Monday, October 11, 2010

Vender ikke det andre kinnet til!

Jeg tror aldri jeg har blitt så ille misforstått i ett innlegg jeg har skrevet som det i går.
Tar full kritikk av at jeg ikke leste over det skikkelig før jeg postet det, fordi jeg måtte gå, men trodde mine lesere kjente meg bedre.

I mitt hode er det mange mennesker der ute som sliter mer enn det jeg gjør.
I de siste 5 årene har mitt liv vært rikt på kjærlighet, opplevelser, utfordringer og penger, og jeg føler at jeg ikke har lidd annen nød enn å ha ett irriterende dårlig bad, som også er vaskerom og alltid kaotisk. Dette har bare vært de to siste årene da, men jeg må innrømme at jeg bare ler av det, for det er jo bare for en periode!
Ja, også bodde vi i 3 måneder uten kjøkken. Da ble jeg lei av plastbestikk!
Men i mine øyne er dette bagateller for det andre sliter med.

Å være en slag forbilde for mange når en driver å pusser opp hus er til tider litt rart.
Ja, det skal mye mot for meg å ville innrømme dette, -for jeg ser overhode ikke på meg selv som ett forbilde, langt i fra. Men alle de mailene jeg har fått der de spør om fargekoder, maling, innredning og hvor jeg har kjøpt den og den tapeten hen, er ett klart signal om noe annet. 
Og det er mye vi har kjøpt inn som ikke er billig. Som nevnt solgte jeg huset mitt, men min kjære fikk også litt forskudd på arv fra sin familie, og en bursdagsgave som alene tilsvarer oppusnings-budskjettet til min bloggevenninne Hulda.
Nei, vi er ikke dårlig stilt, og jeg ser ikke på oss som fattige. Tvert imot.
Men hver gang noen spør meg om hva kjøkkenlistene mine kostet, gremmes jeg. Selv om fikk gode rabatter kostet de ganske mange IKEA-armatur, for å si det slik. Tror nok at du får en 17 stk om jeg ikke tar feil....
Dørlistene mine var heller ikke av den billige typen, og bare frakten på de til stue, bad og gang kom på 1500 kroner, og det var ikke mer enn at stefaren min fikk alt på taket på bilen sin da han hentet det i byen. Heller ikke noe jeg anbefaler.....
Nei, jeg har lært at ting koster, og selv om jeg har forsaket en hel del for å ha råd til å ta hele huset på kort tid uten å ta i bruk krisefondet. For jeg har ett krisefond. Det er privat.
Og jeg er villig til å leve på tørt brød og cola i lengre tid, og selge det meste jeg har for å slippe å røre det. Men cola kutter jeg ikke ut! ;)

Når jeg kritiserer ett magasin som Bolig Pluss for å bevisst skjule at det i Norges vakreste hjem er brukt store midler til renovering, er ikke dette fordi jeg er misunnelig, men fordi jeg syns leserne fortjener å vite det!
Det var forresten INGEN som beskylte meg for å være misunnelig da jeg angrep TV2's Tid for hjem for å legge ett gulv som var 4 ganger så dyrt som det vi har lagt i stua.
Den gangen kritiserte jeg som nå: Hvorfor publiserer de ikke ett budskjett??

For den gjennomsnittlige Normann er ikke disse budskjettene realistiske oppnåelige mål. Altså en fjern drøm. Så mitt spørsmål er: Er det sånn vi vil ha det??
Selvsagt er det alltid noen som ikke bryr seg, men så er det andre som ønsker å innbringe sitt hode med oppnåelige eller uoppnåelige mål, inkludert de som hver uke håper på å bli lottomillinær.

Selv spiller jeg aldri lotto, men lever i troen på at gjør jeg det riktige og jobber hardt, vil lykken stå meg bi, slik den har gjort de siste 5 årene.
For øyeblikket er mitt aller største problem at mitt kommende butikk-lokale ikke blir påbegynt grunnet alle andre ballene i luften, samt at datteren min hadde glemt å stenge spiskammersdøra etter seg, slik at vi i over en time har fyrt til kråka. Nå er døra stengt og jeg er godt innpakket i pledd, men nytt og midlertidig butikk-lokale er ikke klarlagt enda, og jeg må smøre meg med tålmodighet i minst 4 dager til.
Dette gjør kanskje tonen litt kvassere enn ellers, samt at det helt klart er en risiko å leie lokale og samtidig investere i nye varer, og noen spør meg: Tør du dette da?
Vel, som jeg har testet ut gang på gang:  Den som intet våger, intet vinner!
 Så vil jeg også poengtere at: Hvorfor skulle jeg bli sur på noen jeg selv har vært med å stemt frem?
Jeg trodde det var helt klart at hjemmet til Helene og Vegard er Norges vakreste, og at dette var vel fortjent, men noen har altså sånne smålige tanker om dette.
Som jeg selv skrev til Helene så er det utrolig godt å se at noen har lagt ned så mye tid på forarbeid, og tatt tidsriktige valg for hjemmet sitt. Jeg har selv bodd i ett ett hus fra 1846, bygget i sen-empire, og i svært liten grad pusset opp siden den gang, så jeg ser sjarmen. Nå håper jeg at Helene og mannen har brukt like mye penger på isolasjon som det vi har her, viss ikke anbefaler jeg ullsokker når en skal på besøk!   På de 4 årene jeg bodde der, slet jeg ut noen par med ullsokker, men sjarmen var uforglemmelig. ;)

Helene har skrevet en lang kommentar til meg og påpekt ett par ting som jeg satte stor pris på. Blandt annet at de ikke har Molo-lysbrytere over hele huset, men 4 stk. (Jepp, helt ærlig misunner jeg deg disse Helene, men jeg skal invistere i noen jeg også. En for hver fancy lysbryter (-sånn med diodelys) samboer'n plasserer i kjelleren ;) ) Men også at hun ikke anbelafer å importere dyrt armaturer fra utlandet, -og sånt liker vi å høre. For det er ikke alle som vet hva toll, gebyrer og mva kommer på. Fortell gjerne mer om dette, for det er det nok mange som lurer på!
Kan ellers ramse opp mye jeg liker ved huset, men det var altså ikke det jeg ønsket å blogge om. Heller ikke alle disse nyrike som overhode ikke eier snøring, og tror Le Corbusier lever i beste velgånde borte i New York etter å ha designet denne fancy liggestolen. Og at Macintosh er en Apple, mens denne stolen sikkert er ett kult design fra IKEA.
Årets vinnere har en selvsikker, bevisst smak og velger svært tidsriktig. I tillegg vil jeg rose Helene for å sette focus på gamle ting som mange ser på som skrot. Jeg elsker jo både gammelt, og halvgammelt, men må liksom ha det greit uten for mye museumspreg.

Og om dere lurer, så har jeg karakter 6 i kunsthistorie,  så tror jeg vet jeg hva jeg prater om! ;)

Derimot vet jeg ikke hvem som har laget disse på min Ektorp i glassverandaen.
Ingen vits i å måle størrelsen på avtrykkene heller siden jeg har to stk med dette sko-nummeret!

Men fremdeles så syns jeg altså at bladet Bolig Pluss, -som etter det jeg kan se er skrevet for den gjennomsnitlige Nordmann, ikke er det beste bladet, men de kan trøste seg med det at Bonytt er enda dårligere!!! ;)
Det var vel alt jeg hadde på hjertet i kveld.

De to øverste bildene illustrerer noe av det jeg gleder meg over i livet mitt som ikke koster så mye penger.
Enda.....
;)

19 comments:

 1. Kjære Nina.
  Ro dæ ned...som vi si på trøndersk.
  ;-)
  Livet består da av mer enn interiør, penger,rene gulv,støvfrie hjem, perfekte barn og kjærester.....
  Gå ut...kjenn på den fine høstlufta, lukt på en blomst, gjør ingenting ! DET er godt det.
  (har glemt den f...%#¤"%&/( googlekoden..IGJEN) derfor anonym..
  Hilsen Kirsten

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. Grunnen til at jeg følger deg er nettopp pga de to bildene du viser først i dagens innlegg; et fullt hjerte for dine kjære og dine omgivelser.

  Og så alt det andre da; skjønner at innleggene dine ofte viser at du er full av krutt, adrenalin, frustrasjon og mer krutt.
  OK, leser jeg det så leser jeg det. Det er DET som er så fint med dette internettet, da. En kan jo velge hva en vil lese. Så kjekt!

  Ta godt vare på deg selv. Du er verdens viktigste for noen små og en ikke-fullt-så-liten.
  Ha en fin uke!

  ReplyDelete
 4. Man har alltid et valg!
  Uansett hva man gjør, hvordan man gjør det og når man gjør det.
  Det er opp til DEG!
  J

  ReplyDelete
 5. Greit sleivspark fra Lobelia-damen: "vin og blogging er tydligvis ingen god kombinasjon". Du som påpeker andres mangel på sympatiske trekk, hvorfor ikke heve seg over slike syrligheter...?

  Ellers synes jeg vi alle skal prøve å være litt mer greie mot hverandre!:-) Smiiil :-)

  ReplyDelete
 6. Aldri tenkt på deg som misunnelig. Bare en dame med masse jern i ilden, masse energi, stå på vilje og som elsker sin familie!
  Ha en fin uke!

  Klem Linn, Sarpsborg

  ReplyDelete
 7. Hei! Syns ikkje det verkar som du stressar meir enn mange andre av oss. Men tippar du har meir energi, er meir kreativ og litt meir utolmodig enn gjennomsnittet ;-)? ( Og det e det kanskje nokon som er misunneleg på...?) Klart du må stå på når du startar eiga bedrift! Så lenge ein ser resultat av arbeidet, trur eg detkan gi like mykje energi som det tar! Flirer av den med tørt brød og cola, - der er eg og ;-). Ha ein fin dag!

  ReplyDelete
 8. Du er ei frisk jente, Nina... sier det du mener og står for det du har sagt/skrevet.. Hurra!

  Jeg bryr meg vel ikke noe særlig om disse konkurranse.. men man har jo alltid en mening..*S* Jeg synes det var kjipt at huset som vant minnet meg om huset som vant i fjor! *S*

  Ha en flott uke...

  ReplyDelete
 9. Jeg er 100% enig med deg Nina!! Dette har ingenting med misunnelighet å gjøre synes jeg, og huset som vant var bare lekkert, men de har også penger til å gjøre det så lekkert...og det er vel det du vil fram til Nina?
  Så på facebooksiden til Bolig Pluss av det var flere som stusset på hvilke kriterier som var lagt til grunn for utvelgelsen av Norges Vakreste Hjem, så det er flere som er enige her.
  Klem fra en trønder!

  ReplyDelete
 10. Helt enig med den jeg , Nina.

  Som en aktiv to barns mamma, som også ikke er fattig, er jeg akkurat fattig nok til og bli misunneleg på de som bare kan bestille seg det de trenger når de trenger det for at alt skal bli perfekt. Og dette er ikke ment som kritikk til Norges Vakreste Hjem, for all del. Hun har vært super flink, og har vanvittig god smak. Men det er mange av oss som hadde knivet om 1 plassen om midlene aldri er noe problem..
  Vi som føler vi tar tjanser når vi invisterer 100 000 i egen bedrift, og nesten ikke får sove før vi har begynt inntjeningnen igjen.. Hadde vært digg med noen kroner på kontoen som ikke men har slitt ræven av seg for, eller som har bare kommet inn der på egen hånd?? He he..
  Men man blir jo litt ekstra stolt også da, når man klarer det helt selv..

  Jeg syns Vinneren av norges vakreste hjem, fortjente seieren, absolutt.. Men er enig med en annen her, det blir litt for likt for min del..

  Men jeg syns du skal heve deg over kommentarene ifra alle endre. Som du sa, ingen som kritiserte deg for og ta opp Tid for hjem sitt gulv valg, ++

  Jeg er som deg, en dame med sterke meninger , masse energi, liker og gi av meg selv til andre og kansje møter veggen innimellom, og er ærlig om det..

  Lykke til med butikken frue.. Følger med deg med glede og latter og fåe masse inspirasjon..

  ReplyDelete
 11. "DET KOMMER IKKE AN PÅ HVORDAN VI HAR DET,
  MEN HVORDAN VI TAR DET"
  Dette kan tydes på mange måter som feks. at vi ikke kan tvinge andre til å forandre seg.Det vi kan gjøre er å endre vår egen reaksjon på dette mennesket.
  det vil styrke vår selvfølelse å få frem den indre styrken i oss.
  ...Ved å endre oss selv, vil vi også være med å påvirke våre omgivelser.
  Alle mennesker har gode og dårlige sider,
  og alle har vi opplevd gode og dårlige hendelser i livet.
  Alle disse tingene er med på å forme oss som mennesker
  og medmennesker.
  Så ved å sette våre egne følelser litt tilside og heller prøve
  å forstå de andres reaksjonsmønster,
  så mener jeg at mye negativt stress kan unngås.
  Slik at alle kommer styrket ut av situasjonen.
  Behandler vi våre medmennesker med varsomhet,
  så vil vi selv få det mye bedre.♥.

  ReplyDelete
 12. He he! Jeg har ikke hatt tid til å være "på nettet" i helga, og ser at det har foregått en del...

  Jeg forstår godt hva du mener å si i ditt første innlegg, og også hva du sier i ditt neste. Og er nok enig med deg i mye.
  Men, ser at det var det mange meninger og ytringer, ja. Stort sett så er vi vel enige, de fleste av oss.

  Klem fra Bente

  ReplyDelete
 13. Jeg støtter deg, Nina!
  Er helt enig med alt du skriver.
  Og jeg kunne ønske det var Hulda som vant!
  Ikke for det, Helene sitt hus er også nydelig. Men alt kan kjøpes for penger.
  Stå på! You go girl!

  ReplyDelete
 14. Synes dette blir litt rart jeg... Skulle boligpluss definere økonomi som et kriterium i konkurransen, er det det dere mener? Kun for de med inntekt under slik og slik? Det er jo helt meningsløst spør du meg. Helene sitt hjem er nydelig og inspirerende, uavhengig av hvor mye penger hun har brukt på det. Nyt bildene og bli inspirert, det er vel det som er meningen:)

  ReplyDelete
 15. Æ har vært vekke fra bloggen for lenge merker jeg...Her var det skjedd saker og ting. Jeg har lest innleggene og alle kommentarer, og jeg ser heller ikke at du har vist noen form for sjalusi. Masse misforsåelser her synes jeg. Jeg er enig med deg i at huset fortjente å vinne, men syntes foreksempel at Hulda fortjente det like mye. Kanskje mer siden dette var mer folkelig, noe de fleste kunne hatt råd til. Men som sagt har jo ikke konkurransen hatt kriterier på økonomi, så helt fear vinner..Og at noen mener du er sliten og bør ta det med ro, hallo alle må vel få lov å være sliten innimellom, og likevel få dele det på bloggen om en vil?? I en vanlig hverdag er det oppoverbakker og nedoverbakker, og offer er det tabu å snakke eller fortelle om nedoverbakkene? Nei, jeg mener dette er bare bra, avogtil må ting ut, lette på trykket...Stå på Nina..klems

  ReplyDelete
 16. For meg er det i allefall like irriterende at det ikke står prisoverslag på hva oppussingen koster, som for de som blir skuffet hver gang jeg ikke skriver prisene på varene mine.
  Jeg driver selv å renoverer, og vil derfor også vite hva andre må betale, for ingen vil vel frivillig betale det dobbelte for den samme vare!

  Tror de som ikke syns ett kostnadsoverslag er vesentlig IKKE trenger nytt gulv, nye vindu eller dørklinker jeg.

  ReplyDelete
 17. Kan ikke få sagt hvor enig jeg er i Emilies interiør!!! Ros å klapp til deg! Herregud, folk må roe seg litt ned her. Tenk på hva konkurransen EGENTLIG handler om.

  ReplyDelete
 18. Grunnen til at budsjettet stod hos Hulda, er at det er en kunst å innrede på et så lite budsjett. Ellers er det sjelden slikt står i bladene. Husker jeg abonerte på Bonytt noen år -og vi har pusset opp hus i ca 20 år -skulle være inspirasjon. Ble lei av bladet fordi det stod ting ala "interiørarkitekten fikk frie tøyler" "Snekkeren byggde det etter husfruens tegninger" osv, aldri et ord om hva slik spesialservice kosta. Her har slike yrkesgrupper knapt vært innom. Her gjør vi det meste sjøl. Gidder ikke irritere meg over slike utsagn lenger. Jeg vet det koster, og jeg er kisteglad jeg har en handy mann og at jeg kan litt selv og. Tenk alle pengene vi sparer.
  Hilsen Hanne -uten blogg, men som ofte har lurt på om jeg skulle starte en. PS Bloggen din er knallfin og så inspirerende, nettopp fordi dere gjør så mye selv!

  ReplyDelete
 19. Eg skjønner godt hva du mener Nina, og en av grunnene til at eg elsker bloggen din er at du er direkte og snakker rett fra leveren, og at du elsker cola <3 Seff i tillegg til å ha et vakkert hjem :)
  Synes huset til Helene er nydelig, og satt faktisk å funderte på kor mange "skjorter" det kostet... Misunnelig? Ja, skulle gjerne hatt råd til halvparten, hvem skulle ikkje det. Men syns eg har det helt greit her eg sitter i en leilighet på 80 kvadrat med et glass iskald cola :)

  ReplyDelete

All the comments have to be approved by me!
(Spam will never get published!)