Thursday, April 1, 2010

Når du planlegger vårløkene....

Blomsterløker er vel ikke det første du planlegger eller setter i en hage, men det er på denne tiden at du ser hvor du skal sette løker til vårens aller tidligste blomster.

Det ligger fremdeles mye snø i Paradiset, men det er lett se hvor våren kommer først hos naboen min:
I flate hager kan områder under store trær egne seg fint til snøklokke, krokus og snøstjerne. Disse kan settes i plenen.
Er du heldig å ha skråninger der det blir tidlig bart, er disse flotte til vårblomstrende løk, men også tidlige stauder. Steiner kan ha en multifunkjon i sånne bedd; de er dekorative, holder jorden på plass, kan fungere som tråkke-steiner og i tillegg fungerer de som varmelager.

Jeg har ikke begynt å lage hage der vi har skråning enda, så jeg driver å peiler meg ut områder som skal beplantes med tidlige stauder, og vårblomster. I fjor hadde vi jo ikke snø i mars og april, så jeg hadde ikke det samme utgangspunktet.

Denne kroken blir bar først, så her har jeg laget en liten kaffe-krok. Den er ikke helt ferdig enda da, for det er endel malearbeid som gjenstår, samt å bygge espalier til klatreplantene i kassen.
I høst brukte jeg lang tid på å slipe ned vindu og sprosser her, for de hadde ikke smakt maling på 20 år, og så rett og slett ut som de var klar for bålet. Kjellervinduet har jeg ikke tatt enda da.
Her er ett lite glimt fra i sommer, men i år skal det nye møbler hit, og diverse stæsj fra butikken min.
Singel er ikke det mest praktiske å ha stoler med tynne ben på, men jeg har ikke bestemt meg for hva jeg vil ha her, -helst skifer, men jeg må først legge skifer på plattingen midt i hagen, så får jeg se hva som er igjen. Ett annet alternativ er betongheller med brostein rundt alle hellene, for det er ganske pent. Ellers syns jeg ikke så mye om betong, for det passer ikke så godt til ett hus fra 1932.
Ett annet område som ble tidlig fritt for snø, er dette beddet som jeg gravde opp dagen før jeg hadde termin med Leon. Det er litt halvferdig med manglende kanstein ++ men jeg ser at her kan jeg nok trykt sette krokus i tillegg til de tulipanløkene jeg satte i høst. Utvides skal det også.
Dette er hagen min i går....
Og sånn ser den ut i dag, etter over to timer med måking, og to bøtter med aske....
Nina satser nemlig på at vinterflesket forsvinner i takt med snøen!
Ett annet bilde fra i går:
I fjor var det ikke en snøflekk her på denne tiden!
Nei, nå er det noen lammekoteletter som skal svis litt!
Mer senere!

10 comments:

 1. Inspirerende :o) Må si at jeg gleder meg til å ta turen når snøen forsvinner og du får satt i gang i hagen!!!

  ReplyDelete
 2. for en flott blogg du har! Jeg mottar gjerne tips til min hage! Har en kjempe stor hage med masse plen og en skråning så jeg trenger litt innspill :) Gleder meg til å lese mer!

  ReplyDelete
 3. Har du så mye snø i hagen ennå??...her er det bart :)

  ReplyDelete
 4. Høres ut som du har samme sysler som meg om dagen. Jeg går og kikker på snøen og lurer på hvor mye som har blitt borte siden sist. Innimellom hjelper jeg litt til også :-).

  Du rådet meg til å male gjerdet før vinteren, men det fikk jeg dessverre ikke gjort. Det må bli en av mine første prosjekter nå i vår. Jeg skal nok få nok å gjøre i hagen ja!

  Fortsatt god påske!

  ReplyDelete
 5. Så glad jeg er for at vi ikke har så mye snø i hagen som det du har:))
  Blir spennende å følge med bloggen din fremover:)

  ReplyDelete
 6. Det er, og kommer til å bli kjenner jeg, spennende å følge med på ditt hageprosjekt. Her tror jeg jeg kan få mange gode tips av deg!
  Dessuten...butikken din. Så morsomt at du skal flytte ut etterhvert. Det blir nok gøy å forberede det, planlegge, male og pynte. Veldig gøy å følge deg på bloggen din Nina :)

  PS: Jeg har like mye snø i min hage..og jeg bor på østlandet. Leeengter etter bar bakke. Men guri, du fikk bort mye snø med den snømåkingen og asken da. Stor forandring. Nå ser man jo bakken hos deg enkelte steder!

  God påske, Nina.
  Skjønner forresten godt at Leon ville ha kaninen jeg. For helledussen, de er søte.

  Klem,Line

  ReplyDelete
 7. Her er heldivis all snøen borte nå, men det er veldig lurt som du sier og se hvor snøen smelter først og ha det med seg i minnet når man skal sette løk til høsten. For man er jo gjerne litt utålmodig om våren og vil ha vårtegn så tidlig som mulig, og da er det jo surt og ha satt løkene under den store haugen med snø som smelter til sist hvert år...

  ReplyDelete
 8. Så deilig å få bort så masse snø! Her er det desverre fortsatt også en del snø, men det begynner å hjelpe på! og jepp - jeg driver også og funderer på hvor jeg skal sette ned løk/tildligblomstrende stauder - må skrive ned hvor snøen forsvinner først, på et sted jeg finner igjen...! :o)

  Gleder meg til å se hagen din våkne til liv etter vinteren. Nydelig!!

  Kos deg masse med den skjønne familien din i påsken! :o)

  ReplyDelete
 9. Hei Nina,
  Hvis du går inn her http://www.fabulousliving.se, så finner du det meste der ;)

  Fortsatt god påske til deg også;)
  Bytte ut litt i klesskapet ja..jeg trenger litt av det jeg også gitt.

  Klem,Line

  ReplyDelete
 10. Et spørsmål til deg. Vi har hagen propp full av disse blå små vårblomstene (Tror de heter schilla?) De har spredd seg som ugress, men jeg synes de er vakre så jeg skal la de få bli i plenen. Spørsmålet lyder: Hvor raskt etter avblomstring kan jeg kjøre over med gressklipperen? Jeg har hørt at løkplanter skal visne ned slik at kraften går tilbake til løken. men da ser det ut som en åker hos oss...
  Camilla

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)