Saturday, June 22, 2013

Oppskrift på planting av klematis!

Det er flere som beklager seg over døde klematis etter vintere, derfor vil jeg bare komme med ett lite tips som kan komme til nytte.
For om du er bare LITT interessert i hage, vil du kanskje ha en sånn syrinhortensia i hagen din....?
Når en plante vokser mye i høyden, må du tenke litt "isfjell", for når ting blir høyt, må det også ha en forankring.
En klematis som blir 2-3 meter høy, har selvsagt ett rotsystem:
Derfor må en grave seriøst dype hull når en planter. Minskt 60 cm dypt!!!
 Det er vel logiskt at planter som blir flere meter høye trenger mye næring, vann og god jord. Noen sier at klematis vil ha skygge på "føttene", men det er ikke nødvendlg så lenge jorden er fuktig. Klematis vil ha mye vann!!
 Når jeg planter klematis under tre og der det er vanskelig å vanne den, graver jeg ned ett drensrør som jeg kan vanne i, og på den måten la vannet trenge rett ned til roten. (Beklager at jeg glemte å ta bilde av dette)

Når jeg planter, graver jeg alltid både roser og klematis minst 10 cm dypere ned enn det de står i pottene fra gartneriet.
 Jeg fyller ikke igjen alt med en gang, men lager en vanningsgrop for den første sesongen, slik at det er lettere å sørge for at planten får nok vann. (pinnen indikerer overflaten)
Til høsten blir denne så fylt igjen med kompostjord.
 Egentlig skal du klippe ned klematisen ved planting, ned til 15cm (over pinnen). Dette er for at planten den første sesongen skal etablere det beste rotsystemet.
Jeg klarer aldri å gjøre dette, derfor har det hent at jeg også har mistet noen, selv om klimaet her er H3, og bortimot H2 enkelte steder. Jeg vil nemlig ha blomster NÅ!!!
Denne klematisen vil klatre i en Hurdalsrose som jeg plantet i fjor. 
Hurdalsrosen er engangsblomstrende, og når sesongen er over, håper jeg at busken får remontering i form av viticella klematis. :) 
PS Digger min rosa hageslange! 

4 comments:

 1. For noen supre tips!! Følgte ikke en av de da jeg plantet mine 2...men jeg gjorde som gartneren sa, tok en go bitte tang fra fjæra, skyllte den GODT o la den i bunn av plantegropa...skulle visst vær spesiellt bra til klematis! Oja, de vokser som fy selv her oppe o det nordligste nord c",) Klem Anna

  ReplyDelete
 2. Dette var nyttig lesing! Og veldig inspirerende. Takk for det! :-) Etter å ha sett litt på bloggen din popper det stadig opp ideer til hvordan jeg skal finne flere egnede klatresteder til klematis i hagen min. Et lite (og kanskje dumt) spørsmål: Når du graver ned drensrør ved siden av din nye klematis, lager du da små huller langs hele røret, slik at vandet kan sive inn langs hele roten? Eller lar du det være helt, slik at vandet kun løpet ut helt nede i bunnen? Ina :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :) Drensrør har mender av huller fra før :)
   I dag hadde jeg kun avløpsrør, og de brukte jeg sagen til å lage mange huller i. Tenkte å knipse bilde, men gjorde det selvsagt ikke, -og angrer etterpå....

   Delete
  2. Ha ha. Ja, da var det et dumt spørsmål. Man lærer så lenge man lever. Tusen takk for svar! Må avgårde og kjøpe meg drensrør...med masse huller. ;-)

   Delete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)