Thursday, January 19, 2012

Vil du utvide dine horisonter??

Jeg er ingen kokk, og slettes ingen baker, men smaksløkene er det ikke noe i veien med, og mat skal være godt.
Siden jeg jobber hjemmefra, blir det mest naturlig at det er jeg som velger middag. Iallefall om ingen har kommet med noen ønsker.
Å velge middag er jo ikke alltid like enkelt. Jeg må si at det finnes enklere valg her i verden....
Middagen skal være sunn, rimelig, enkel og selges på Skålasenteret. 

Svært ofte går det i retter der jeg bruker kyllingfilet (den frosne utgaven) men klart at vi bruker mye kjøttdeig også. Litt mindre fink, -men vi skal bli bedre.

Siden vi ferierer hvert år i Tyrkia, og ikke har råd til å spise på restaurant hver kveld med 4 unger, har jeg lest og prøvd meg på flere retter med tyrkiske råvarer. Å lage maten selv i Tyrkia, koster mindre enn 1/5 av hva den koster i Norge. 
Lager jeg all maten selv når vi er der nede i to uker, vil vi faktisk spare penger, om flybillettene er rimelige. Men siden jeg er på ferie, så gidder jeg ikke det da! ;)

Manti er en vanlig rett i Tyrkia, og kan vel på sett og vis kalles tyrkisk ravioli
På vårt lokale marked kjøper vi manti i tørket utgave, som pasta her i Norge. Disse små "konvoluttene" av deig er fylt med en masse av malt kjøtt og løk. De kan selvsagt lages fra grunn av, men det har Nina ikke tid til. 
Hjemme i Norge kan jeg ikke finne manti noe sted, men har funnet ut at det fint går an å lage falsk manti med makaroni og kjøttsaus. Ble tipset om dette i bloggen til Kibele, og trykker du på linken finner du hennes oppskrift.
Jeg lager min manti på en litt annen måte, der jeg setter frem makaroni, tomatsaus med kjøtt og youghurtssausen hver for seg, slik at familien får fylle på med ønsket mengde selv. 
I kjøttsausen som jeg lager av to bokser hakkede tomater, -som jeg koker inn, putter jeg flere fedd hvitløk, en halv finhakket løk, basilikum, tyrkisk Pul Biber (rød pepper) litt stekt, fersk champinjong og litt Aromat + 500g stekt kjøttdeig og 0,5 dl av Heinz Tomatketshup.

Yoghurtsausen, -som er ett must og makes the whole thing a little bit Turkish, lager jeg av matyoghurt, eller yoghurt naturell + en stor skje kesam (Savner den tyrkiske utgaven!) en stor fedd hvitløk, litt tykisk rød pepper, litt sukker, Aromat og peppermynte. Sistnevnte sløyfes IKKE!!! (Skal selvsagt ikke varmes)

Alle ungene elsker dette, og Siv kom innom i dag og fikk en smakebit.
-Gjett hva hun skal ha til middag i morgen!?! ;)

Om du bruker fullkorns-pasta,  karbonade-kjøttdeig, og erstatter ketsjupen med finhakkede skåldede tomater (slik vi gjør i Tyrkia) blir dette en ganske sunn middag.
 Ungene mine ser ut som fyrstikker, så her går vi for litt mer fett & sånn! ;)

PS Om du lager dressingen mens kjøttsausen koker, og får en annen til å steke kjøttdeigen, tar dette ikke så lang tid.
Gi meg gjerne tilbakemelding på om du prøver dette, -og om du lurer på noe, så bare spør! ;)

Nina

6 comments:

 1. Dette så godt ut snuppa! Hater Tyrkia, men kan kanskje klare å lage denne retten ja ser jeg ;)

  ReplyDelete
 2. Oioiiiiiii,dette så snadder ut,Nina !! Er ingen kokk jeg heller,det bare ser sånn ut,på badevekta.....hihiii :) Aldri vært i Tyrkia,så jeg kjenner ikke til originalen........men det hørtes innmari godt ut !! Så der var kansje lørdagskosen i boks,takket være deg !!! God helg,til deg og dine :)

  ReplyDelete
 3. God morgen Nina:)Så yammi dette så ut..Jeg har aldri smakt dette i tyrkia.
  Det må prøves neste ferie.God helg:)klem

  ReplyDelete
 4. AAH!! jeg glemte å ta med peppermynte fra deg... og jeg har kjøpt Creme Fræsj istedenfor yougurten... Hjelp!!!

  Gjett om jeg kommer til å pipe på deg på din og Adreas frihelg!!! for dette skal jo jeg lage om 3 timer :)

  kleeemmmmzzzz

  ReplyDelete
 5. MMMMMmmmm, det så iallfall kjempegodt ut. Ikke særlig flink på kjøkkenet selv, men da er det godt å få litt inspirasjon til hva som er godt å enkelt å lage:) Takk


  Ha en finfin helg!

  ReplyDelete
 6. Hørtes spennende og godt ut, skal prøves en dag. Takk for tips :)

  God helg

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)