Monday, February 27, 2012

En liten avsporing.....

Jeg skulle egentlig blogge om hage, tidlig vår, planer og hage-inspirasjon, men så dumpet jeg tilfeldig over ett bilde av Passo San Boldo, eller Hundredagers-veien, som den også kalles.
 Jeg bare elsker denne ville kombinasjonen av hårnålssvinger og tunneller, -særlig når det er hårnåssvinger inni tunnelene også. Klart, jeg har bare sett de på bilder og på You Tube, men er overbevist over at jeg ikke ville blitt skuffet.
Veien har litt av historie da den ble bygget under Første Verdenskrig på bare tre måneder.
Østerikerene måtte få med seg sitt tunge artelleri via dette fjellpasset for å komme ned Italias tropper, og da kunne de max ha 12 graders helling på veien. Her var det bare gangvei tidligere, men ved hjelp av troppene, krigsfanger, kjerringer og gamle, bygde de altså denne 1,7 km lange veien på 3 måneder. 1400 mennesker jobbet 3 skift for å få dette til.
Veien er ganske smal flere steder, så kjøringen reguleres med lys, slik at du slipper å møte biler midt i en tunnell.
 Jeg kom over en av planskissene på Nettet:
 Jeg tror ikke dette var en enkel jobb, da det var dårlig med gravemaskiner og lastebiler der......
 Noe spesiell vei til seters.....
Andreas og jeg har i flere år snakket om en biltur i Europa med vår kjære 750iL
BMW'n har stått i en garasje i 3 år nå, og vi har som mål å få den på veien denne våren. Det er imidlertidig tvilsomt at det blir noen bilferie i år, for jeg tror Statoil isåfall hadde måttet sponse opp med drivstoff..... ;)
V12, do I have to say more.....
Nei, vi burde nok konvertere til gass før vi legger ut på biltur.....
Moro uansett.
I mellomtiden får jeg øve mer på tysken min.
Dette fjellpasset ligger i Nord Italia, ikke så utrolig langt fra Venesia, men det er Tyskland som i bunn og grunnen er hovedmålet for vår tenkte reise. Jeg vil besøke Stuttgart og Schwarzwald, der mine oldeforeldre kom fra.

Ett imponerende ingeniør-arbeid......
Dette må vel kalles en hendig liten avsporing fra kanting og støttemurer i hagen.....
;)
Nina

4 comments:

 1. Morsomt innlegg. Vi har reist ein del i Europa, både med mc og bil. Men dette passet kan eg ikkje hugse å ha passert, med mindre eg har sove då, for det er ikkje uvanleg når eg er passasjer ;-). Veldig mange flotte og fascinerande fjellpass å sjå. De kan berre glede dokke til å ta turen! Tyskland er jo også heilt klart ei triveleg land å feriere i.

  ReplyDelete
 2. Tøft ! Var ikke så langt sør i Italia i -78,men fikk med oss mange andre hårnålssvinger likevel ! Noe som har irritert meg i alle år,er at jeg ikke kjøpte "den" veska på grensa mellom Østerrike og Italia....

  ReplyDelete
 3. Skjønner ikke hvorfor myndighetene ikke tar lærdom av dette? På en sommer kunne de værste veiene i Norges vidstrakte land vært fikset! Er da nok folk som sitter på r**a & sturer. ;P
  Håper uansett at statoil sponser dere!
  <3

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)