Sunday, January 22, 2012

Drømmer du om en flott hage??

Det er helt klart at dagene har blitt lengre, og med den milde vinteren vi har nå, kjenner jeg at det ikke er en evighet til jeg igjen kan forme, stelle og grave i hagen.
Hagestell og dyrking av blomster er bevist å være en av de beste metodene for å motvirke stress og depresjon, og er anbefalt av mange. 
Det hagen min gir meg av glede kan vel egentlig ikke beskrives, og for meg er dette den perfekte metoden å stresse ned etter en travel hverdag.
De som overhode ikke klarer å få noe til å gro, lever for godt og har for få problemer i livet sitt. ;) 
 Jeg jobber med planene for hagen, og hva jeg kan tilby derfra til våren.
Det er helt klart at jeg skal prøve å bruke min kunnskap, for å gi kunder og besøkende litt hjelp til å skape den hagen de ønsker seg.  Jeg er riktig nok ingen gartner, men stauder kan jeg, og selvsagt noe mer.

Noen tror at man planlegger og tegner hager på våren og sommeren, men dette er HELT FEIL. Man har da slettes ikke tid til noe slik da, for det er vinteren man må bedrive tiden med slikt.
 Jeg tegner heller ikke hager til andre. Dette får fagpersoner ta seg av. Jeg kan heller komme med gode tips til hva en kan gjøre for å skape en spennene hage, en hage som er stilren, eller overgrodd jungel-hage som min. Har også ett tips at en må tenke på solitær-planter, blikkfang og kantplanter, samt spe på med vintergrønt og løker for å ha en fin vår-hage.
Har en hel del av disse revebjellene i hvit eller lys rosa. Litt sukker på hva som er hva da. Kastet i mengder i fjor...
En spennende hage får du først og fremst ved å hage i høyden.
Trær, busker og ikke minst klatreplanter er ofte lite brukt i mange hager.
Plen er vel det minst spennende....
 Jeg liker også å putte inn møbler og dekorelementer flere steder i hagen, men opplever dessverre litt ofte at ting ikke holder helt til vårt fuktige klima. Enkelte ting overrasker meg også positivt, og det er alltid til stor fryd.
 Å kante beddene sånn at plenen er lett å klippe er ett must når man har nærmere tohundre meter med kanter. Å klippe disse for hånd tar altfor mye tid, så å bruke naturstein er derfor utelukket, selv om dette er veldig fint og billig.
Å kante beddene med naturstein mot stier går jo fint.
 Jeg har mange spennende vekster i hagen, og ønsker gjerne å videreformidle disse. Det er lov å komme med ønsker, -men husk å gjør dette så tidlig som mulig. Stiklinger av riddersporer, som denne må tas enten tidlig på våren, eller på høsten.
Selvsådd ridderspore som kommer med ulike farger på stilkene. Meget spesiell, og delbar til våren i ett lite antall.
 For meg er også fargevalget i hagen viktig, og jeg er egentlig like sprø her som jeg er med farger på interiøret mitt.
Ønsker du mengder av gule blomster, er det helt feil å komme til hagen min. Jeg har noen, men de er liksom litt godt gjemt...
 Skal prøve å få inn flere stauder for salg denne våren, og vil da ta inn planter som passer inn i den typiske cottage-stilen, eller den romantiske hagen, som jeg kaller den.
Har du noen ønsker, må du gjerne komme med de, så skal jeg se hva jeg klarer å ordne. Jeg ønsker å tilby det en ikke finner overalt på gartneriene, og satse mer på hvitbrokede og fylte utgaver av de mer vanlige staudene.
Skal også ha ett samarbeid med min gode venninne Line Cathrin i Malvika, utenfor Trondheim, slik at du også kan kjøpe mine stauder hos henne.

Men nå må jeg jobbe med huset!

Nina

All the photos are off course my own, from my own garden. 

17 comments:

 1. Herlige bilder Ninamor og nå gleder jeg meg vilt til en ny hagesesong. Har allerede sådd og noen av spirene er allerede blitt "litt" for svære allerede. Hjelpes, håper det går bra for det. Skal Andreas til Oslo neste lørdag kunne jeg godt ha lagd en pakke til deg, men det blir kanskje for tidlig for deg og ta imot noe?
  Ønsker deg en strålende søndag!

  ReplyDelete
 2. Nydelige hagebilder. Desverre blir nok aldri vår i nærheten av dette. Alt stryker med.
  Fin søndag
  Klem Tove

  ReplyDelete
 3. Du har en aldeles herlig hage, akkurat litt sonn vill og frodig som eg liker det. Eg elsker og være ute i hagen og jobbe og stadig prøve ut nye ideer. I fjor fikk derimot hagen en liten knekk, mye gikk dukken i den harde vinteren og enda mer etter 4mnd regn om sommeren !! En altfor diger bjørk ble hogd ned , noen fine ranke einere mot naboen visnet plutselig, og epletreet ser halvdødt ut (fordi naboen grov vekk mesteparten av jorda...grrr!!......Så i år må eg gjør noen forandringer og skikkelige tak i hagen. Eg har massevis av stauder og liker det. Eg skal følge godt med inne hos deg, og plukke opp ideer...hihi!!...du har jo så mange gode.
  Ha ein flott søndag. Klem

  ReplyDelete
 4. Hei Nina:)Jeg har aldri sett en hage som din.
  Ser at den blir pleiet med kjærlighet og kunnskap:))
  Det skal noe planlegging til,så skjønner at du starter nå:)
  klem

  ReplyDelete
 5. Jeg nyter og nyter. Selv om det regnet da vi besøkte deg i sommer, og tiden var knapp, så er hagen din en fryd for øyet. Så herlig å se bildene, og tenke på dere.
  Klem fra Kirsten

  ReplyDelete
 6. Jeg blir liksom litt satt ut av den hagen din Nina, den er bare såååå utrolig vakker.. Om du noen gang skulle vurdere en nordlands"ferie" hadde jeg gladelig leid deg inn til veiledning.. Jeg ønsker meg nemlig frodig og vill hage, og skulle vell gjerne hatt det i fjor :(

  Gruer meg litt til snøen forsvinner, da får jeg nemlig med egne øyne se hvor mye musa åt opp i høst.. frykter at det meste av stauder er borte,men krysser fingrene for at de som kom fra deg har overlevd!!!!

  Takk for nyyydelige bilder på en søndag !!

  Klem fra Maren i nord :)

  ReplyDelete
 7. Wow - for en nydelig hage! Jeg gleder meg sånn til våren og sommeren! Håper du viser mange hageinnlegge fremover for dette ga inspirasjon til å sette seg ned å planlegge våren og sommeren. jeg følger deg videre:-)

  ReplyDelete
 8. Du har jo en fantastisk hage! Jeg startet med å forandre hagen vår i fjor, og har mange år igjen før jeg blir ferdig. Jeg er veldig spent på hva som overlever vinteren av det jeg plantet i fjor.

  ReplyDelete
 9. Utrolig flott hage!
  Jeg eier ikke grønne fingre, så jeg kommer nok aldri i nærheten av noe slikt...
  Finfin søndag! :)

  ReplyDelete
 10. Nydelig! Har alltid drømt om en stor hage med masse blomster og epletrær :D Elsker epler, så epletrær er perfekt for meg! Har prøvd utallige ganger å lage en fin hage, men jeg blir liksom aldri fornøyd..men til våren får jeg en ny sjanse igjen, og siden det blir min første vår på denne gården, så ser jeg på det som en ny start :)

  ReplyDelete
 11. Hmmmm,lett å drømme seg bort når det bøtter ned med snø utenfor....
  Men heldigvis, under all den snøen ligger det planter på lur som bare venter på å få titte frem....
  Jeg har et håp for denne sommeren....at ingen kommer å graver i hagen min....

  ReplyDelete
 12. Nydelig hage;D For en jobb du må ha gjort for å få det så lekkert. Får drømme meg bort i din hage da min kunne trengt en real opprydding og nyplanting:)

  Ha en fin søndagskveld!

  ReplyDelete
 13. Herlig hage du har Nina,
  den må jeg innover å se på
  i sommer. :)
  Ha en flott uke.
  Klem Mette.

  ReplyDelete
 14. Herlige bilder igjen Nina.:)

  Som, Nina skriver vil jeg være i samarbeide med henne da jeg er like hagegal og driver med hagedesign og samler planter. For bestå ta kontakt med meg er det best å legge igjen beskjed til meg på enten hage eller interiørbloggen om du vil ha noen paradis planter når den tid kommer.

  ReplyDelete
 15. Du har en utrolig flott hage!! :D Får jeg til bare en kvart brøkdel av det dy\u har er jeg fornøyd :)

  ReplyDelete
 16. Så vakker hage!

  Klem fra Linda

  ReplyDelete
 17. Åhhh så herlige bilder!!! Du har en helt nydelig hage altså!

  Jeg prøvde den tyrkiske pastaoppskriften din i dag, og den ble bare såååå god!!! Takk;)

  Klem fra meg

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)