Friday, April 9, 2010

Pelargonuim....

Ett sikkert vårtegne i kjøkkenet mitt er stiklinger i vinduskarmen.
En trenger ikke nødvendigvis å sette dem i vann slik jeg har gjort, men det kan være litt enklere om du ikke har eget planterom med passe lys og varme. På denne måten ser du lett når røttene kommer, og du slipper å tre over plastpose i fare for uttørring i tørt inne-klima.

Jeg har valgt å ikke ha på lys og varme i planterommet i år, for antallet planter er noe innskrenket etter denne kalde vinteren (og en lite tabbe fra undertegnede, som glemte å stenge en ventil...)
Men jeg har 4 vinduskarmer i ikke-oppvarmede rom på loftet som jeg ser egner seg fint for pellisene mine. I tillegg er jeg tom for både blomsterjord og Perlite (hvite, små kuler av vulkaninsk materiale som er supert å blande i jorda for baby-planter, gir luftig, ikke-kompakt jord, og holder på fuktigheten. Kjøpes på gartneri ol.)

For å slippe å få 5 mailer om "Hvordan tar man stiklinger?" har jeg laget bilde-versonen! ;)

Klipp, skjær, men bruk skarp saks, helst en hagesaks, (Min lå som vanlig på ett lurt sted jeg ikke kom på, så stoff-saksen ble erstatningen) rett under ett bladpar....

Ikke gjør brøleren med å ta vare på skjønne blomsterknopper eller blomster, for de stjeler næring værre enn eks'en til kjæresten din!
Fjern så dette bladparet ovenfor kuttet.
Det er nemlig her røttene kommer ut!
Stiklingene kan som sagt settes rett i jorden, men da trenger du gjerne en plastpose over (med hull i) for å hindre uttørring. OBS for råte....
Plantereolen min i høst med noen av vårens stiklinger ++
Jeg er ingen samler, men liker rosa og hvite, fylte, og broket bladverk. Den lyserosa under heter 'Dronning Ingrid' og er vel kanskje den aller mest kjente Pelargoniumen i Blogglandia. Stiklinger av denne har jeg til besøkende i butikken min. Selvsagt gratis.
Sjeldnere sorter som jeg dyrker jeg frem og selger for en billig penge, eller bytter med andre hagegale.
Denne heter Natalie og har akkurat begynt å blomstre i vinduskarmen min nå! :)
Pelargonium klippes ned om vinteren, pottes om og settes lyst i februar-mars. Og det tar ca 8 uker fra du klipper den ned til den kommer med blomster....

Nei, nå må jeg mate støvsugeren og svinge meg en omgang med vaskekosten.
Ønsker alle en god helg!

7 comments:

  1. Tusen takk for gode inspirerende sider! Nå klør det i fingrene etter å komme i gang her hjemme. Hilsen navnesøster, som også lever i en liten gal verden i et nykjøpt hus fra 1928, med samboer og tre barn:)

    ReplyDelete
  2. Takk for tipsene,du er et oppkomme av en inspirerende dame,Nina ! Og jammen er humoren bra,i tillegg......heheheeeee,god den med eksen......måtte smile for meg selv,her.....!!! Kos deg i hagen,og nyyyyt helgen :)

    ReplyDelete
  3. vettu,- jeg blir veldig inspirert til å komme på besøk til hagen din,. Fortsett å skriv om hage.. det er mye mer intressant enn bolig og intriger...
    ha en flott helg!

    ReplyDelete
  4. Kjempefine blomster, kjenner virkelig trangen til å kunne starte ute . Må innrømme at drømmen er et drivhus, hvor jeg drive frem noen sommerblomster selv ;))

    Ønsker deg og din familie ei flott helg, med forhåpentligvis varmt og fint vårvær !!!

    -Maren-

    ReplyDelete
  5. Takk for oppskrift. Jeg har tatt noen avleggere, og har en som akkurat har slått røtter. Nå ble jeg inspirert til å kappe noen flere pellis-kvister :-D

    Ha en flott helg!

    ReplyDelete
  6. Mange flotte hagetips her :)
    Tusen takk for tips om pelliser!! Har lenge lurt på hvordan man gjør det, og var ikke klar over at man kunne overvintre de!

    Ha en flott helg!

    -Camilla-

    ReplyDelete
  7. Fine blomster bilder du viser :)
    Hilsen Elin

    ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)