Sunday, December 9, 2012

Det brenner!!!

Det brenner på varden på Horja i dag. Ett varsel om at det er fare på ferde på Skåla!
Foto: Anita Nesje
Det var Kong Håkon Den Gode som i år 940 (omtrent) fikk reist varder over hele landet, som skulle tennes om det oppsto farer, som ett vern mot angrep og trusler. I 900 år var dette den vanlige måten å informere folket om at det var fare på ferde.
Horja 550 m.o.h. ligger på Skålahalvøya, innerst i Moldefjorden. 
Utsikten herfra er formidabel, og varden kan ses i de fleste bygder rundt fjorden, samt helt inn til Molde, og det var derfor det lyste i kveld.......
*#&$ Mangler kilde her!
Det er nemlig insparinger i Molde Kommune, og rådmannen har foreslått å legge ned Skåla Sjukeheim, fordi det med sine 16 plasser er for dyrt å drive for kommunen. De vil riktignok bygge det om til bofelleskap, men nå er det allerede mangel på sykehjemsplasser i kommunen fra før, og vi har som alle andre kommunder, en økende bølge med eldre om få år.....

Molde er en vakker og flott by utad, og sånn kan ett postkort se ut:
Molde har fått sitt eget Burj Al Arab og Onkel Skrues egen fotballbinge som troner i innseilingen til byen. 
Det neste du kommer til er vakre Molde Fjordstuer, Moldes erstatning for manglende gamle, sjarmerende båthus, slik Trondheim og Bergen har.
Foto: Røberg Bygg
Og på Hjertøya troner Grosse Merzäule, Schwitters nylig avdukede skulptur som bevitner kunstnerens lengre opphold her.
Det siste tilbudet for turister og de høyt kultiverte, er nye Plassen.....
Jazzhuset Plassen huser byens bibliotek i flotte designreoler...
Og byens teater....
 I tillegg kan en gå på kultivert designer-do.....
Plassen er Moldes svar på Operaen i Oslo....
 -uten den samme utsikten......
Foto: Min utsendte søster, Mona
 Får også litt assosiasjon til Biblioteket i Alexandria med dette bygget, og ser på det som en egen krysning av Operaen og dette bygget.
Det flotte for Molde er at de har flere rike onkler som investerer i byen, og rykte gikk at Onkel Skrue (Sorry, Røkke at jeg kaller deg det, -det er ikke vondt ment siden vi har noe felles da min og din mors sjokoladefromasj er faktisk fra samme oppskrift, og at søskenbarna dine var kompisene til min pappa.) ville sponse mye av Jazzhuset, om kommunen bygde der han ønsket. Men at dette skar seg med avtalen med firmaet som vant arkitektkonkurransen av det samme bygget på Gørvellplassen. (Les: Her)
Det merkelige er at det i denne teksten står at Molde Kommune må ut med nær 100 millioner for tomt og bibliotek her(!)
-Er dette den samme kommunen som ikke har råd å drive sine sykehjemsplasser....???

Svært mange av mine sambygdinger har reagert på dette.
De har holdt protestmøte, fakkeltog og nå tenner de varden.
Foto: Grete Horsgaad Eidem
I regi av min nabo Anita Nesje, har 40-50 personer båret opp ved. Noen har holdt på i flere dager, og i over 10 minusgrader, med og uten hodelykt.
Hatten av altså!
Foto: Solvei Ingeborg Thuseth.
En flott aksjon, og på Facebook meldes det at lyset kunne ses langt over fjorden, og inn til byen.
Foto: Ove Nesje
Jeg var selv ikke deltagende på fjellturen, ganske enkelt fordi jeg rekner med at noen måtte bære meg siste biten opp, og jeg brenner ikke så godt.
Tilbydde derfor å komme med ved, men det var ingen mangel her i bygda.

Nå følger vi spent med på hva kommunestyret avgjør på selveste Luciadagen. Sagnet sier jo at Lucia av Siracusa bad til gud om at hennes dødsyke mor skulle blir frisk, og da dette skjedde tok hun hele sin medgift og gav til byens fattige. Dette igjen førte til at hun ble beordret drept, men sagnet sier at ilden bet ikke på henne da de forsøkte å brenne henne. 
Nå når hverken jeg eller Lucia brenner så godt, er det godt at vi har en ildsjel i bygda, så nå må vi alle be om at Sykehjemmet får bestå, og at de heller bygger på, for å spare på enhetskostnadene. 
Alternativet til bofelleskap finner de garantert ett annet sted, -om ikke så er det ett digert hus med røde vegger en plass i en bakgård.....


5 comments:

 1. Utrolig hva som blir prioritert. Fin sak dette her ;-)

  ReplyDelete
 2. Flott innlegg, Nina! Godt at man engasjerer seg for den gruppen som ikke roper ut sine ønsker, krav eller rettigheter. Jeg synes fordelingen av godene ofte rammer denne gruppen dårligst. Håper det løser seg i Molde. :o)

  Med ønske om en deilig førjulstid!

  Klem,
  Anette Willemine

  ReplyDelete
 3. Det var innlegget sitt det !
  Her kaller de det "Bo med hjelp" .....Burn !

  ReplyDelete
 4. Utrolig bra innlegg!!:-) krysser fingre og tær for at di snur i døren og heller bygger ut enn å la det gå nedenom og hjem.. En gang er det di som styrer nå som trenger plassen...!
  Ha en herlig dag!:-)
  Gina

  ReplyDelete
 5. Utrolig bra innlegg!!:-) krysser fingre og tær for at di snur i døren og heller bygger ut enn å la det gå nedenom og hjem.. En gang er det di som styrer nå som trenger plassen...!
  Ha en herlig dag!:-)
  Gina

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)