Saturday, November 5, 2011

Slenger med leppa igjen!

Jeg tror jeg er fra en annen planet.
Iallefall en annen planet enn utgivene av bladet Rom123.
Det har aldri vært mitt favorittblad, og jeg kjøpte vel kun det første og mulig det var det andre, eller det tredje nummeret de gav ut, før jeg fant ut at dopapir var mer spennende.

De har nå laget en artikkel om hva de hater ved interiør, og hatlisten som er utarbeidet av interiør-elskere og eksperter fra bransjen. Disse har sammen funnet ut at  barokktapet, Liverpool-sengetøy, veggord og brunlaminerte reoler fra 70-tallet..... (Her finner du artikkelen!)

Selv om jeg ikke kaller det jeg trykker nærmest hjertet Shabby Chic, syns jeg at det er litt ille å si at denne stilarten er helt ut.  Mange vil nok trykke den til sitt hjerte i årevis enda, -kanskje også livet ut.
For noen er dette ikke en trend, men en livsstil.
Å omgi seg med ting som trykker på enkelte nerver fra barndommen er da ikke moderne, men har noe med personlige verdier å gjøre, ikke mote.

Når jeg kjøper meg ett hus bygget i 1920 talls-stil, akter ikke jeg å innrede den med tunge barokk-møbler eller moderne retro. Nei, grunnen til jeg velger tidsepoken 1920-40 inne i  huset mitt, er fordi jeg valgte nettopp dette huset.Jeg liker stilarten, og vil ha alt så gjennomført som mulig. Hadde jeg ønsket meg ett retro-hjem, hadde jeg kjøpt noe fra 1960-tallet, eller litt senere, og om jeg insistert på moderne minimalisme, hadde jeg nok bygget nytt.
Jeg kommer aldri til å gå på Bohus eller IKEA for å kjøpe noe annet enn sofa og madrasser av møbler. Når jeg velger interiøret mitt, etter hvert som jeg har råd, velger jeg ting jeg syns passer inn, eller inventar jeg drømte om å eie for 20-30 år siden. Klart pynt og stæsj vil variere noe, for litt forandringer må en vel ha, men selve hovedinventaret ligger der oppi hjernen min, som bilder fra barndom og tidlig ungdom.

Det er derfor jeg kjenner jeg blir så provosert når jeg leser sånne dommer over hva som er in og ut. Jeg ser på meg selv som ingen av delene, men det er vel kanskje begrepet Shabby Chic som kommer nærmest som uttrykk....

Når Rom123 legger ut bilder av puter med strømledninger, og lamper som ser ut som kaniner, blir jeg helt latterfylt. Puter med reinsdyr på, eller som ser ut som vedkubber, for ikke å snakke om all den skogen de skal dra inn i stuene våre. Jeg la merke til at den ene designeren, -den av disse ved-putene var tysk, men der har de vel ikke så mye skog at de trenger vel påfyll. Jeg som derimot er samboende med en skogsarbeider og har omtrent sagflis i dusjen, syns at skogen passer best i ovnen og der den kommer fra.
Helt i orden. Kos dere med dyrene og skogen i stua, så snakkes vi om det om noen år. Trender kommer og går, og til slutt havner de på disse hat-listene de også.

Selv har jeg funnet ut at inne i Nina der er det noen elementer som jeg må bygge på for å få en harmoni i livet mitt. Med denne harmonien trenger jeg ikke å titte på nyskapende designere og tenke at dette blir det neste for meg. Klart litt kan vel endre seg, men jeg er sikkert litt kjedeligere enn alle andre....

I nesten 20 år drømte jeg om en svart jernseng, før jeg fant en hos IKEA i 2000. Det er nå 30 år siden jeg fant ut at dette var noe likte jeg, og for 30 år siden var jeg 8. Lurer på hva interiør-ekspertene sier til det??

I 1992 var jeg 18 år og fikk se toalett-kommoden til mora til min daværende kjæreste. Denne fikk jeg nok aldri ut av hodet mitt, og nå eier jeg en selv. Jeg fant den på FINN i Arendal,  og tilbød selgeren 700 kroner ekstra for at hun skulle orke å emballere den og sette den på en palle.  Så fikk jeg ett fraktfirma til å hente den for meg. Det var heller ikke gratis, men jeg måtte ha den!
Denne kom nå på onsdag, og jeg er SÅ fornøyd!
Min nye toalett-kommode som skulle på rommet til jentene, men så var den så fin at jeg tror ikke jeg klarer å  sette den der (Tenkt om de ødelegger den!)

Våren 1990 var jeg på Ylvingen på besøk hos besteforeldrene til en annen kjæreste, og fikk se ett hvitt pidestallskap som sto oppe på loftet der. Dette falt jeg bare sånn for at jeg aldri klarte å glemme det. Den dag i dag, kjenner at jeg må ha ett!  Jeg har lett en stund, og latt flere gå foran nesen på meg av ulike grunner, men snart håper jeg at det vil komme skap som vil flytte til Paradiset, og bo her hos meg.
Bildet er tyvlånt fra bloggen til Mette, Romantikk-takk, og skulle hun bli lei av dette skapet en dag, vet jeg av ett sted det passer...;)

Sånne historier har jeg flere av, men jeg kjenner jeg bare sporer av fra mitt egentlige budskap. Jeg mener at du bør være mer tro mot deg selv, og foreta egne valg, da vil du ikke bli lei så fort. Det er ikke alltid så lett å bytte ut oftere enn pengeboka ønsker det, nemlig.  Hovedgrunnen til de skiftende stiltrendene er handelsstanden og designerne. De skal jo hele tiden fornye vareutvalget sitt, og komme med nye fristelser. Dette innrømmer høna som eier egen butikk. Bissnissnisse??
Øøøæææ.....

Hva tror så jeg om fremtidige trender, jeg som er utdannet aktivitør, og har praksis fra gartneri og må vel da sitte inne med meget høy kompetanse på dette planet (*ler*)  For noen tanker har jeg da ;)

Jeg tror at gråtoner i interiøret og mere bruk av jernvitrol på treverk, vil øke, også bruken av metall.
Innslag av farge på møbler vil også holde det gående, og kanskje noe grovere teksturer på møbelstoff og liknende. Jeg tror ingen kommer til å lete etter telefonbenker og gardinbrett ala 70-tallet, mens etterspørselen av ny-produserte varer som ser gamle ut, vil være der så lenge det er populært med gamle ting. Dette henger naturlig sammen med prisene på gammelt og antikk. Trenden med gjenbruk vil heller ikke forsvinne enda, og nettopp dette med gjenbruk lar oss lettere sette et personlig preg på vårt hjem, noe enkelte er svært opptatt av.
Jeg har inntrykk av at det er mange innenfor denne blogge-verdenen som ønsker å skape seg ett unikt hjem som ingen kan kopiere, nettopp fordi de bruker egen kreativitet og gamle materialer. Dette må være svært provoserende for designere som vil selge sine skaperverk, at helsearbeideren og kassadama på Rema lager seg eget interiør, og ikke legger igjen penger på deres produkter.

Atter en gang vil jeg understreke hvor viktig det er å tenke over hva som passer deg best, og følger egne følelser, ikke bare trender. Til slutt sitter du der med enten en mix av hummer og kanari, eller en  tom konto og kredittkort fult av røde tall........

33 comments:

 1. Hei på deg
  Så herlig å høre, følte meg veldig igjen i det du beskriver. Følge hjerte og omgi seg med ting som betyr noe for en. Har selv gamle ting fra besteforeldrene og oldeforeldrene mine. De har alltid betydt mye for meg. Stå på.
  Hilsen Anne-Britt

  ReplyDelete
 2. så utrolig flott soverom, og så mange flotte ineteriørdetaljer.. vil du fortelle hvor du har kjøpt tapeten??
  ha en fin kveld!
  magny

  ReplyDelete
 3. Kjempbra skreve !!! Heilt einig !!

  ReplyDelete
 4. jeg kunne ikke vært mer enig! Og som du skrev litt tidligere, disse hjortegevirene kommer ikke inn hos meg heller, synes det er helt jævlig!
  Og den toalettkommoden var kjempefin da! Synes du har det veldig fint i huset ditt jeg : )
  hilsen fra Prusseluskan

  ReplyDelete
 5. Hærlig innlegg Nina..
  Jeg leste det samme..og tenkte hmmm..stakkars min Beto spisestue og framskap..er jeg helt ute å kjører nå..hehe..
  Vel..jeg gjør som deg..kjører mitt eget løp. Og vi har det koselig her..vi synes i allefall det..så skit æ i ka andre meine ;)

  Ha en flott aften

  ReplyDelete
 6. Du kan d m å syte å klage... Stakkars mannen din.Mvh Tove

  ReplyDelete
 7. Hei! Hjertens enig! Selv lever jeg i et hvitt hjem, ikke helt ulikt ditt, og har gjort det mesteparten av mitt voksne liv. Mange møbler og ting og tang har fulgt meg "bestandig". Huset har stilen til et sørlandshus fra århundreskiftet. Kjøkkenmøblene mine er de eneste som ikke er hvite, gammeldagse osv. Men på en merkelig måte passer de godt inn, røffe, gode å sitte på osv. De har fulgt meg i 20 år og jeg liker dem ennå. Jada, de er i serien Bombay, og det er faktisk bilde av dem i Dagbladet sin nettutgave over samme tema som rom 123."Interiøret vi hater" Jeg er visst gått ut på dato både hva det hvite og hva Bombay angår. Når det gjelder Bombay, så hjelper det forresten ikke å male det hvitt, det er og blir utrendy! Ha en flott kveld!

  ReplyDelete
 8. Kjære Tove: er dette syt og klag?

  Vil heller si det er noen gode refeksjoner rundt en artikkel. Jeg leste selv artikkelen, og deler mange av tankene til Nina, selv om jeg ikke har et "hvitt" hjem.

  Å kritisere Nina i dette innlegget er bare tullete da hun her har snert og humor, men det forstod du kanskje ikke?  Mvh

  Astrid E.

  ReplyDelete
 9. Kunne ikke vært mer enig. Jeg ser jo sjarmen i et gjennomført hjem - maskinlaget hjortekadaver på veggen & elektriske ledninger surret rundt hornene eller ikke... Men, det er noe helt eget når man kommer inn i et hjem som har små juveler fra fordums tid. En tid da plastikk & håndarbeid ikke kunne settes i sammenheng. <3

  ReplyDelete
 10. Så enig med deg. Jeg ble også noe irritert over den listen. Jeg er enig i at syrelutet furu er ut - det har den vært lenge, så sant man ikke maler den i hvitt.
  Jeg har ikke noe shabby chic hjem, men jeg har en kombinasjon av røff stil med brun skinnsofa og mørke tremøbler, kombinert med feminine krystallkroner og lysmansjetter med prismer...
  Det blir litt overflatisk å skrinlegge den ene eller andre stilen, jeg har som du noen arvede/gamle møbler, og et hjem blir skapt av personlighet - ikke å følge en stil slavisk.
  Hilsen Inger

  ReplyDelete
 11. Haha, nå må jeg le. Når ble shabby chic en personlig stil? -Det er jo tretten på dusinet av dere...
  Har min egen interiørbutikk og selger mye shabby chic, selv om jeg overhodet ikke har stilen selv. Det er ikke handelstanden som lager nye trender (selv om jeg gjerne skulle vært med og tatt æren for det) derimot så prøver vi å dekke etterspørselen... Har også en lignede arvet speilkommode, med mange gode minner, og den glir rett inn i mitt ikkeshabby chic hjem. Rart, men sant.

  ReplyDelete
 12. Heilt enig:)Du skriver så utruleg bra bestandig:)

  ReplyDelete
 13. Velger å tro at de MÅ ha slike hatlister for å kunne selge nye ting Nina... ;) Har ikke fått lest artikkelen men jeg tenkte det samme da Halvor Bakken satt på Frokost TV og sa han hatet Chabby Chic stilen... Han må jo si det for å få ut det han har "produsert". Og så er de så dumme og tror at vi ikke har egne meninger om hvordan vi vil ha det rundt oss. For det er heldigvis mange som deg Nina som velger å ha ting rundt seg som betyr noe! Bra du reagerer! ;) Ha en flott kveld i ditt nydelige hus! Klem

  ReplyDelete
 14. synes egentlig det er forbasket enkelt,hver og en får feie for sin dør og ha sin smak...slike forståsegpåere i både rom 123 og ellers får bare dure på,akkurat som jeg bryr meg.
  tove:)

  ReplyDelete
 15. Herlig innlegg Nina! Kjenner meg igjen i det du skriver og har også en del gamle saker og møbler jeg bare må ha tak i som jeg har ønsket meg i sikkert 25 år og vel så det, vel og merke i det rette huset. Noe er på plass og noe jaktes det fortsatt på! Det er vel det som er å skape et hjem :-) Ønsker deg en herlig helg i ditt "utrendige" men dog (for veldig mange av oss) akk så vakre hjem!

  Klem Tone

  ReplyDelete
 16. Leste selv den samme artikkelen for et par dager siden, og måtte le! Jeg er ikke særlig opptatt av å putte ting i båser, verken når det gjelder interiørstiler eller annet, men jeg er ser at det går an å bli lei enkelte interiørmessige UTTRYKK! "Shabby chic" eller hva man velger å kalle det er noe jeg personlig har vært lei i årevis, for som noen påpeker her ovenfor; det går tretten på dusinet av dem. Og vanskelig er det for meg å se noe chict i slike interiører; i alle fall ikke noe innovativt og personlig, i alt det hvite... Lett og greit å skape et fint interiør da, for "alt" matcher, men personlig? Neeeeiii...(Og stakkars de mennene som må leve med blonder og englevinger,sløyfer og mengder av stæsj både her og der, slik vi finner i enelte slike interiører).

  "Bløtkakehus" blir til stadighet kåret som "årets fineste hjem i diverse glansede magasiner; det sier noe om konformitetstrangen i interiørverdenen heller enn innovativiteten og kreativiteten, synes jeg! Risikerer sikkert å trø mange på tærne nå, men det tar jeg sjansen på.

  Uansett: Folk må få like det de vil; jeg heller for allsidighet og personlighet i interiøret som i livet ellers, så får heller de som har trang til å selge oss strømlinjeformede og masseproduserte "in"-interiørstiler heller sitte der med sine syn på hva som er "in" eller "ut"; hvem bryr seg egentlig når alt kommer til alt???
  Jeg går for "anti-in-stil" i alle fall - menn det er kamskje også en stil...!

  PS: Misunner deg stukkaturen i taket på soverommet! Nydelig! Likeså den fantastisk flotte toalettkommoden - hadde passet perfekt her på soverommet hos oss også.

  Ha en god helg!
  Mvh
  Janna

  ReplyDelete
 17. Å skapet hjem er nen reise i seg selv. Halvor Bakke hadde vel helst sett at vi kjøpte totale pakkeløsninger så han får fylt opp lommeboka si. Han irritere meg noe jævli. Skal familie historikk og gjenbruk være ut. Han og andre designere som mener det samme burde skamme seg. Kepp it up girl. koser meg med kronikkene dine, syting er en egenskap du mangler, og det er bra.Det er stor forskjell på å skrive om realitet og det å syte.

  ReplyDelete
 18. Er ofte inne på bloggen din. Men har ikke lagt igjen kommentar hos deg så mange ganger. Men nå måtte jeg bare. Er bare så enig med deg. Skal en følge alle trender som kommer er en nødt for å bli blakk. Og langt fra alt er fint, i mine øyne. Vil mye heller vente på det riktige brukte møblet som passer inn hos meg, og som jeg kan pusse opp. Hadde flere tenkt gjenbruk så hadde vi spart miljøet for mye søppel. Folk må gjerne bytte ut, men levere til bruktbutikker.
  Der vi kan finne det til en pris som passer lommeboka.
  Stå på med det du driver med. og det er jammen ikke lite.
  Ha en riktig god søndag :)

  ReplyDelete
 19. Chabby chic er personlig, og i mange varianter fra den frodige til den enkle.

  Trender, er skapt av, og følges av de som ønsker å ha nesa i sky.. Vel nesten alle da...

  Jeg skjønner godt at du blir lei av alt det maset om hva som er in eller ikke, og jeg følger ingen trender. Alt det maset om hvordan ting skal se ut, gjør meg sliten. Da velger jeg heller favoritt maling og møbler og ting jeg liker fasongen på, så får de som er opptatt av trend, kjøre sitt eget løp..

  Og hjemmet ditt er veldig flott!

  ReplyDelete
 20. Vel, kan vel ikkje kalle dette innlegget for syting...Heller ein nyttig refleksjon spør du meg. Finst ikkje noko meir upersonleg enn dei som kun skal ha det siste og mest trendy i interiøret. Kva var det dei kom på sjølv, og kvifor? Heilt einig med deg i at interiøret må passe til huset. Mykje som ikkje går i vårt 40-tals- hus som gjekk i 90-tals-huset vi hadde før. Det beste er å finne sin basis, og så plukke litt her og der, og bytte litt småtteri for forandringen sin del.

  Mine favoritt-ting er heilt klart arva møbler og saker, eller andre ting som eg har ønska meg, gjerne av gamle ting som eg har sett meg ut, slik som du nevner.

  Og hjortegevir eller endå verre, utstoppa hovud, kjem ikkje inn i mitt hus. Heller ikkje tolix-stolar, dei kunne eg til nøden hatt i fjøsen. Poenget er som du påpeikar, at ein må vere tru mot seg sjølv, finne sin stil og ha den som utgangspunkt. Har ei ny leilighet i byn, der kan eg tøffe meg med litt retro, litt morsomt det og ;-)

  ReplyDelete
 21. Helt enig med deg! Elsker den lune og nostalgiske stilen og gjenkjenner meg i historiene om møbler man aldri glemmer;-)


  Klem fra Grete

  ReplyDelete
 22. Slik speilkommode har vi også stående på loftet...bortgjemt!!! :(Jeg MÅ bare finne en plass først:/

  ReplyDelete
 23. Godt skrevet og jeg er veldig enig med deg. Jeg bor selv i ei gammel trønderlån og kunne jo aldri i verden tenke meg å innrede den i en stil som bryter med huset. Jeg gir meg katten i hva som er trend og ikke.

  Gretema..

  ReplyDelete
 24. Hei Nina:)
  Dette var litt morsomt. Jeg hadde 5min. på pc før dagen i dag, med sine travle ting tok helt av. Og de 5 min. dumpet jeg også borti den reportasjen. Jeg ble så provosert at jeg sendte en nail til redaksjonssjefen. Det som provoserer meg er at de veldger å publisere en hat liste (istedenfor love liste). Det er rett og slett respektløst ovenfor alle de som har dette i hjemmene sine. Du går ikke rundt og forteller folk hvor teite og utrendy de er. Det er jo rett og slett slemt. Også de da, som skal selge interessen for interiør. Får håpe de mister alle leserne sine. For meg spiller det ingen rolle hvordan folk har det hos seg, så lenge de trives med det, og er glad i tingene sine. At folk syns det er gøy med interiør er jo superviktig for meg (som driver interiørbutikk) og det burde jo være for de som utgir et interørblad. Herremann. Snakke meg om å være totalt blottet for reflksjon og respekt. Og akkurat det sto det i mailen min. Jeg passet også på å sende en kopi til kontakten min i Boligdrøm da de også eies av E.Mortensen. Og jeg annonserer jo der. Tullebukker altså. Og at NIB jentene også måtte uttale seg er så skuffende.
  Personlig så følger jeg hjertet og klarer aldrig å holde meg til en bestemt stil. Liker heller ikke å bli satt i noen bås. Jeg selger det det er etterspørsel etter. (og for all del, ting jeg kunne tenkt meg selv;) Og metallskilt og walstickers selger som bare det. Så det er i alle fall trendy;) For noe som er trendy er jo pr. definisjon noe som blir likt/ettertraktet av veldig mange.

  Ha en superduper helg videre Nina. (Nå skal jeg inn og bekrefte på face;)

  ReplyDelete
 25. Jaså,så du har vært og stjålet bildet mitt,neida,siden det er du så er det helt greit.;) Er så enig i det du skriver. :) Jeg kjøpte også engang et nr av Rom123,det ble med det ene hehehe.
  Klem Mette.

  ReplyDelete
 26. Men er du ikke en smule dømmende selv, når du sier at man bør innrede huset sitt etter årstallet det er bygd? Jeg synes det skal være "lov" å innrede akkurat slik man selv vil, selv om huset er fra 1920 og man liker retrostil, eller huset er nytt og man vil ha alt i fransk landstil... De fleste stiler er vel personlige, enten man liker nytt eller gammelt? Mitt tips er: tenk på deg selv og ikke bekymre deg for hvordan andre innreder sine hus eller hva de liker! Det funker:)

  ReplyDelete
 27. Enig me du Nina!!! Vi får snakke med de om noen år å høre om skogsstilen er like hypp!!!!

  Ingrid!

  ReplyDelete
 28. Noen liker gevirer og andre liker lysekroner...sånn er det bare!
  Godt vi er forskjellige:-)) Ellers hadde det blitt kjedelig her i verden...
  Personlig liker jeg en kombinasjon..
  Hvite vegger, gevir og litt 70`talls;) Funker fint her..

  ReplyDelete
 29. Selv liker jeg veldig godt denne"skogs-stilen"Jeg har dratt med meg et svært bjørketre,sagd det på langs og dekket den ene veggen i stua.
  Men jeg elsker også den hvite shabby stilen.
  den toalett komoden din er kjempefin.Kjøpte et lignende møbel for et par uker siden.Bare speilet er avlangt firkantet,smalt nede og bredere oppe.Dødslekkert!Jeg fikk frysninger når jeg så det,og på tross av tom lommebok så lånte jeg 700 kroner for å kjøpe det;p
  Så kjenner igjen det du skriver om møbler du bare MÅ ha;)

  ReplyDelete
 30. Haha men alle er ikke som deg vet du! Tenk på alle de tusener som innredet shabby bare fordi det var in, og ikke fordi de har ønsket seg den stilen siden de var 8 år ;p

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)