23. heia Nina..
  Morsomt innlegg du ha:0)
  Ja du har så rett,det er ikke en lekeplass det er sikkert .....Mye arbeid,lite lønn....osv...
  Har selv drevet egen butikk i 5 år nå.mye morro men enda mere jobbing..
  Nå først begynner det å lønne seg...Så fra ! november skal jeg inn med noe nytt og spennende inn i klesbutikken min..
  Nemlig interiør...Litt hemmelig hva det blir enda, men snart kommer jeg til å fortelle det på bloggen min...
  Og jeg gleder meg:0)
  Selv om det igjen blir mye mere jobbing igjen......
  Så det er mye jobb men jaggu mye glede med det ja...
  Ønsker deg en fin søndag.
  Klæm Linda

  ReplyDelete
 24. Jeg er ihvertfall kjempeglad for at du holder ut, hadde gleda meg en hel lang vinter til å beøke Paradiset...og var så superheldig å få komme 2 ganger i sommer, og det var en kjempeopplevelse!!
  Men...ta vare på deg selv oppi alt dette Nina, ønsker at du skal holde på lenge lenge lenge!!!

  Stor klem fra Oddbjørg

  ReplyDelete
 25. Jeg kan genkende hver en sætning! Må arbejde næsten fuldtid ved siden af også, men det er på en sær måde besværet værd!

  God arbejdslyst!

  Klem Helle

  ReplyDelete
 26. Hej Nina. Kender også godt problemerne, har selv blomsterbutik på 3. år. Jeg ser fx. mine børn 2 timer hver dag, men som min mand siger: Hellere en glad mor i 2, end en sur mor i 4:-)
  Jeg elsker at bredde armene ud i butikken og sige dette er mit, dette har jeg kæmpet og knoklet for, og hvor er jeg stolt. Penge er ikke alt, og man vinder jo ikke noget, hvis man ikke satser. Jeg følger alle dine indlæg og synes du gør et fantastisk job. Ha en god aften. Hilsen fra Lisbeth

  ReplyDelete
 27. Fantastisk innlegg. Godt å endelig lese noe realistisk etter mye googling. Jeg går med en drøm, men hat pt ikke økonomi til det... Stå på de som kan :)

  ReplyDelete
 28. Ein stor stå-på-klem til deg :) No er det rett i loppekassen, har jobbehelg ;)

  Klem Anita

  ReplyDelete
 29. Hei Nina...
  det er lenge siden du skrev dette - men jeg har tenkt mange ganger å knikse innlegget ditt - som forøvrig er veldig ærlig og åpent..

  Å ha drømmer, å leve de ut - er noe vi alle ønsker. Jeg vedder på at dine 24 timer pr døgn sikkert ville vært for lite om du fikk 48 disponibelt. Å stå for alt alene, bare den utpakkinga av kolli som kommer når kunder står å venter, regner begynner å kommme... "hjæælp" Godt at du inne i mellom har fått hjel, selv fra undertegnede.

  Jeg begynte selv med klær - da det ikke er knuselig, og brukte nettet og hjemmebesøk for salg. Som du selv skriver, "toll, mva, utelggsgebyrer etc etc..." Hva sitter en egentlig igjen med? Regner en arbeidstid så er det nada.. rett og slett. Men du, du holder på din drøm - og du skal være stolt av det Nina.
  Hadde jeg hatt en "rik onkel i Amerika" - joda, kanskje jeg kunne fortsatt. Men jeg er som deg, må ha inn nytt ofte - ivrig, og "alt skal skje igår" :) om du skjønner... Så til slutt satt jeg igjen med et tap på ca 70 tusen kroner. Sure penger, bortkastet tid har mange sagt... Men nei, foruten å "miste" alle pengene - så lærte jeg en ting: "dette kan jeg ikke gjøre" jeg har ikke tid og ei heller råd.
  Så til alle som besøker Nina, tenk over hva hun virkelig strever og jobber med hver eneste dag... kunder "åh, det var fint, men dyrt...." Jaha? Det er simpeltent billig...!!!
  Sorry Nina, men jeg har sammenlignet dine priser med nettbutikker :) og du ligger faktisk mellom 25 og 30 % UNDER i pris...! (disse 5 nettbutikkene har forøvrig KUN nettsalg)

  Lykke til, og må ditt pågangsmot - ditt smil og din tilstedeværelse og ikketilstedeværelse (thi hi) fortsette i århundre til :)
  Jeg begynner å elske mitt "nye" hjem fra din butikk, tips og ideer...

  Stor klem fra en sambygding :)

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)