Saturday, October 16, 2010

Shabby chic er UT, inn med furuskog og gevir!

I følge VG og interiørdesiger Halvor Bakke er alt av blonder, perler og madonnaer nå på vei ut av motebildet mens gråtoner, og gamle industrilamper er på vei til å ta over. Han sier at han er møkklei av Shabby Chic, og vil nå ha mørke, tunge farger både på møbler og interiør. Gråtoner i alle valører og jo mørkere, dess bedre.

Det er helt klart at motebildet alltid vil bevege seg over til motparten, der største kontrastene er.
Det så vi på tidlig 80-tallet da ALT i en periode skulle være trehvitt. Deretter skulle alt være hvitt og svart, og helst foliert i kunstmaterialer.
På 90-tallet bars det i vei med å lute av alle de malte møblene, mens folierte gikk på dynga, og veggene ble kulørt i alle primærfargene.  Noen år etterpå var det bare å finne frem beiskosten og brunfarge, og gi de lutede møblene ett par strøk, og heldigvis tone ned disse skrikende veggene. Når vi nærmer oss 2005 blir det mer og mer hvitt i interiøret igjen, og 5 år etter må designerne finne en ny kontrast.
 Selv føler jeg det at det jeg er mest glad i tingene jeg skaffer meg som ikke følger de typiske trendene.
Ting som enten er gamle, eller ser ut som de godt kunne ha vært laget for 80 år siden. Støpejern, håndarbeid, stukkatur, fajanse og pressglass.
Jeg tror ingen av disse gjenstandene er laget av kjente designere, eller dyre merker. Klassiske, tidløse elementer som passer inn i min lille Madicken-tilværelse er for meg sjelebot og forelskelse på en gang. Trender og moter kommer og går, mens drømmen om Madicken eller hjemmet i Den Vita Stenen har bestått i mitt hjerte i over 30 år.

Av trender husker jeg spesielt godt at i en periode skulle ALT ha kinesiske tegn. Alt fra sofaputer til telysestaker og overarmer skulle ha disse maleriene som jeg ikke skjønner det pøkk av.
I mitt hjem kom de aldri, for jeg er ikke kineser. Og når alle kjøpte seg svarte skinnsofaer, koste jeg meg godt i min kremfargede IKEA-sofa som jeg kjøpte inn i 2000. Reaksjonene var store den gangen og kommentarene haglet:
Hvit sofa! Du har jo EN unge, har du glemt det?
Nå har jeg 4 unger og 4 hvite sofaer, men ingen i min omgangskrets sier noe. Men en ting har jeg lært: Kjøp ALLTID dobbelt opp med trekk!  Min første hvite sofa hadde jeg bare ett trekk til, og det slet vi hull i før sofaen var utslitt eller jeg ble lei av den. Jeg skulle kjøpe to, men tok meg ikke råd til det, -og da IKEA åpnet i Trondheim halvannet år etterpå hadde sofaen gått ut av produksjon. Det var surt.

Halvor Bakke mener også at puter laget av resirkulert ull er trendy nå. Dette sammen med gevir og skog inne i stua er noe jeg også holder meg langt unna. Alskens skulpturer av reinsdyr og hjort i stål eller naturmaterialer får meg til å grøsse. Elg i solnedgang likeså.
Nei, da har jeg mere troen på wabi sabi, selv om det høres helt idiotisk ut. Japansk er nemlig også ett språk jeg ikke behersker. Overstt så betyr det noe sånt som ydmyk skjønnhet, og skal være det motsatte av bruk og kast.
Denne trenden er vel ikke akkurat designernes drøm, siden du da ikke skal kjøpe deg noe nytt, bare finne gamle ting du kan bruke på nytt, så Halvor Bakke nevner den ikke. ;)  Temaet er han ikke på da, det skal han ha.
I wabi sabi får man lov å ha blondeduker, noe jeg ikke vil klare meg helt uten. Ingen kritikk for gamle industrilamper, men jeg syns gamle blondeduker går fint til disse også jeg! Dessuten er ikke industrilamper noe nytt i mitt hjem, siden jeg kjøpte en sånn lampe for ti år siden. Fikk senest spørsmål om hvor jeg hadde fått tak i den hen i går. ;)

Og svært mange av de jeg har møtt i denne blogge-verden har vel som meg, funnet sin stil. Og nesten hver dag hører jeg noen si at "Nå har jeg også slått meg på den hvite bølgen!"

Jeg tror ikke det er like lett til å få alle her til å forandre stil, selv om designere sier at det er ut. For meg er dette en livsstil jeg nå kan leve helt ut siden jeg endelig har ett hus jeg syns har riktig tidsalder, samt en mann som gir meg frie tøyler. Og selv om jeg liker vegger med gråtoner og fabrikk-lamper, får ingen mann meg til å fjerne blonder, roser og fattigmannssølv fordi HAN er lei av det!
Nei, her struntar vi i trendena, og bestemmer själva. (Kan bedre svensk enn japensk, men er fremdeles ikke feilfri!)

En stor lørdagsklem fra Nina som ikke kommer til å gi seg med egne meninger enda.

PS alle bildene er plukket ut fra mitt eget hus-album av ting jeg ser meg ganske fornøyd med her i huset.

37 comments:

 1. åååå så fint, jag vill flytta nu ,så jag kan börja inreda ,jag bor flyttlådor just nu
  kram Jeanette

  ReplyDelete
 2. Nina :)
  jeg er "LITT" sen tror jeg, begynte med denne lyse, romantiske stilen i vår jeg..... å elsker den <3
  (tidligere var alt i mørke farger, lilla fløyel å indisk-inspirert, med "indiske" lykter, masker og buddàer)

  så trenden får si hva den vil, denne stilen skal jeg "beholde" i laaaang tid fremover :)

  nydelige bilder fra hjemmet ditt (som vanlig) !!!

  ha en FIN kveld, og kos deg med blonder og pressglass ;)

  ReplyDelete
 3. Sååå enig med deg,og det er jeg vel
  ikke alene om!
  Nydelige bilder du har lagt ut!
  Ha ei fine koslige og fredelige
  helg!
  Klem fra Solveig

  ReplyDelete
 4. hehe - jeg har alltid likt Carl Larsson, - det har fulgt meg siden jeg var bitteliten jente - og det er vel først nå at det er akseptabelt. Det er meg i familien som tar vare på alt det gamle som de andre ikke vil ha. Og jeg koser meg med det. Jeg er nok litt svenskofil, så mye IKEA blandet med Carl Larsson er midt i blinken. Jeg var aldri i furuperioden, jeg boikottet det rett og slett, - søstra mi tok den helt ut, hun hadde til og med julestjerne i furuspon! Grøss og gru :)

  Men jeg vil gjerne ha et lite gevir i krom, ja det vil jeg - for jeg jobber med lås og beslag og har alt i krom fra før :)

  ReplyDelete
 5. Jeg begynte ikke før hvitt og sånt før nå i vår. Før det var alt i valnøtt og mørke farger :) Jeg bryr meg ikke om hva som er in, jeg liker det jeg liker og ingen andre bestemmer hva jeg skal like ;)

  - Alexander

  ReplyDelete
 6. Hva slags gråtoner har du på veggene?

  Likte innlegget ditt godt. Jeg har akkurat bestilt meg en beige/lys sofa fra skeidar med skiftbart trekk. Lurer på om Ikea trekket passer? Ikke godt å vite.

  ReplyDelete
 7. Fantastisk bra skrevet, Nina! Den tidløse, nostalgiske og romantiske stilen som du beskriver som "Madicken-tilværelse", og som hjemmet ditt i høyeste grad representerer, er en stilart som er kommet for å bli, nettopp fordi den er, som du sier, klassisk og tidløs. Skogens konge kommer heller ikke inn i dette hjemmet, verken på lerret eller i noen annen form.
  Klem Heidi

  ReplyDelete
 8. Herlig innlegg!!♥ For meg er det en livstil - ELSKER den♥ Vokste opp med "Madicken" & "Den vita stenen".. det er min drøm om en gang å kunne flytte inn i ett gammelt hus med historie i veggene .)
  Mener det er viktig å ha sin egen stil ;) uansett hva alle trendmakere sier ;)
  Kommer ikke til å følge "bølgen"♥
  Jeg har alltid likt det romantiske, landlige & elsker kontraster.. Så jeg nyter av min lille verden jeg tjhii hii ;)
  Nyt av kvelden♥
  Klem fra meg, Anki

  ReplyDelete
 9. Vannvittig bra innlegg Nina!!
  Du har et aldeles nyyyydelig hjem. Jeg kunne flyttet rett inn..
  Måtte le, for mye av det du skrev i dette innlegget er jeg så enig i og har tenkt mange ganger selv. Jeg begynte å like hvite møbler leeenge før "alle andre"! Tror det var i 1999, dvs. over 11 år siden! og da var det jammen ikke lett å få tak i hvitt! Det var nesten bare Ikea som hadde hvite møbler.. Så fikk vi Hilmers Hus hit (forøvrig en fantastisk butikk, som ikke eksiesterer lengre?)og de hadde også noe hvitt.
  Og jeg likte heller aldri den trenden med kinesiske tegn!! Hva var det for noe liksom!
  Det er litt frustrerende dette med trender..Man blir som regel påvirket om man vil det eller ikke.
  Ser også at mange kopierer hverandre, og spesielt her i bloggeverdenen består alle hjem av wall-stickers, Walter sinkhus, Howard sofaer og Maileg kaniner.
  Alt liker jeg veldig godt, men synes det blir litt kjedelig når så mange har det samme..
  Du har klart kunsten å skape et smakfullt og vakkert hjem, hvor du samtidig har satt ditt personlige preg♥

  ReplyDelete
 10. Trend er jo en morsom ting det, men det er vel enda bedre å følge hjertet. Og ikke minst mye billigere!

  Klem Madelén

  ReplyDelete
 11. Flott skrevet!!!

  Det viktigste er ikke hva alle andre gjør og synes, det viktigste er at man liker det selv.

  Du har ett utrolig flott hjem, og
  kan være stolt av det!!!

  Hilsen
  Marianne

  ReplyDelete
 12. Ein ting er sikkert, det kjem ikkje verken gevir, hjortehovud eller skog inn i mitt hus. Det har eg MEIR ENN NOK av utanfor huset!! Kan strekke meg til saueskinn og juletre... Lurt å finne sin eigen stil, då er ein meir fristilt frå trendane. Eg syns stilen skal avspegle stilen på huset ellers, og også tidsepoken. Har alltid likt gjenbruk og kombinasjonar av nytt og gammalt som kan harmonere, personleg og ikkje likt alt anna. L

  ReplyDelete
 13. hei.
  åå dette du skriver her er så sant,det er en livsstil,gidder ikke følge på med moten,følger det hvite med blonder,å det koselige,
  flott skrevet.
  ønsker deg en god natt,
  klem fra sylvia

  ReplyDelete
 14. Ja, det kan av og til virke håløst å skulle holde tritt med skiftende trender.
  Selv er jeg litt motstander av å hele tiden skulle kjøpe nye dyre ting, så ære være alle de som finner sin stil og varierer rundt denne uten å skifte ut hele interiøret 4 ganger i året.
  Men det er lett å bli fristet av nye stemninger og farger, så jeg må nok innrømme at det kommer til et og annet nytt hos meg også gjennom året :-)

  Ha en fortsatt fin helg! Hilsen J-K

  ReplyDelete
 15. Hei Nina♥

  Likar så godt måten du ordlegg deg på..God tekst som eg er så enig i!

  Å interiøret/stilen din...
  I LOVE IT!

  Klem frå Astrid♥

  ReplyDelete
 16. Nydelige bilder fra et nydelig hjem! Jeg føler selv at jeg har fulgt "hjertet" hele tiden, jeg, men ser jo nå at hjertet kan være noe omskiftelig når det gjelder interiør... Vi blir jo påvirket av det vi ser rundt oss! Men hvitt kan jeg ikke se har vært eller vil bli umoderne - hvitt er jo en basisfarge! Selv elsker jeg både det hvite og romantiske, og "å drasse naturen inn i stua"... Ja takk, begge deler! Artig å lese innleggene dine; du er flink!

  ReplyDelete
 17. Rett og slett elsker innlegget ditt i dag - ikke hver dag jeg setter meg ned å kommenterer innleggene men i dag var begeistringen så stor at jeg bare må :)

  Deilig å se noen sette ord på dette her og du gjør det på en slik måte at ingen kan ta feil av hva du mener!

  Ha en fortsatt fin kveld og helg!

  ReplyDelete
 18. Så artig at du nevner Madicken og hjemmet i Vita Stenen! Jeg har heller aldri sluttet å drømme om et slikt hjem!
  Jeg vil jo si at etter bildene dine fra det nydelige hjemmet ditt så har du kommet ganske nær drømmen! :)

  Klem
  June
  Nostalgi & Skriverier

  ReplyDelete
 19. Hei Nina :)
  Kjempebra innlegg Nina! – og aldeles enig med deg…. Jeg elsker hjemmet ditt, nydelig satt sammen av både farger, møbler og detaljer… Jeg har alltid likt det romantiske, landlige – men samtidig liker jeg litt kontraster. Hvis man skulle fulgt med på interiørmoten så tror jeg at i alle fall jeg hadde gjort meg til gjeldsslave… nei tror man må finne sin egen stil og heller supplere etter som trender kommer og går – og viktigst er å følge sin egen stil… Ønsker deg en fortsatt fin helg, og ha en god natt ;) Klem fra Mette

  ReplyDelete
 20. Hei på deg.

  Jeg er enig med deg Nina.

  Min mening at forskjellen er mellom den hvite trenden og den hvite livsstilen er

  Trend:
  De som kjøper hele stilen over kort tid fordi man har sett det hos andre eller fordi møbelvarehusene har slått seg på bølger.
  Er ofte innom blogger som er så vakre så vakre men de har gått fra å ikke være til å være over natten.
  Jeg har funnet mange nydelige bloggere som har gjort det på denne måten.
  Og det er absolutt ikke noe feil i det. De følger bare trendene.  Livsstil: Når man har brukt flere år på å lete opp gamle møbler og ting.
  Bruker tid på å male og gi dem et nytt liv. koser seg med å gjøre slike ting.
  Man tar vare på ting som betyr noe for personen som bor der.
  Man liker å bruke tid på hjemmet, pynte, og mange som har denne livsstilen velger å gjøre ting på gamlemåten.
  Man liker å ordne i sitt hjem. Liker å pynte og gjøre det fint for seg selv og de andre som bor der.
  Man velger gammelt framføre nytt og man liker at ting har levd et liv.


  For meg så spiller det absolutt ingen rolle om trenden er ut.
  Jeg har det livsstilen jeg har og er meget fornøyd med den.

  Klem:)

  ReplyDelete
 21. Jeg er så enig så enig. For jeg har endelig funnet den stilen jeg elsker og trives med og dette er ikke noe som vil forandre seg med trender.. Jeg er like glad i alle mine skatter og ingen trend kan forandre mitt forhold til disse. Jeg trives i det lyse , behagelige, romatiske og selv om man av og til får innlsag av annet betyr ikke dette at jeg følger trender eller stiler , men fordi det er ting JEG liker og verdsetter. Jeg har nemlig som mål å kun ta inn ting jeg synes det er noe spesielt ved :)

  Ha en fin søndag!!

  ReplyDelete
 22. dET SOM ER TRIST MED DISSE ENDRINGENE ER AT DET IKKE BLIR like lett å fa tak i alle skjønnheter - nå kan man bare poppe inn på kremmerhuset, Sia eller home and cottage, så bugner det av skjønnheter... Men elger og gevir eller trær - nei takk!
  Et vidunderlig innlegg, Nina!
  Hilde

  ReplyDelete
 23. Bra skrevet!! Det er viktig å finne sin personlige stil synes jeg, jeg kommer nok heller ikke til å bytte stil hos meg, bor jeg i ett gammelt hus, er det gøy ha det gamle! Men så kan en jo ha noen nye elementer inni mellom, det kan jo friske opp av og til.
  Nydelige bilder fra ditt hus!!!! Go søndag!

  ReplyDelete
 24. Furuskog, nei takk!
  Da vi flyttet inn i huset vårt, var det furu, furu, furu! Alle vegger hadde ubehandlet panel, innredning var lakkert furu, gulvet var lyst som furu, og de møblene somn et nyetablert par hadde råd til på 90 tallet var ubehandlet FURU.. Mange malingsstøk etterpå er det lite furu igjen. Hjemmet mitt består av ting og møbler jeg er glad i, som er samlet gjennom år. Selvfølgelig forandres smaken over år, og nye ting kommer til, men dette er med på å skape et personlig hjem, som innehaveren trives i. Jeg synes at den hvite verden er fantastisk fin, men hjemmet mitt er likevel ikke blendahvitt..
  Jeg har svarte kontraster på møbler, og mørk skinnsofa, jeg har masse blondeduker og gamle arvede ting jeg er glad i, tilsammen blir dette mitt hjem.
  Jeg har så godt som fritt spillerom, til hvordan hjemmet vårt skal innredes. Mannen min er en ivrig jeger og fisker, og det fører med seg endel utstyr som etter mitt syn, helst bør stå i garagen, eller være gjemt på vaskerommet...
  Elggevir eller utstoppede dyr skulle ikke inn i mitt hus!
  Da mannen min hadde skutt sin første rådyrbukk, var det et stort ønske fra han om å stoppe ut den. Han hadde INGEN tro på at han "fikk lov" til å henge den opp andre steder enn i garagen eller til nød på kontoret sitt.. JEG skulle iallefall ikke ha dette i hus!!
  Men da det kom, ferdig preparert var det slettes ikke så verst, og det fikk faktisk en plass i hjemmer vårt, til både min og mannens overaskelse..
  Likevel tror jeg det stopper der,
  -selv om jeg har veldig lyst på et reinsskinn til benken ute, nå imot førjulstida..

  Klem fra Nostalgia

  ReplyDelete
 25. Nydelige bilder fra ditt nydelige hjem
  Jeg synes også det er viktig å finne sin egen stil uavhengig av hva moten sier, men ser jo at det sniker seg inn litt her og der

  Ha en god søndag

  ReplyDelete
 26. Litt enig med Halvor Bakke jeg da:) For det første så har vel han aldri likte blonder og den shabby chic stilen...og jeg har fortsatt ikke blitt helt hvit og fulgt den hvite bølgen som du snakket om;)

  Jeg har alltid likt gamle møbler blandet med nye...og miine møbler er enten brun, grå, beige eller hvit....
  Lys sofa har jeg også hatt i 8 år nå....og jeg fikk samme reaksjon som deg....denne sofaen kommer ikke til å vare lenge..osv;)Tenk når dere får barn...osv...men den er fortsatt fin:)

  Min neste sofa kommer mest sannsynlig til å være lys den også:)

  Og samme hva man mener om å ha sin egen stil....så vil man alltid bli påvirket av trendene.....;)

  Ja man kan ha sin egen stil...men man vil da alltid få ideer fra noe man har sett et annet sted? ;)...eller?

  ReplyDelete
 27. Hei Nina! Jeg har relativt nylig kommet over bloggen din, og synes det er morsomt og interessant å følge deg og din familie. Min interiørstil er noe annerledes enn din, men tror jeg finner din blogg så interessant fordi den er genuin. I det legger jeg at du følger din egen stemme, uten å være spesielt "trendy". Dermed blir det også et personlig hjem. :-) Nettopp slik du skriver om.

  Jeg strever nok med å finne min stil - derfor sjekker jeg interiørblogger i øst og i vest. Finner liksom ikke noen som er helt som meg noe sted - jeg liker det klassiske og litt tidløse, men ikke med veldig romantisk tilsnitt. Liker rene linjer, men uten å bli ekstremt minimalistisk. Så jeg leter videre og koser meg masse med din blogg også. For meg er det å være forskjellige ingen trussel, men en inspirasjon.

  Stå på, Nina!

  ReplyDelete
 28. Det er en som sier hun er "LITT" sen, som begynte med denne romantiske stilen i vår. Da er jeg ENDA senere. Jeg "oppdaget" denne stilen da jeg begynte å blogge i sommer. Men, jeg har ikke fått gjort så mye med det i huset vårt enda.
  Men, når vi får råd til å pusse opp stua; da blir det nok hvitt og lyst, der også. :o) Pr. i dag, er den beigemalt (har malt oppå koreapanel, og lengter etter å få bort dette.)

  Tror nok du har helt rett i det du skriver, ja. Det er bedre å finne sin stil, og holde på den, istedet for å måtte skifte ut møbler, veggfarge og pynt hver gang motene endrer seg.

  Klem fra Bente

  ReplyDelete
 29. Hei igjen Nina ;)

  Ville bare påpeke at det ikke er VG som har skrevet denne artikkelen, men at den er en ren reklame! Så Halvor bakke har sikkert betalt for at en informasjonsarbeider skulle utarbeide denne reklamen så den ser ut som en "ekte" sak fra VG. Skikkelig juks, og mange som faktisk ikke ser at det er et reklamebilag, men tror det er en redaksjonell sak ;)

  Hadde en journalist skrevet denne saken, hadde den nok ikke sett så ensidig ut (type Halvor Bakke sier at alt annet enn sine egne fargekolleksjoner og ting er UT).

  Klem klem!

  ReplyDelete
 30. Hei Nina,kjempeflotte bilder du viser fra hjemmet ditt.Jeg bryr meg ikke om hva som er in jeg,jeg omgir meg med det jeg liker.Men jeg har vært med på bølgen med furu,kinesiske tegn å at alt skulle beises.Noe kan være flott hjem hos andre men ikke hos meg eller deg.En må ikke kjøpe et elghode fordi det er moderne å forandre hele inventaret pga det.Nei vi omgir oss med det vi liker å det som gir oss glede å energi.Klem fra Karin

  ReplyDelete
 31. Hei Nina,kjempeflotte bilder du viser fra hjemmet ditt.Jeg bryr meg ikke om hva som er in jeg,jeg omgir meg med det jeg liker.Men jeg har vært med på bølgen med furu,kinesiske tegn å at alt skulle beises.Noe kan være flott hjem hos andre men ikke hos meg eller deg.En må ikke kjøpe et elghode fordi det er moderne å forandre hele inventaret pga det.Nei vi omgir oss med det vi liker å det som gir oss glede å energi.Klem fra Karin

  ReplyDelete
 32. Utrolig fine bilder fra hjemmet deres!!

  ReplyDelete
 33. hei..er helt enig med deg,man skal følge hjertet sitt..har åsså forelska meg i den lyse romantiske stilen og blir aldri lei den..nydeli blogg du har..er ofte innom her..klem fra åshild

  ReplyDelete
 34. Hvordan kan du ha hatt den nye IKEA-lampa i 10 år?

  ReplyDelete
 35. Hei, du anonym!
  Jeg kjøpte akkurat DEN IKEA-lampa da jeg flyttet til Orkanger/Orkdal våren 2001, så den er ikke 10, men 9,5 år ;)
  Dette var før IKEA åpnet i Trondheim, så den ble bestilt på postordre.

  Ny, kan jeg derfor ikke kalle den!

  ;)

  ReplyDelete
 36. Ok. Visste ikke at de hadde hatt den så lenge. ;)

  ReplyDelete
 37. Hjemmet ditt er som et vakkert eventyr! Når det gjelder skulpturer av diverse behornede klauvdyr, så er jeg heller ikke spesielt tilhenger av dem, og slett ikke utstoppede dyr, fysj og fy! Likevel eier jeg en antilope i teak fra 60-70-tallet, jeg berget den på miljøstasjonen. Dermed har jeg fått et slags forhold til den. :)

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)